Σε μια νέα φάση φαίνεται πως περνά η αποδοχή η μη των αιτημάτων για τη διακομιδή και τη νοσηλεία ασθενών από τη γειτονική Αλβανία στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τις διαρροές περί νέου lockdown στα Ιωάννινα.
Ήδη, εδώ και μέρες, είχαμε αναφερθεί στον «Α», στο ρεπορτάζ του Ioannina TV, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε ο κίνδυνος το αυξημένο ποσοστό των ασθενών από τη γειτονική χώρα, που νοσηλεύονται στα Ιωάννινα, είτε στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων είτε στις ΜΕΘ, να θεωρηθεί ως εγχώρια – τοπικού χαρακτήρα κα προέλευσης περιστατικά, με αποτέλεσμα να χρεώνονται ως περιστατικά της περιοχής, επιβαρύνοντας το επιδημιολογικό της φορτίο.
Αυτό είναι προφανές πια, ότι αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή από την οποία προέκυψε και η διαρροή περί του επικείμενου lockdown στα Ιωάννινα.
Τα αριθμητικά στοιχεία όμως είναι αποκαλυπτικά, αφού και το προηγούμενο διάστημα, αλλά ακόμη και μέχρι και την Πέμπτη, ένας σημαντικός αριθμός ασθενών τόσο στο ΠΓΝΙ όσο και στο Χατζηκώστα έχει διακομιστεί από περιοχές εκτός Ηπείρου ή και εκτός Ελλάδας.
Σύμφωνα με νέο, χθεσινό, ρεπορτάζ του Ioannina TV, στις ΜΕΛ του ΠΓΝΙ νοσηλεύονται 25 ασθενείς, εκ των οποίων οι 8 από τη γειτονική χώρα, αριθμός που στην αρχή της εβδομάδας ήταν 12.
Στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ, οι τέσσερις από τους πέντε ασθενείς είναι επίσης ομογενείς ή αλβανοί υπήκοοι. Στο ΠΓΝΙ, η συνολική δυνατότητα φτάνει τις 80 κλίνες στις Μονάδες ενώ έχει δοθεί εντολή να ανοίξει και πάλι η ΜΕΛ 3, Κάτι που θα γίνει πιθανότατα από την προσεχή εβδομάδα.
Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα νοσηλεύονται οκτώ ασθενείς σε απλές κλίνες, σε σύνολο 24, ενώ στη ΜΕΘ covid νοσηλεύονται τρεις ασθενείς.
Η κατάσταση αυτή, που έγινε αντιληπτή αρκετά αργά από τους τοπικούς φορείς και δυστυχώς μόλις προέκυψε το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, πρέπει να αλλάξει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας, μιλώντας στο ITV, κάνοντας λόγο για μία «τεχνητή» επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής, μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία.
«Είναι γεγονός, ότι το ποσοστό των ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, προσεγγίζει το 40%, αλλά έχει ήδη αποφασιστεί να γίνεται περισσότερο εξαντλητικός έλεγχος και να εισάγονται περιστατικά για νοσηλεία, μόνο εφόσον κριθεί ότι είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Χρειάζεται καλύτερη διερεύνηση των αιτημάτων που γίνονται για νοσηλείες από την Αλβανία και οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε αυτό, γιατί θα είναι κρίμα να φτάσουμε σε κάλυψη μεγάλου ποσοστού των κλινών από ασθενείς της γειτονικής χώρας και αυτό να προσμετράται στην εικόνα της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην Τ.Κ. Ζίτσας
Τέλος, έντονος είναι ο προβληματισμός των υγειονομικών αρχών της περιοχής για την νέα εστία διασποράς του ιού, που έχει εντοπιστεί στην ΤΚ Ζίτσας.
Κάποια από τα κρούσματα των προηγούμενων ημερών στα Ιωάννινα, προέρχονται και από την Ζίτσα, αλλά και από όμορες κοινότητες, με τους θετικούς στον ιό, να αποτελούν στενές επαφές επίσης θετικών, από το προηγούμενο 10ήμερο στην περιοχή.
Η Ζίτσα εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα και αυτό επιβεβαιώθηκε και την Πέμπτη, όπου πραγματοποιήθηκαν rapid tests από κλιμάκια των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ και σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα σύνολο 181 δειγμάτων, βρέθηκαν έξι θετικά.