Μετά από την επιτυχημένη του λειτουργία (2018-19), το Θερινό Μαντείο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ξεκινά μια νέα περίοδο λειτουργίας του.
To Θερινό Μαντείο, με φετινό τίτλο «Ιερά Οικ(ε)ία», έχει στόχο την προετοιμασία των νέων ηθοποιών στο αρχαίο δράμα, μέσα στο φυσικό περιβάλλον της ανοιχτής σκηνής του αρχαίου θεάτρου, αλλά και μέσα από την επαφή τους με την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ηπείρου. Παράλληλα, το Θερινό Μαντείο θα προσεγγίσει τους πολίτες και τους νέους της περιοχής, προσφέροντας εμπειρίες θεάτρου, που συνδέονται με την κοινωνική και πολιτική σημασία του αρχαίου δράματος στην σημερινή πραγματικότητα.
Η εμπειρία των σπουδαστών των δραματικών σχολών εξαντλείται ( και) στην χώρα μας σε κλειστές αίθουσες, μέσα στο αστικό τοπίο. Οι σπουδαστές, μέσα από το πρόγραμμα του Θερινού Μαντείου, θα έχουν την δυνατότητα να εργαστούν εντατικά και ομαδικά, σε συνθήκες που σχετίζονται με την εμπειρία του ανοιχτού χώρου, τη σχέση της κίνησης, της μουσικής και της υποκριτικής, μέσα στο «μέγεθος» του αρχαίου θεατρικού οικήματος.
Η επαφή με τα αρχαία κείμενα, μέσα σε αρχαιολογικούς και ανοιχτούς χώρους, δημιουργούν νέες συνδέσεις για το περιεχόμενο των κειμένων και για την διάστασή τους ως μια πράξη «ισότιμης απεύθυνσης», ως μια πράξη ενεργητικής δημοκρατίας. Η πλούσια παράδοση της πολυφωνικής μουσικής, ως «νήμα» που συνδέει την αρχαιότητα με την σημερινή εμπειρία, το ανοιχτό τοπίο που δημιουργεί μια «φυσική» σχέση με το σώμα, και η συμπυκνωμένη αίσθηση της ιστορίας του τόπου, που εμπνέει και σηματοδοτεί τις σκέψεις του παρελθόντος ως αρχετυπικά νοήματα, κάνουν την Ήπειρο, τα Γιάννενα και την Δωδώνη ιδανικό προορισμό για την αναζήτηση του Αρχαίου δράματος ως παραστατικού γεγονότος και ως αφορμή για σύγχρονες δραματουργίες.
Το φετινό θέμα «Ιερά Οικ(ε)ία», που εμπνέεται από την αρχαιολογική σήμανση της Δωδώνης (αναφορά στο Ναό του Δία), έχει στόχο να αναπτύξει ποικιλόμορφα, τόσο μέσα από εργαστήρια, διαλέξεις, συναντήσεις με τους τοπικούς καλλιτέχνες και περιηγήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, την έννοια του ιερού/ του τελετουργικού του αρχαίου δράματος και την αίσθηση του οικείου, ως προς το περιεχόμενο των θεατρικών κειμένων αλλά και στη σχέση τους με το παρόν.
Στις εργασίες του Θερινού Μαντείου συμπεριλαμβάνονται και δράσεις, εργαστήρια και ανοιχτές διαλέξεις που απευθύνονται στους πολίτες, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά και εφήβους της περιοχής με στόχο την ανάδειξη του αρχαίου δράματος ως υλικό για την αισθητική και πολιτειακή καλλιέργεια του ‘κοινού’, με στόχο την «εκπαίδευση του κοινού στο αρχαίο δράμα».