ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Την ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος του εμπορίου με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στα πρότυπα του «πακέτου» για την εστίαση ζήτησαν σύσσωμοι οι φορείς της αγοράς, εμπορικοί σύλλογοι και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως αναφέρθηκε, το εμπόριο υπέστη ζημιά σχεδόν 10 δισ. ευρώ από την πανδημία (εκ των οποίων 7 δισ. ευρώ αφορούν ειδικότερα το λιανεμπόριο), πολλές επιχειρήσεις είναι στα όρια της βιωσιμότητας. Αν συνεκτιμηθεί, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ότι το λιανεμπόριο είναι ο κορυφαίος κλάδος της οικονομίας με τζίρο 122,6 δισ. ευρώ σε εποχή κανονικότητας, έναντι 13,1 δισ. ευρώ για τον κλάδο των καταλυμάτων και 16,8 δισ. ευρώ για τον κλάδο μεταφορών και αποθήκευσης, είναι ζητούμενο γιατί δεν χαίρει μεταχείρισης αντίστοιχης του μεγέθους του. Ήδη πάντως η ΕΣΕΕ είχε υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση για στήριξη του εμπορίου από τον Ιανουάριο έχοντας κοστολογήσει το πρόγραμμα στα 300 εκατ. ευρώ, με στόχο ενίσχυση των επιχειρήσεων (ΚΑΔ 47) με προσωπικό μέχρι 10 εργαζόμενους.

Πρόκειται για πρόγραμμα που προσομοιάζει με αυτό για την εστίαση και το αντίστοιχο για τον τουρισμό, όπως σημείωσε ο κ. Καρανίκας, τονίζοντας ότι επανήλθε με επιστολή του τον περασμένο μήνα, ζητώντας παροχή κεφαλαίου κίνησης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου.