ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – Είπε «ναι» για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Ταυτόχρονα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής για αιολικό σταθμό στους δήμους Πρέβεζας και Πάργας

 

Το δικό της «ναι» είπε η Επιτροπή Περιβάλλοντος στη ΜΠΕ των ερευνητικών εργασιών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, μια θετική γνωμοδότηση που ήρθε με τις ψήφους της πλειοψηφίας και της παράταξης «Ήπειρος Όλον».

Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε διάλογος και για τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εργασίες στην Ηγουμενίτσα, όπου το λιμάνι έχει οριστεί ως βάση υποστήριξης κάτι που έχει θεσμοθετηθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Γοργόλης στάθηκε στους περιβαλλοντικούς όρους που συνοδεύουν τη γνωμοδότηση της υπηρεσίας που ήταν προς τη θετική κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας ότι σε αυτό το στάδιο η γνωμοδότηση αφορά στην εκμετάλλευση ή μη των υδρογονανθράκων, καθώς κανείς δε γνωρίζει εάν υπάρχουν αφενός και αν θα θεωρηθούν αξιοποιήσιμοι.

Θετική ήταν η στάση της παράταξης «Ήπειρος Όλον» με τον επικεφαλής, Στέφανο Ζούμπα να διατυπώνει απλώς μερικές επιφυλάξεις, ωστόσο κάθετα αντίθετη ήταν η στάση των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» και ΛΑ.ΣΥ αντίστοιχα με τον κ. Κορωναίο και την κα Ζέκα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κορωναίος ανέφερε ότι από τη στιγμή που οι πιθανότητες ανεύρεσης και εξόρυξης κοιτασμάτων δεν ξεπερνούν το 18% είναι ένα μεγάλο ερώτημα εάν πράγματι υπάρχει περιθώριο να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία και η οικονομία της Θεσπρωτίας.
Σε πολιτικό αλλά και τεχνοκρατικό επίπεδο εστιάστηκε η κριτική της κας Ζέκα αναφερόμενη αφενός στο ρόλο των πολυεθνικών που καρπώνονται τον ενεργειακό πλούτο της χώρας και αφετέρου στον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο ατύχημα με τεράστιες περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις.

Για τον αιολικό σταθμό

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή για το περιεχόμενο της ΜΠΕ για το έργο κατασκευής αιολικού σταθμού στις Δ.Ε. Λούρου και Φαναρίου στους Δήμους Πρέβεζας και Πάργας αντίστοιχα.

Με βάση τη ΜΠΕ πρόκειται να κατασκευαστεί ένας αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 56 MW στη θέση «Όμορφη κορυφή» και ισχύος 49 MW στη θέση «Δασοκορφή».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους ο αντιδήμαρχος του Δ. Πάργας Βασίλης Γκίζας και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και εκπρόσωποι της εταιρείας ανάπτυξης για λογαριασμό του φορέα υλοποίησης.

Η εισήγηση της υπηρεσίας υπήρξε αρνητική, τονίζοντας τις επιπτώσεις από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την ανάπτυξη του έργου του έργου και τις συνοδές εργασίες, αλλά και τα ελλιπή δεδομένα για τις επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας με τον εκπρόσωπο του φορέα υλοποίησης να αντικρούει ένα προς ένα τα επιχειρήματα στην προσπάθειά του να πείσει αφενός πως η εταιρεία έχει προς το παρόν έναν σχεδόν πλήρη φάκελο και αφετέρου πως βρίσκεται σε διαλογική συζήτηση με την τοπική κοινωνία για την παροχή ανταποδοτικών και κατά περιπτώσεις μάλιστα, αυξημένων. Έτσι, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η τοπική κοινωνία και ειδικά οι παραγωγικές τάξεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι υπέρ του έργου γιατί θα διανοιχθούν δρόμοι που σήμερα δεν υπάρχουν, αποκτώντας έτσι πρόσβαση κάτι που είναι σημαντικό και για την πυροσβεστική, απέρριψε τις ενστάσεις για τυχόν περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις από την παρέμβαση, ενώ για τον Δήμο Πάργας ανέφερε πως ο φορέας υλοποίησης έχει τη δυνατότητα ακόμη και να παρέχει ρεύμα σε τιμή ενός τρίτου της τιμής στην οποία προμηθεύεται σήμερα ο Δήμος Πάργας.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος πάντως, πλειοψηφία και αντιπολίτευση μαζί,  δεν πείστηκε από τις προτάσεις του φορέα υλοποίησης και η γνωμοδότηση υπήρξε ομόφωνα αρνητική, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του ότι ακόμη και σήμερα, μετά τη θεσμοθέτηση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, τα έργα αιολικών σταθμών συνεχίζουν να απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, γιατί τα έργα που είχαν λάβει αδειοδότηση από τη ΡΑΕ πριν το Χωροταξικό, εξαιρούνται της νέας διαδικασίας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 25-9-2026