Σφοδρή κριτική στην Αποκεντρωμένη ασκεί ο δήμος Δωδώνης για την έγκριση των ΜΠΕ των μονάδων επεξεργασίας βιορευστών στον Λύγγο
Ο δήμος Δωδώνης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων των δύο μονάδων επεξεργασίας βιορευστών στην περιοχή του Λύγγου.
Οι δύο μονάδες, αναφέρει, αποτελούν τμήμα της συνολικής επένδυσης οκτώ (8) μονάδων που σχεδιάζονται για την περιοχή πλησίον της Κοινότητας Κωστάνιανης, εξαιτίας της δυναμικότητάς τους, δεν απαιτούν άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, ούτε άδεια εγκατάστασης αλλά ούτε και άδεια λειτουργίας. Στην πράξη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, έδωσε το «πράσινο φως» στην κατασκευή τους.
«Με την απόφαση αυτή, παρέβλεψε τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες των κατοίκων για τη σοβαρή περιβαλλοντική όχληση αλλά και την παρεμπόδιση των αναπτυξιακών σχεδίων που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή.
Επέλεξε να μην απαντήσει επί της ουσίας στα υπομνήματα που κατέθεσε ο επιστημονικός σύμβουλος που προσέλαβε ο δήμος Δωδώνης για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και στις αιτιάσεις του ίδιου του δημάρχου κ. Χρήστου Ντακαλέτση, που παρέστη αυτοπροσώπως στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕ.Σ.Π.Α.) για να υπερασπιστεί τις θέσεις του δήμου.
Παρά τις αλλεπάλληλες αναβολές και την προσκόμιση συμπληρωματικών εγγράφων, το ΠΕ.Σ.Π.Α. αγνόησε κάθε λογικό, επιστημονικό και νομικό επιχείρημα και κατέληξε σε μια κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση, στην οποία δεν αναφέρονται τα επιχειρήματα της μειοψηφίας, ούτε και τα μέλη που μειοψήφησαν.
Η πραγματικότητα όμως είναι η εξής:
Οι μονάδες θα επεξεργάζονται πρώτες ύλες από απομακρυσμένες περιοχές με αποτέλεσμα να ισοσταθμίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θα εκπέμπονται για την μεταφορά και επεξεργασίας της πρώτης ύλης με αυτές που θα εξοικονομούνται από την παραγωγή ενέργειας. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για ΑΠΕ.
Στην μελέτη δεν εξετάζεται το σενάριο της μηδενικής λύσης, δηλαδή το πόσο θα επηρεαστούν αρνητικά οι τριγύρω οικισμοί και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αν δεν γίνει το έργο αυτό. Από την εξέταση της μηδενικής λύσης θα προέκυπτε η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.
Στην μελέτη δεν εξετάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τα έργα διασύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς της ΔΕΔΔΗΕ, ούτε για τα έργα οδοποιίας που απαιτούνται για την πρόσβαση στις μονάδες. Ο κατατεθειμένος φάκελος δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα έπρεπε δηλαδή να μπει στο αρχείο.
Η δημιουργία των μονάδων ανατρέπει τον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό του δήμου Δωδώνης και αποτελεί τροχοπέδη για την ήπια περιβαλλοντική ανάπτυξή του, έρχεται σε αντίθεση με τα οικονομικά συμφέροντα και τη βούληση όλων των κατοίκων. Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που ο δήμος Δωδώνης με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου στάθηκε στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα που συγκρότησαν οι κάτοικοι της περιοχής», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ σε δική του δήλωση, ο δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης αναφέρει:
«Μπορεί μέχρι τώρα οι πρωτοβουλίες να είχαν σαν αποτέλεσμα να κερδηθεί χρόνος, πλέον οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κερδίσουμε τη μάχη. Έχω ζητήσει ήδη από τους συνεργάτες μου να προχωρήσουν άμεσα σε κάθε νομική ενέργεια που απαιτείται για να αποτραπεί η δημιουργία των μονάδων, με πρώτη την κατάθεση προσφυγής κατά των αποφάσεων ενώπιον του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παραμένουμε στο πλευρό των κατοίκων και συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους».