Το πολιτικό της στίγμα για το επόμενο διάστημα παρουσίασε χθες η νέα ηγεσία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Ο Συντονιστής Σάββας Δημητριάδης και ο αναπληρωτής Συντονιστής, Πέτρος Παλάσχας μίλησαν για το πολιτικό εγχείρημα που θέλουν να φέρουν εις πέρας μετά το τέλος των εσωκομματικών διαδικασιών ενώ ξεκαθάρισαν ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς» στέλνοντας ενωτικό μήνυμα.
Η νέα 27μελής Νομαρχιακή Επιτροπή έχει ήδη θέσει τους στόχους της τους οποίους και παρουσίασε ο κ. Δημητριάδης.
Η νέα επιτροπή έχει επικεντρωθεί στο οργανωτικό και πολιτικό έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας.
Σε πρακτικό, οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι η λειτουργία των οργανώσεών με ενεργητική συμμετοχή των μελών, η διαμόρφωση και ο εμπλουτισμός θέσεων και προτάσεων για τα ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες αλλά και η συνέχιση της διεύρυνσης και της συμπόρευσης με προοδευτικές δυνάμεις: «για να το υλοποιήσουμε επιτυχώς πρέπει να χτίσουμε ένα μαζικό ζωντανό κόμμα της Αριστεράς που θα είναι γειωμένο στην κοινωνία, με ισχυρή παρουσία στην αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες, στους χώρους δουλειάς και στους αγώνες για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητριάδης.
Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες ο νέος συντονιστής είπε ότι «έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος γόνιμης αντιπαράθεσης, σε ενωτικό κλίμα» ενώ υποστήριξε πως «είναι σημαντικό και ενθαρρυντικό ότι κατατέθηκαν σημαντικές απόψεις και προτάσεις και τα μέλη εξέφρασαν την θέληση να συμμετέχουν και να ενεργοποιηθούν τόσο σε κομματικό επίπεδο όσο και στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες».
Ο κ. Δημητριάδης έκανε εκτενή αναφορά στην σημερινή κατάσταση της χώρας λέγοντας ότι βιώνει η κοινωνία μια δύσκολη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση τόσο εξαιτίας της πανδημίας όσο και της κυβερνητικής πολιτικής. « Η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας νομοθετεί σε κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να προκρίνει τον διάλογο, με έναν άνευ προηγουμένου αυταρχισμό».
Από την πρώτη συνέντευξη δεν έλειπε η αναφορά στο γίγνεσθαι των πανεπιστημίων: «Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στο νόμο “Κεραμέως” ο οποίος εν μέσω πανδημίας και σε συνδυασμό με την καταστολή που επιβάλλεται από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε ολόκληρη την κοινωνία, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την χώρα. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ακούσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και ανοίξει το Πανεπιστήμιο με όρους δημοκρατίας και υγειονομικής ασφάλειας, προχωρώντας άμεσα στον εμβολιασμό όλου του προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα και σε συνεχείς ελέγχους (rapidtest) σε όλους τους εμπλεκόμενους και τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, αντί να ενισχύσει οικονομικά το Πανεπιστήμιο για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες λειτουργικές του ανάγκες, επιλέγει τον αυταρχισμό και την εμμονή στην εφαρμογή ενός άδικου και νόμου.
Μπορεί λοιπόν η τοπική μας κοινωνία να ανεχθεί την υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων; Ενός Πανεπιστημίου που έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ηπείρου. Σίγουρα όχι, πρέπει να προστατέψουμε το Πανεπιστήμιό μας σαν κόρη οφθαλμού» είπε.
Ο Πέτρος Παλάσχας επικεντρώθηκε στα διαδικαστικά των εκλογών. Όπως είπε τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αναφέρει το καταστατικό καθώς και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν (ποσοστό συμμετοχής 97%) τηρώντας τις διαδικασίες. Η σύσταση της νέας νομαρχιακής επιτροπής, όπως είπε ο κ. Παλασχάς απαρτίζεται από 27 μέλη: Τα νέα μέλη που προέρχονται από την διεύρυνση και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Τα παλιά μέλη που εκλέγονται για πρώτη φορά στην νομαρχιακή επιτροπή αλλά βρίσκονται χρόνια στον χώρο και τέλος τα μέλη που ήταν και παλιότερα εκλεγμένοι και έχουν ξανασυμμετάσχει στα συλλογικά όργανα.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή συντονιστή υπάρχουν δυο «σημαντικά πλεονεκτήματα» της νέας νομαρχιακής επιτροπής.
α)η μείωση του ηλικιακού μέσου όρου των μελών. Επιλέχθηκαν νέοι άνθρωποι, φρέσκα μυαλά που έχουν διάθεση και όρεξη για δουλειά.
β) η μεγάλη κοινωνική διαστρωμάτωση και επαγγελματική διασπορά. Άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο της υγείας, στην παιδεία, στον πολιτισμό, άνεργοι, καθηγητές φυσικής αγωγής, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι, και ελεύθεροι επαγγελματίες. Και ειδικά, ελεύθεροι επαγγελματίες από κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία.