Άμεσα μέτρα για το μαζούτ στο δρόμο ζητά η Αποκεντρωμένη

Με απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας έπειτα και από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου στο ακίνητο στην περιοχή του αεροδρομίου Ιωαννίνων, ζητά την άμεση λήψη μέτρων πρόληψης περιβαλλοντικής ζημίας από την Τράπεζα Πειραιώς που είναι η φερόμενη ιδιοκτήτρια του βιομηχανικού κτιρίου.

Μετά από προφορική ενημέρωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε αυτοψία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Ηπείρου και διαπιστώθηκε η διαρροή υλικού από δεξαμενή καυσίμου εντός ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου στην εν λόγω περιοχή.

Το υλικό, είναι υγρό καύσιμο ή μείγμα με υπολείμματα υγρού καυσίμου, πιθανότατα πετρέλαιο (diesel), μαζούτ ή άλλο υδρογονανθρακικό που πιθανότατα περιέχει επικίνδυνες ουσίες.

Η αιτία της διαρροής εκτιμήθηκε ότι οφείλεται στη φθορά της δεξαμενής, χωρίς να αποκλείεται κα η ανθρώπινη παρέμβαση, να επιχείρησε δηλαδή κάποιος να μεταφέρει την δεξαμενή ή στοιχεία αυτής και στην προσπάθεια αυτή να προκλήθηκε η διαρροή.

«Δεδομένου ότι έχει υπάρξει επαφή του καυσίμου με έδαφος και σκυρόδεμα, χρειάζεται και καταγραφή του ρυπασμένου εδάφους ως ξεχωριστό απόβλητο. Το γεγονός ότι ο προσδιορισμός επικινδυνότητας με βάση την ταξινόμηση της ουσίας είναι ως εξής: Κατηγορίες Επικινδυνότητας : H224 : Υγρό και ατμοί εξαιρετικά εύφλεκτοι. H304 : Μπορεί να προκαλέσει ασφυξία αν καταποθεί και εισέλθει στους αεραγωγούς. H315 : Προκαλεί ερεθισμό του δέρματος. H411 : Τοξικό για τους υδάτινους οργανισμούς με μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Φυσική Επικινδυνότητα : Εύφλεκτο υλικό με χαμηλό σημείο ανάφλεξης και κίνδυνος ανάφλεξης. Υγειονομική Επικινδυνότητα : Τοξικό για το αναπνευστικό σύστημα, το δέρμα και τα μάτια. Επικίνδυνο αν καταποθεί ή εισπνευστεί. Περιβαλλοντική Επικινδυνότητα : Τοξικό για τους υδάτινους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα.

Η διαρροή του υλικού συνιστά περιβαλλοντικό κίνδυνο / άμεση απειλή πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας και για το σκοπό αυτό απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση για την πρόληψη πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας. Το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου φερόμενος ιδιοκτήτης του ακινήτου εμφανίζεται η Τράπεζα Πειραιώς.

Το γεγονός ότι η παραμονή των υλικών αυτών (αποβλήτων) στο περιβάλλον, συνιστά δυνητική εστία πρόκλησης ρύπανσης που χρήζει άμεσης λήψης μέτρων πρόληψης περιβαλλοντικής ζημίας», αναφέρει η εν λόγω απόφαση.

Τα άμεσα μέτρα πρόληψης επέκτασης της περιβαλλοντικής ζημίας που πρέπει να υλοποιηθούν εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έκδοση της παρούσας ορίζονται ως εξής :

1. Άντληση και συλλογή του καυσίμου από εξειδικευμένο συνεργείο.

2. Καθαρισμός του χώρου.

3. Διαχείριση αποβλήτου σύμφωνα με τη νομοθεσία περί επικινδύνων αποβλήτων.

4. Ενημέρωση Μητρώου Αποβλήτων. Η συλλογή, διαχείριση και διάθεση των υλικών/αποβλήτων και του ρυπασμένου εδάφους θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Μετά τη λήψη των άμεσων μέτρων θα πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, τεχνική έκθεση που να περιλαμβάνει : • αξιολόγηση ζημιών στο περιβάλλον από την εκροή καυσίμου σε κοντινούς χώρους ή οικοσυστήματα (έδαφος, νερό) με μέτρα αποκατάστασης, • διαδικασίες που θα εφαρμοστούν για να αποφευχθεί μελλοντική διαρροή συμπεριλαμβανομένων επιθεωρήσεων δεξαμενών και καθαρισμών.

«Τα ανωτέρω μέτρα είναι υπεύθυνη να τα υλοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς ως φερόμενη ιδιοκτήτρια, λόγω του χαρακτήρα του συμβάντος και της απειλής πρόκλησης περαιτέρω ζημίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των ν. 4042/2012 & 4685/2020», σημειώνει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 24-5-2025