ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ – Ζητούν ενεργότερο ρόλο διαχείριση της πανδημίας

Διαδικτυακή ημερίδα των 13 Επιτροπών Καταγραφής Θεμάτων Υγείας της ΕΝΠΕ, πραγματοποιήθηκε χθες, με τη συμμετοχή και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη

 

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Προέδρου της Επιτροπής Υγείας και Α’ Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ, Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ημερίδα των 13 Επιτροπών Καταγραφής Θεμάτων Υγείας της ΕΝΠΕ, με τη συμμετοχή και του Υπ. Υγείας Β. Κικίλια, του Προέδρου της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστα, επιστημόνων και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Την ανάγκη να ενισχυθεί το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις πρόληψης σε περιφερειακό επίπεδο, μέσα και από την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της πανδημίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα ο Υπ. Υγείας Β. Κικίλιας τόνισε ότι διανύουμε μία δύσκολη περίοδο με το υγειονομικό προσωπικό να υφίσταται τεράστια πίεση. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας. Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, το διάλογο και τις συνέργειες σημείωσε και πρόσθεσε πως μόνο με ενότητα δυνάμεων θα επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τον κ. Πατούλη για την πρωτοβουλία επισημαίνοντας: «Τώρα είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό εφαρμογής μίας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Σ΄αυτό το πλαίσιο εύχομαι οι προτάσεις και τα συμπεράσματα από τη σημερινή Ημερίδα, να αποτελέσουν τη βάση ενός διαλόγου για αυτόν το θεσμικό μετασχηματισμό».

Στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειών και γενικότερα της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας αναφέρθηκαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην Ημερίδα.

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Αττικής, υπογράμμισε πως από την αρχή της κρίσης τα στελέχη και το προσωπικό των Περιφερειών αλλά και της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, βρέθηκαν στην εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, προτεραιότητα είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση,  η ενίσχυση των μηχανισμών των Περιφερειών αλλά και η αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας που αποκτήθηκε για την επόμενη μέρα της πανδημίας. «Χάρη στην κινητοποίηση της αυτοδιοίκησης, παρά τα λιγοστά μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας, έχοντας το βάρος της έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, πετύχαμε σε αυτή την κρίση να μην αισθανθεί κανένας πολίτης μόνος».

Οι προτάσεις

Με στόχο να αναλάβουν οι Περιφέρειες αρμοδιότητες κι ευθύνες προάσπισης δημόσιας υγείας, αλλά και για να έχουν ένα πιο ενεργό και πιο ουσιαστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια και αφού υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των Περιφερειών αλλά και αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων ο κ. Πατούλης προχώρησε στις παρακάτω προτάσεις, με βάση και το διάλογο που έγινε και με τις επιτροπές Υγείας των 13 Περιφερειών:

1) Aναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, με κατηγοριοποίηση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας υγείας και υπηρεσιών Δημόσιας υγείας.

2) Ανακαθορισμός αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, μέσω της προώθησης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τη δημόσια υγεία, που θα προωθεί την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης

3) Σύνδεση και διασύνδεση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δημόσια υγεία των περιφερειών.

4) Διεύρυνση και οριοθέτηση των συνεργασιών με Εθνικούς φορείς (ΕΟΔΥ, Υπουργείο Υγείας, Πολιτική Προστασία κλπ), αλλά και με το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδιαίτερα για τον έγκαιρο εντοπισμό, ιχνηλάτηση και φροντίδα κρουσμάτων Covid-19 στην κοινότητα και σε ευάλωτες δομές, αλλά και συνολικά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας σε περιφερειακό επίπεδο.

5) Θέσπιση συστήματος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Περιφερειών της χώρας με στόχο τη συνολική ενημέρωση και ενδεχομένως τον εντοπισμό και υιοθέτηση καλών πρακτικών. Χρήσιμο προς την κατεύθυνση αυτή βήμα θα ήταν η Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει στα μέλη των Επιτροπών Καταγραφής σε όλες τις Περιφέρειες να ενημερώνονται για όλα τα θέματα που τους αφορούν και τις κοινές δράσεις που αναπτύσσονται στον τομέα της υγείας.

6) Άμεση στελέχωση των Περιφερειών και  ενίσχυση των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών.