Ο Αλ. Καχριμάνης, ανακοίνωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως μπορεί να εξεταστεί η χρηματοδότηση του έργου, μέσω της πρόσκλησης του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας
Ζωντανές παραμένουν οι ελπίδες για την χρηματοδότηση του σημαντικού έργου που αφορά την αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου και κυρίως της Π.Ε. Ιωαννίνων και δεν είναι άλλο, από τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.
Όπως έγινε γνωστό, από τον Αλ. Καχριμάνη, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που αφορούσε τον απολογισμό έργου της Περιφέρειας για το 2020, σε συνάντηση του, στο υπουργείο Υποδομών πριν από 15 ημέρες, με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Καραγιάννη, επιβεβαιώθηκε αφενός ότι το τμήμα δε μπορεί να τύχει χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορεί όμως να εξεταστεί η χρηματοδότησή του από το ίδιο ταμείο αλλά στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τα έργα που εντάσσονται στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Πρόκειται άλλωστε για μία δυνατότητα για την οποία έκανε λόγο στη συνέντευξη τύπου πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης.
Μάλιστα, συνεχίζοντας την ενημέρωση ο κ. Καχριμάνης, έδωσε μια ακόμη πιο σημαντική είδηση. Αυτή αφορά το γεγονός πως επειδή το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει ούτε μέσω αυτού του προγράμματος τετράιχνους ή και μεγαλύτερους οδικούς άξονες, η Περιφέρεια Ηπείρου με σύσταση του υπουργείου θα ολοκληρώσει τη μελέτη για το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά ως τρίιχνος άξονας και αντίστοιχα το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι με τον ίδιο τρόπο.
Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι αυτό θα γίνει «φαινομενικά» και όχι πραγματικά, συνάντησε όμως την αντίδραση των επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
Εξελίξεις λόγω πανδημίας
Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο απολογισμός έργου της περιφερειακής αρχής για το 2020, όπως αποδείχθηκε ήταν συνάρτηση των νέων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, με μείωση των πόρων που έφτασαν στις περιφέρειες, ειδικά από το ΠΔΕ.
Ο κ. Καχριμάνης στάθηκε αρχικά στην ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναφορικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για όσους έχουν καταθέσει ενστάσεις τονίζοντας ότι στην Ήπειρο επιλέχθηκε να δοθούν λίγα χρήματα σε πολλές επιχειρήσεις και όχι το αντίστροφο.
Αναφορικά με την απορρόφηση του ΠΕΠ Ηπείρου, στο τέλος του 2020 αυτή έκλεισε στο 44,7%, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνέχεια στις παραχωρήσεις εκτάσεων από τα συναρμόδια υπουργεία για το διοικητήριο της Άρτας, το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας – Έρευνας και το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας στα Γιάννενα αντίστοιχα.
Ακολούθως, παρέθεσε τα έργα που βελτιώνουν τις οδικές υποδομές στην Ήπειρο και τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η οδός Νιάρχου, η παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, ο δρόμος σύνδεσης της Εγνατίας με τα χωριά του Σουλίου και άλλα.
Βολές από την αντιπολίτευση
Από την άλλη, στις αρχικές τους τοποθετήσεις οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης συμφώνησαν σε ένα πρώτο επίπεδο στο ότι οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία έχουν επηρεάσει τη λειτουργία της περιφέρειας και γενικότερα της αυτοδιοίκησης, αντέκρουσαν όμως τους ισχυρισμούς του κ. Καχριμάνη σχετικά με το παραγόμενο έργο και τον απολογισμό.
Ο Γ. Ζάψας στάθηκε αρχικά στην μεγάλη μείωση του προσωπικού της Περιφέρειας που τα τελευταία τρία χρόνια από 980 υπαλλήλους που είχε, μετρά σήμερα 712.
«Ο κ. Καχριμάνης ηγείται ενός ασπόνδυλου οργανισμού, με τον ίδιο να είναι ο μοναδικός ίσως σπόνδυλος του οργανογράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικότερα για τον άξονα της Ιόνιας χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» εάν τελικά η Περιφέρεια υποβάλλει μελέτη για τρίιχνο οδικό άξονα.
Στο ίδιο μήκος κύματος με κριτική για όλα τα ζητήματα που έθεσε αρχικά ο κ. Καχριμάνης, κινήθηκε ο Σπ. Ριζόπουλος, κάνοντας λόγο για έλλειψη γενικότερου σχεδιασμού, όπως άλλωστε έχει επισημάνει και σε άλλες δημόσιες δηλώσεις του.
Ο Δημ. Δημητρίου στάθηκε περισσότερο στην υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας λέγοντας πως αποδείχθηκε στην πράξη ότι ήταν ένα άδικο πρόγραμμα, αφού ικανοποιείται το 25% περίπου του συνόλου των επιχειρήσεων της Ηπείρου.
Με πολιτικό περισσότερο πρόσημο και σύνδεση της ασκούμενης περιφερειακής πολιτικής με την κυβερνητική πολιτική ήταν οι τοποθετήσεις των Γ. Πρέντζα, Ζ. Γαλατά, Κων. Νουτσόπουλου και Κων. Αναγνώστου.