Αγώνα για να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου δίνει η κυβέρνηση, αγώνας όμως που υπό τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα – ειδικά μετά το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού – και τις προβλέψεις των επιστημόνων είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδηθεί.
Για τον λόγο αυτό θεωρείται πιθανότερο το σενάριο επανέναρξης της λειτουργίας των φυσικών εμπορικών καταστημάτων μια εβδομάδα μετά, στις 29 Μαρτίου, με την ελπίδα, βεβαίως, να μη χαθεί στη συνέχεια ούτε μία εργάσιμη ημέρα πριν από το Πάσχα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής επαναλειτουργίας της εστίασης από τα μέσα Απριλίου, κάτι, ωστόσο, που σύμφωνα με συναρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες είναι αρκετά πρώιμο να αποφασισθεί.
Όταν επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει χωρίς την εφαρμογή υβριδικών μοντέλων – όχι δηλαδή με το μοντέλο του click away ή του click in shop, αλλά κανονικά με την επίσκεψη των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα. Βεβαίως, οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα –πλην καταστημάτων τροφίμων– θα γίνονται με τους ακόλουθους κανόνες:
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας για εργαζομένους και πελάτες.
• Περιορισμένος αριθμός ατόμων που θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στο κατάστημα. Ο αριθμός θα προκύπτει με βάση τον γνωστό κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
• Αποστολή γραπτού μηνύματος στον αριθμό 13032.
• Δυνατότητα για μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα μόνο μία φορά ημερησίως. Με την αποστολή δεύτερου μηνύματος στον αριθμό 13032 την ίδια ημέρα ο πολίτης θα λαμβάνει την απάντηση: «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μια μετακίνηση ημερησίως».
• Μέγιστη χρονική διάρκεια για τις αγορές οι τρεις ώρες ημερησίως.
Και τα εμπορικά κέντρα
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τον περασμένο Μάιο, όταν δεν άνοιξαν ταυτόχρονα όλα τα εμπορικά καταστήματα, τώρα η επαναλειτουργία θα γίνει την ίδια ημερομηνία και όχι αργότερα για όσα βρίσκονται, για παράδειγμα, σε εμπορικά κέντρα. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, κατ’ αρχάς δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι υφίσταται μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 στα εμπορικά κέντρα σε σύγκριση με τους άλλους χώρους λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.
Δεύτερον, ένας διαχωρισμός θα προκαλούσε πιθανώς στρέβλωση του ανταγωνισμού, προκαλώντας ακόμη και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του Δημοσίου θιγόμενων επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό, άλλωστε, υπήρχαν ήδη τέτοιες σκέψεις σε μερίδα διοικήσεων εταιρειών, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τη διαχείριση εμπορικών κέντρων. Υπενθυμίζεται δε ότι ήδη το ελληνικό Δημόσιο θα βρεθεί το επόμενο διάστημα αντιμέτωπο με αγωγές αποζημιώσεων από επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης.
Ο τελευταίος, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, εξετάζεται να ανοίξει περί τα μέσα Απριλίου μόνο στους εξωτερικούς χώρους και σε κάθε περίπτωση θα προβλέπεται περιορισμός στα άτομα που θα επιτρέπεται να κάθονται σε κάθε τραπέζι. Πάντως, τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και άλλοι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι ο χρόνος επαναλειτουργίας της εστίασης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από την πορεία των εμβολιασμών.
«Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει πολύ μεγάλο αριθμό εμβολιασμών τον Απρίλιο. Δύσκολα ο πρωθυπουργός θα λάβει απόφαση για άνοιγμα της εστίασης την περίοδο εκείνη, απόφαση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εμβολιασμών», επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.