«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Περιβάλλοντος σε μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου στα Άνω Ρεβένια του Δήμου Πωγωνίου
Το «πράσινο φως» άναψε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία κατά πλειοψηφία, ενέκρινε, αποδεχόμενη την εισήγηση της υπηρεσίας, τη γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ για το έργο της μονάδας παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στα Άνω Ραβένια του Δήμου Πωγωνίου.
Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, για το συγκεκριμένο θέμα, υπήρξε παρέμβαση του δήμαρχου Πωγωνίου, Κώστα Καψάλη, ο οποίος και μετέφερε την αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας και του δημοτικού συμβουλίου όχι για την επένδυση αλλά για τη χωροθέτησή της.
Έτσι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αναπτύχθηκε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, που ανέδειξε και διαφορετικές πτυχές παρόμοιων θεμάτων, που άλλωστε ήρθαν και στο πρόσφατο παρελθόν στην ίδια επιτροπή.
Το αν μπορούν και με ποιον τρόπο να γίνονται αποδεκτές με μεγαλύτερη ή μικρότερη ευκολία αντίστοιχες προτάσεις ιδιωτικών επενδύσεων αποδεικνύεται στην πράξη μία δύσκολη εξίσωση αφού υπέρμαχοι και ενάντιοι μπορούν ταυτόχρονα να μεταπηδήσουν από τη μία στην άλλη όχθη, ανάλογα με την περίπτωση.
Η αναγκαιότητα και η σημασία της ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άλλωστε έχει επισημανθεί από το σύνολο των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όχι όμως αλόγιστα και πάντα με τις ενστάσεις για το πόσο μεγάλη θα είναι η παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα.
Η χθεσινή συζήτηση ανέδειξε και το πρόβλημα της χωροταξίας καθώς οι αντιδράσεις του δήμου Πωγωνίου όπως διατυπώθηκαν από τον δήμαρχο Κ. Καψάλη, επικεντρώθηκαν στο ότι ο επενδυτής θα έπρεπε να επιλέξει μία θέση δίπλα στη μονάδα που ήδη λειτουργεί και όχι στην προτεινόμενη.
Ο Αλ. Καχριμάνης χαρακτήρισε συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου τον ποιοτικό πρωτογενή τομέα και το φυσικό του περιβάλλον ενώ για τις συγκεκριμένες μονάδες βιοαερίου τόνισε πως αποτελούν περιβαλλοντική αναγκαιότητα.
«Κανονικά, αυτό που θα έπρεπε όλοι να συζητάμε, είναι δίπλα σε κάθε κτηνοτροφική και πτηνοτροφική μονάδα να υπάρχει και μία μονάδα βιοαερίου. Έτσι προστατεύεται το περιβάλλον. Εκείνο που εμείς δεν θέλουμε και το αποδείξαμε σε άλλες περιπτώσεις (σ.σ. αιτήσεις ΑΠΕ και μονάδων βιοαερίου στα Γραμμενοχώρια) είναι να μην λειτουργούν τέτοιες μονάδες, που φέρνουν πρώτες ύλες από άλλες περιοχές ακόμη και εκτός Ελλάδας», ανέφερε.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου αφού υπενθύμισε ότι ο δήμος και η τοπική κοινωνία έχουν αποδείξει ότι τάσσονται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τάσσονται θετικά διακείμενοι και στη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά με τον αστερίσκο της διαφορετικής χωροθέτησης.
«Είναι ένα σημείο δίπλα στην Εθνική Οδό, βρίσκεται σε μία περιοχή όπου κάνουμε προσπάθειες να αναβιώσει η παλιά αμπελουργική ζώνη και επιπλέον δε βρίσκουμε το λόγο γιατί μια τέτοια μονάδα δε θα πρέπει να λειτουργεί δίπλα από την εγκατάσταση», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αρνητικά τοποθετήθηκε ο Σπ. Ριζόπουλος, όπως και ο Θοδ. Κορωναίος από το «Κοινό των Ηπειρωτών».
Από την άλλη ο Δημ. Δημητρίου τόνισε πως σε τεχνικό επίπεδο κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε μία τέτοια μονάδα, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό για το πως αυτού του τύπου οι επενδύσεις, ελέγχονται από τις υπηρεσίες.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης τόνισε πως οι υπηρεσίες παρά τα προβλήματα και την υποστελέχωση είναι σε θέση και να εισηγούνται και να ελέγχουν τη σωστή λειτουργία των μονάδων, αποδίδοντας σκοπιμότητα στην διατύπωση αντίθετων – αρνητικών θέσεων.
Θετικές γνωμοδοτήσεις
Ακόμη, θετικά επί φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιλαμβάνονταν στη χθεσινή ημερήσια διάταξη, γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.
Μεταξύ άλλων, πρόκειται για τις ΜΠΕ που αφορούν:
– Μονάδα μαρμάρων στη θέση «Λαθήρω» της Τ. Κ. Καρίτσας
– Αμμοληψία στη θέση Πλατάνια του ρέματος Τύριας
– Ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και συνδετήριας περιφερειακής οδού πόλης Ιωαννίνων.