Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η πλήρης ψηφιοποίηση του νοσοκομείου με στόχο να αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον σύγχρονα Ιδρύματα της Ευρώπης – Ολοκληρώθηκε μέσα σε 16 ώρες το Σαββατοκύριακο η μεταφορά της Βάσης Δεδομένων, με το ψηφιακό ιατρικό ιστορικό, για περισσότερους από 950.000 ασθενείς
Σε «ψηφιακή τροχιά» βαδίζει – και μάλιστα με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς – το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, υλοποιώντας έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του, πέρα από την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας υψηλού επιπέδου και την προώθηση της ιατρικής έρευνας και εκπαίδευσης.
Ο λόγος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του νοσοκομείου, με μηχανογράφηση όλων των διαδικασιών του και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν τους ασθενείς.
Αν και το τελευταίο διάστημα οι δραστηριότητες όλων των Υπηρεσιών του Νοσοκομείου είχαν επικεντρωθεί κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, σαν Νοσοκομείο αναφοράς, τόσο η Διοίκηση όσο και οι Υπηρεσίες του Ιδρύματος, συνέχισαν την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του Νοσοκομείου.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός ακόμη έργου προς την κατεύθυνση της πλήρους ψηφιοποίησης του Ιδρύματος και της ανάδειξης του ως ένα από τα πλέον σύγχρονα νοσοκομεία της Ευρώπης.
Ειδικότερα, μετά από μεγάλη και επίπονη προσπάθεια δύο ετών έφτασε στο τελικό στάδιο, το έργο αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών του Ιατρικού Πληροφοριακού Συστήματος του Νοσοκομείου.
Στο πλαίσιο αυτό, κατασκευάστηκε 2ο Data Center στο Υπόγειο του 4ου νέου πενταόροφου κτιρίου του Νοσοκομείου και έγινε σε αυτό η εγκατάσταση νέων σύγχρονων servers, νέου αποθηκευτικού χώρου δεδομένων (Data Storage) και ενεργού εξοπλισμού δικτύου.
Το Νοσοκομείου διαθέτει πλέον πρωτοποριακές ψηφιακές υποδομές Πληροφορικής, όπως:
– Σύγχρονο δίκτυο LAN δομημένης καλωδίωσης 1.700 λήψεων (Outlets)
– Δυο Data Centers διασυνδεδεμένα με δίκτυο οπτικών ινών
– 23 Servers και Storage System 40 TB, σε περιβάλλον Private Cloud
– 1.700 PCs τερματικά του Δικτύου
– 600 Local Laser Printers & 350 Net Laser Printers
– Τέσσερα ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα (HIS, PIS, LIS, PACS/RIS)
– Ασύρματο δίκτυο για δωρεάν πρόσβαση στο Internet (WiFi HotSpot)
Παράλληλα, τις τελευταίες τρεις ημέρες υλοποιήθηκε η μεταφορά στους νέους Servers του 2ου Data Center, των εφαρμογών Λογισμικού και της αντίστοιχης Βάσης Δεδομένων τόσο του Πληροφοριακού Συστήματος κλινικής διαχείρισης ασθενών όσο και του Πληροφοριακού Συστήματος Εργαστηρίων.
Η τελευταία φάση του έργου, που προέβλεπε τη μεταφορά της Βάσης Δεδομένων, με το ψηφιακό ιατρικό ιστορικό, για περισσότερους από 950.000 ασθενείς, ξεκίνησε το Σάββατο και ώρα 15:00, διήρκησε 16 ώρες και ολοκληρώθηκε την Κυριακή και ώρα 7:30 το πρωί, λίγο πριν ξεκινήσει η γενική εφημερία του Νοσοκομείου.
Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Νοσοκομείου, ευχαριστεί το προσωπικό της υπηρεσίας Πληροφορικής του Νοσοκομείου, που για 24 ώρες ήταν στο νοσοκομείο καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, για την επιτυχή και σύντομη ολοκλήρωση του εγχειρήματος, για το οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία σε άλλο Νοσοκομείου του ΕΣΥ.
«Όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα τους κλινικούς γιατρούς και το προσωπικό των Εργαστηρίων, για την κατανόηση και την υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια του πρώτου δύσκολου 24ώρου επαναλειτουργίας του Συστήματος και των φυσικών προβλημάτων που ανέκυψαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από την άλλη, σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΠΠΓΝΙ, η γενική εφημερία της Κυριακής εξελίχτηκε ομαλά, με ελάχιστα προβλήματα στο ΤΕΠ, που αντιμετωπίστηκαν μέχρι τις 09:00 το πρωί και χθες Δευτέρα το πρωί, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε κλινικές, Εξωτερικά Ιατρεία και Εργαστήρια αντιμετωπίστηκαν και επιλύθηκαν όλα μέχρι τις 10:30.
Τέλος, σύμφωνα με τη Διοίκηση, τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει η αντικατάσταση τόσο του Πληροφοριακού Συστήματος διαχείρισης ιατρικής εικόνας PACS/RIS (ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές, μαστογραφίες, υπέρηχοι κλπ) όσο και του Διοικητικού Πληροφοριακού Συστήματος HIS με νέα σύγχρονα, στο πλαίσιο του έργου ανάπτυξης «Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος για την Υποστήριξη των Επιχειρησιακών Λειτουργιών Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ – ΕΠΣΜΥ», που υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα, της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020, με Φορέα υλοποίησης την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας