Στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και των Ειδικών Επιτροπών προστασίας περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα τη στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία μετείχε, ο Σταύρος Καλογιάννης.
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση για τη στρατηγική μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και προς έναν κλιματικό νόμο.
Σήμερα η κλιματική αλλαγή εκτός από τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο, απειλεί και τη βιωσιμότητα του ενεργειακού κλάδου. Αυτό αποτυπώνεται στη ραγδαία αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής των εκπομπών CO2, η οποία πρόσφατα ξεπέρασε τα 50 €/τόνο.
Η Ελλάδα, εξαρτημένη από τον λιγνίτη, καλείται να τον αντικαταστήσει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μία πορεία δίκαιης μετάβασης, για την οποία εργάζονται εντατικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας και ο Συντονιστής κ. Μουσουρούλης. Το ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ στη χώρα μας είναι έντονο, όμως οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα, καθώς η μεταβλητότητα και η εποχικότητα των καιρικών συνθηκών δεν τις καθιστούν σταθερές στην παραγωγή.
Για το λόγο αυτό, βάσει των Στόχων του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια (ΕΣΕΚ), αλλά και της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας, κλειδί για την κλιματικά ουδέτερη παραγωγή ενέργειας αποτελούν οι μονάδες αποθήκευσης. Τόσο οι μονάδες αντλησιοταμίευσης όσο και οι μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες, αποτελούν τον καταλυτικό παράγοντα για την αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας από ΑΠΕ και τη διάθεσή τους στα δίκτυα διανομής, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο από τη ζήτηση.
Οι μονάδες αποθήκευσης όχι μόνο θα εξασφαλίσουν την παραγωγή ενέργειας χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά επίσης θα θωρακίσουν τη χώρα με ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτάρκεια. Αναφέρθηκε ο Υπουργός κ. Σκρέκας στην ομιλία του στο θέμα. Καθώς όμως η βιωσιμότητα των μονάδων αποθήκευσης είναι δύσκολη χωρίς μηχανισμό στήριξης π.χ. στην τιμή πώλησης της ενέργειας, παρακαλώ τον κ. Υπουργό να μας δώσει κάποια πρόσθετα στοιχεία επί του θέματος».