«ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2023» – Δριμεία κριτική για Πλατεία, Δημαρχείο και Πάρκο Πυρσινέλλα

Τ. Καλογιάννη: «Η δημοτική αρχή χάνει χρηματοδοτικές ευκαιρίες. Χάνει έργα τα οποία είναι κρίσιμα για τον τόπο»

Πυρά κατά της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, εξαπέλυσε χθες, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, στην πρώτη ουσιαστικά συνέντευξη Τύπου της παράταξης, με θέματα επικαιρότητας μετά την έναρξη της δημοτικής περιόδου.

Η κα. Καλογιάννη, μίλησε για όλα τα μείζονα ζητήματα που αυτό το χρονικό διάστημα απασχολούν την τοπική κοινωνία, και άσκησε σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής, σε διάφορα ζητήματα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις πολιτικές επιλογές και αποφάσεις για έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες, που αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στο παρόν και μέλλον της πόλης.

Κοινή συνισταμένη επί των χειρισμών της δημ. αρχής για τα μεγάλα κυρίως θέματα στην κριτική της κας Καλογιάννη, είναι, ότι υπάρχει έλλειψη και γενικού αλλά και ειδικού σχεδιασμού για κάθε τομέα.

«Το λυπηρότερο, όμως, είναι ότι η δημοτική αρχή μη έχοντας την επάρκεια να σχεδιάσει και να παράξει έργο, αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τις όποιες προσωπικές δυνατότητες του δημάρχου, επιρρίπτει μονίμως τις ευθύνες σε τρίτους.

Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η δημοτική αρχή ήταν παντελώς απροετοίμαστη και για αυτό αναποτελεσματική», τόνισε αρχικά για να επικρίνει τη δημ. αρχή, ότι ο χειρισμός των θεμάτων είναι επικοινωνιακός κατά κύριο λόγο ενώ κρατά αρνητική στάση απέναντι στις προτάσεις και επισημάνσεις της αντιπολίτευσης.

Για την Κεντρική Πλατεία

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας με την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», κάτι που σύμφωνα με την ίδια έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και την πρόσκληση που ήταν ανοιχτή μέχρι τον Ιούλιο μόνο για τον δήμο Ιωαννιτών, με προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ.

«Εάν η δημοτική αρχή ήταν συνεπής στα χρονοδιαγράμματα και στις υποσχέσεις της, το έργο της «ανάπλασης της Πλατείας Πύρρου» θα χρηματοδοτούταν ήδη από το ΠΕΠ Ηπείρου, στο πλαίσιο του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).

Έτσι, σήμερα, η δημοτική αρχή μπορούσε να προτείνει στην πρόσκληση για την «Αστική Αναζωογόνηση» και άλλα έργα, ύψους 8,5 εκ ευρώ. Η πρόσκληση θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι σε συνεννόηση της δημ. αρχής με τη Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας και τα χρήματα για την πλατεία να δοθούν για άλλα έργα», τόνισε η κα Καλογιάννη. Υπάρχει όμως και ένα ενδεχόμενο να μην χρηματοδοτηθεί ούτε από το πρόγραμμα «Τρίτσης» η ανάπλαση της πλατείας κατά την κα Καλογιάννη και αυτό αφορά τη ρήτρα που υπάρχει στη διακήρυξη του προγράμματος, ότι σε αυτό «δεν εντάσσονται έργα, με δυνατότητες ένταξης σε άλλα προγράμματα. Η πλατεία ανήκει στο ΣΒΑΚ του δήμου Ιωαννιτών και δεν ξέρω εάν και με ποιον τρόπο μπορεί να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος. Η δημοτική αρχή χάνει χρηματοδοτικές ευκαιρίες. Χάνει έργα τα οποία είναι κρίσιμα για τον τόπο. Ελπίζουμε να μην χάσει χρήματα και νέα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και από το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», για το οποίο η παράταξή μας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση», ανέφερε.

Μείζονα ζητήματα

Στη συνέχεια, η κα. Καλογιάννη αναφέρθηκε και σε επιμέρους ζητήματα του δήμου Ιωαννιτών και της επικαιρότητας, όπως το νέο Δημαρχείο, το κτίριο της Δομπόλη, το Πάρκο Πυρσινέλλα και το οικόπεδο των φυλακών στο Σταυράκι.

«Χρειάζεται ένα σύγχρονο κτίριο στέγασης όλων των δημοτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων του δήμου. Το ΚΕΠΑΒΙ παρουσιάζεται ως μία λύση που πρέπει να μελετηθεί κατά προτεραιότητα.

Το κτίριο στη Δομπόλη που παραχωρείται είτε προς χρήση, είτε κατά κυριότητα στον δήμο, παρουσιάζεται ως μία λύση για τις ανάγκες στέγασης καλλιτεχνικής δημιουργίας, πολιτιστικού και μουσειακού ενδιαφέροντος, ειδικών εκθέσεων, στα πρότυπα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σίγουρα πάντως δεν προσφέρεται για Δημαρχείο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αξιοποίηση του ακινήτου που στεγάζεται σήμερα η δικαστική φυλακή, μετά την μεταφορά της στην περιοχή Κόντσικας – Ασβεστοχωρίου», τόνισε.

Για την αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα η κα Καλογιάννη τόνισε ότι η πρόταση ανάπλασης της δημ. αρχής αφορά στην ουσία έναν καθαρισμό του χώρου, κάτι που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.

«Εμείς προτείναμε – και παράλληλα με τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου – να διακηρυχθεί ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από τον οποίο θα προκύψει ο ενδεδειγμένος χαρακτήρας της παρέμβασης με όλες τις προδιαγραφές, ώστε ο ενιαίος αυτός χώρος να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το Πάρκο δεν πρέπει να εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των γειτονικών περιοχών, αλλά να καταστεί ένας αναπτυξιακός πόλος για τον δήμο μας».

Για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό

Τέλος, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν, ότι η κυβέρνηση προτίθεται σε νομοσχέδιο – σκούπα να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις αρμοδιότητες της Οικον. Επιτροπής, εκχωρώντας και την αρμοδιότητα σύστασης Αναπτυξιακών Οργανισμών, η κα Καλογιάννη είπε πως εάν αυτό συμβεί παρά την απόρριψη της πρότασης από το δημ. συμβούλιο, ως παράταξη, εάν κληθεί να διοικήσει θα καταργήσει όποια τέτοια εταιρεία συσταθεί από την δημ. αρχή.

«Στην πολιτική δύο ρόλοι υπάρχουν. Ή υποδύεσαι τον ρόλο ή τον υπηρετείς. Εμείς τον υπηρετούμε», ανέφερε.