ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Ενθάρρυνση και διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Παρουσιάστηκε αναλυτικά το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης για εμβολιασμένους και μη – Πώς θα λειτουργούν από 15 Ιουλίου οι αμιγώς και οι μεικτοί χώροι – Μόνο εμβολιασμένοι σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα

 

 

 

Το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών-χώρων ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη περιέγραψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνέντευξη Τύπου, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από κοινού με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Όπως εξήγησε, από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και αυτοί που φιλοξενούν θεάματα όπως ψυχαγωγία και αθλήματα θα διακρίνονται πλέον σε αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, όπου δεν θα υπάρχει η υποχρέωση χρήσης μάσκας, και σε μεικτούς χώρους όπου θα γίνονται δεκτοί και οι μη εμβολιασμένοι με αρνητικό rapid test ή μοριακό τεστ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι χώροι συναθροίσεων προσώπων θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

– Στους αμιγείς χώρους: χώρους συνάθροισης όπου θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, κι έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

– Στους μεικτούς χώρους: χώρους συνάθροισης όπου έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, κι έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου Covid-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως εναπόκειται στον επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και πελάτες μετά από διενέργεια τεστ.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό θα δηλώνονται από τον επιχειρηματία ως αμιγείς ή ως μεικτοί, από τις 15 Ιουλίου, στην ειδική πλατφόρμα, και θα φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται ως εξής:

– Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

– Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

– Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

– Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

– Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Χώροι αμιγείς ή μεικτοί

Όσοι χώροι δηλωθούν ως αμιγείς, θα έχουν μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας. Όσοι χώροι δηλωθούν ως μεικτοί, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους με υποχρεωτική χρήση μάσκας κι αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Για τα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test.

Για τους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) οι χώροι που θα δηλωθούν αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

– 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

– 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

– 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), οι χώροι που θα δηλωθούν ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας και οι χώροι που θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους και η πρόσβαση του κοινού θα γίνεται με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα, η λειτουργία τους ξεκινάει από 15 Ιουλίου και επειδή στα γήπεδα δεν γίνεται να υπάρξει μείξη εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων θα αποτελούν μόνο αμιγείς χώρους, με πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

«Είναι στο δικό μας χέρι να συμμετάσχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια πειθούς για όσους είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν και να φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι στον αριθμό που απαιτείται για να αποφύγουμε νέο κύμα πανδημίας. Άρα, αν τα όρια που τίθενται στους χώρους συνάθροισης φαίνονται χαμηλά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της πειθούς» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Σε σειρά ερωτήσεων απάντησαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης με διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένων και σε μεικτούς χώρους.

Συνοπτικά τα βασικά σημεία των διευκρινίσεων που έδωσαν:

1. Στους κλειστούς χώρους και τα κέντρα διασκέδασης δεν θα μπορεί να μπει κανείς χωρίς τεστ. Στους ανοιχτούς χώρους, οι οποίοι θα λειτουργούν με τη βάση των μεικτών χώρων, θα πρέπει να υπάρχει τεστ. Το τεστ θα ελέγχεται μέσω της εφαρμογής και γι αυτό ανοίγουν όλα με διαβάθμιση από 15 Ιουλίου, για να είναι έτοιμη η εφαρμογή

2. Δημιουργείται διαχωρισμός στους πολίτες;  «Όχι μόνο δεν διχάζουμε την κοινωνία αλλά αντιθέτως φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και την δημόσια υγεία», απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης. «Είναι ένα χρέος που έχει η πολιτεία, να μεριμνά έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων», πρόσθεσε λέγοντας πως «η υγεία είναι υπεράνω της δευτερογενούς δραστηριότητας της ψυχαγωγίας». «Εδώ συζητούμε μόνο για ορισμένους ψυχαγωγικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου», δηλαδή ψυχαγωγία εντός εσωτερικού χώρου και ψυχαγωγία σε εξωτερικό χώρο πολύ μεγάλης κλίμακας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτοί οι χώροι (κέντρα, εστιατόρια, καφέ) λειτουργούν αυτή τη στιγμή  για όλους, αδιαβαθμίτως, και άρα υπό αυτή την έννοια δεν υφίσταται κανένας περιορισμός.

Μάλιστα, όπως είπε, αυτή η πρακτική έχει υιοθετηθεί σε χώρες στο εξωτερικό που έχουν διοικητικά συστήματα πολύ ικανοποιητικά, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Δανία, και δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα.

«Η ελευθερία δεν αφορά μόνο το άτομο, αφορά και το κοινωνικό σύνολο, και συνιστά απόλυτο χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης όλοι να στεκόμαστε σε αυτό το αγαθό με περίσκεψη και να στεκόμαστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια στα πράγματα», πρόσθεσε τονίζοντας πως ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος για να αποκαταστήσουμε στο σύνολό της την ελευθερία των πολιτών συνιστά και μια δίκαιη ανταμοιβή για εκείνους που έχουν προσέλθει οικειοθελώς να εμβολιαστούν. «Η κοινωνία, όπως και η οικονομία δεν μπορεί να στέκεται πίσω όταν είναι καθολικό το αγαθό του εμβολιασμού», είπε.

Δεν αποτελεί επιλογή της επιλογή της πολιτείας αν ένας χώρος θα είναι αμιγής ή μεικτός, συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης εξηγώντας πως από αυτό εξαιρούνται μόνο τα γήπεδα. Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους θα είναι επιλογή του επιχειρηματία, όπως είπε.

3. Προστασία δεδομένων: «Θα υπάρξει απόλυτη διασφάλιση όλων των ατομικών ελευθεριών», είπε ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας πως σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα  βρίσκονται ήδη σε συνέργεια με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Όπως είπε, θα υπάρχει μία ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα ελέγχει την ακεραιότητα του πιστοποιητικού αλλά δεν θα κρατάει κανένα απολύτως αρχείου. «Θα είναι ένας πιστοποιητής για τη γνησιότητα της βεβαίωσης«, εξήγησε.

4. Οι κλειστοί χώροι ανοίγουν με περιορισμούς που μπορούν να πλήξουν και τους μεν και τους δε. Υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω στήριξης; «Όλες οι επιχειρήσεις έχουν τύχει μεγάλης στήριξης. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στη φάση νέων μέτρων στήριξης, είμαστε στη φάση ανοίγματος της οικονομίας», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης. «Θα δούμε τους επόμενους μήνες πού θα οδηγήσει και θα λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις», πρόσθεσε.

5. Ποιο είναι το κόστος προμήθειας του συστήματος που κάνει τους διασταυρωτικούς ελέγχους και ποιον θα επιβαρύνει αυτό το κόστος; «Δεν υπάρχει ζήτημα κόστους, είναι μια εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν στα κινητά τους», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

6. Θα χρειάζεται και επίδειξη ταυτότητας; «Με την ταυτότητα ή το ΑΜΚΑ θα γίνεται η πιστοποίηση», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

7. Έχουν ληφθεί υπόψη τα καινούρια δεδομένα της πανδημίας, πχ μετάλλαξη Δέλτα; «Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, είναι ένα απολύτως ισόρροπο μείγμα», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τα γήπεδα

Μετά από έναν και πλέον χρόνο μακριά από τα γήπεδα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι φίλαθλοι θα μπορούν από τον επόμενο μήνα να παρακολουθούν δια ζώσης τους αγώνες όπως έγινε γνωστό χθες.

Με βάση τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών στελεχών, δικαίωμα εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους θα έχουν μόνο όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί κι έχουν περάσει οι 14 μέρες από τη δεύτερη δόση τους ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Όσον αφορά τους ανήλικους, αυτοί θα μπορούν να προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας για όλους.

Πρόσβαση θα έχουν όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας