Έντονη η διαφωνία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στην πρόσφατη ΚΥΑ, μέσω της οποίας το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-74 ετών, επεκτείνεται ώστε οι άνεργοι να μπορούν να απασχοληθούν στο σύνολο των φορέων του δημοσίου και όχι μόνο στους δήμους
Η επέκταση του προγράμματος για την απασχόληση και στο δημόσιο και όχι μόνο στους δήμους των ανέργων αυτών, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, δημιουργεί πρόβλημα στους δήμους, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται πάνω από 10.000 εργαζομένους για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του έργου τους, δεδομένου ότι 23.000 έχουν φύγει, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω μνημονιακών περιορισμών, είτε λόγω κινητικότητας.
Η επέκταση του προγράμματος, όπως εξηγήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, την Τετάρτη, αφαιρεί τη δυνατότητα στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης να προχωρήσει σε προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού κάτι που γίνεται ακόμη δυσκολότερο λόγω των ανταγωνιστικών διαδικασιών που προβλέπει η ΚΥΑ δίνοντας κατά βάση το πλεονέκτημα στους μεγάλους δήμους, αλλά και στις περιφέρειες να κινηθούν πιο γρήγορα και να απορροφήσουν τον μεγαλύτερο αριθμό του προσωπικού.
Στα αξιοσημείωτα που επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ από τον πρόεδρό της κ. Κυρίζογλου το γεγονός πως ειδικά για τους μικρούς ορεινούς δήμους η προοπτική πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού καθίσταται ακόμη δυσκολότερη λόγω της ποσόστωσης του 15% επί του μόνιμου προσωπικού που διαθέτουν.
«Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι μικροί ορεινοί δήμοι για την ποσόστωση του 15% γιατί ένας μικρός δήμος με 40 άτομα προσωπικό, στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσει να προσλάβει μέχρι έξι άτομα προσωπικό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.
Η ΚΕΔΕ κατέληξε στη χθεσινή συνεδρίαση στην πρότασή της να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα πρόσληψης 10.000 ατόμων μέσω του προγράμματος 55-74 ετών διακριτά μόνο για τους δήμους, με δυνατότητα αξιοποίησης πόρων από τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ.
Επίσης, ζητά τη θέσπιση μπόνους για τους μικρούς ορεινούς δήμους ώστε να έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης μεγαλύτερου αριθμού προσωπικού, χωρίς τη μέγγενη του 15%.
«Τα πραγματικά κενά στους δήμους είναι 23.000 και υπάρχει απόλυτη ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού. Ακόμη και μόνο για τους δήμους να ήταν οι 6.000 θέσεις δε θα μιλούσαμε για επάρκεια προσωπικού. Παρόλα αυτά, ζητάμε να υπάρξει διακριτός αριθμός προσλήψεων για τους δήμους, να υπάρξει μπόνους για τους μικρούς ορεινούς δήμους και επιπλέον να μπει ένας «κόφτης» για τους μεγάλους δήμους που είναι βέβαιο ότι μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα από τους μικρούς και να πάρουν αυτοί το μεγαλύτερο κομμάτι του προσωπικού από το πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.
Η χρηματοδότηση παιδικών σταθμών
Παράλληλα, το θέμα της χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης των προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης περιορίστηκε να πει ότι αναμένεται επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα που είναι μείζονος σημασίας για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. Δημήτρης Καφαντάρης σημείωσε πως, τόσο η ΚΕΔΕ, όσο και η ΕΕΤΑΑ θα ζητήσουν συνάντηση με τον υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Παπαθανάση για πρόταση στήριξης της δράσης και με εθνικούς πόρους ως το 2027.
Θα προταθεί, το πρόγραμμα να είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και το κρατικό ταμείο, καθώς και να υπάρξει σαφής διαχωρισμός δημοσίων και ιδιωτικών δομών.
Επίσης, από τους εκπροσώπους ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ θα προταθεί και ο διαχωρισμός των ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ και τη χρηματοδότησή τους από άλλο πρόγραμμα. Μάλιστα, για το θέμα που απασχολεί και τους πάνω από 10.000 εργαζομένους σε αυτές τις δομές ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας είπε ότι τα νέα για την ανανέωση του προγράμματος είναι καλά, αφού σύμφωνα με δική του ενημέρωση τα χρήματα για την επόμενη σχολική χρονιά (2025- 2026) έχουν βρεθεί.
Επίσης, τόνισε ότι το πρόγραμμα πρέπει να έχει βάθος τριετίας, διότι αν ακολουθούνται κάθε χρόνο οι διαδικασίες του διαγωνισμού προσλήψεων στελεχών, τότε οι δομές δε θα είναι έγκαιρα έτοιμες να λειτουργήσουν.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας