ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη δόση εμβολίων

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς – Προαιρετική η τρίτη δόση καθώς ο εμβολιασμός με τις δύο δόσεις θεωρείται ολοκληρωμένος – Αυξάνεται  συνεχώς η πίεση στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

 

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς που κατά τεκμήριο εκτίθενται περισσότερο στον κορωνοϊό.

Παράλληλα, όπως είπε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου «γίνονται συζητήσεις για υπομνηστική δόση και στον γενικό πληθυσμό», ωστόσο αναμένονται ακόμη δεδομένα ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Πάντως, η τρίτη δόση είναι προαιρετική, ενώ όλοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου ή με μία δόση προκειμένου για το το μονοδοσικό εμβόλιο.

Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Πρώτοι είναι οι άνθρωποι που δεν ανέπτυξαν επαρκώς αντισώματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, δεύτερη κατηγορία οι άνθρωποι που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους και τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτιθενται περισσότερο στον ιό. Η εθνική επιτροπή έκανε θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα. Η ηλικία αποτελεί σοβαρό παράγοντα νόσησης.

Σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών.  Ο κίνδυνος για τους μεγαλύτερους αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.  Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από τη λοίμωξη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Από μελέτες φαίνεται ότι η χυμική και κυτταρική ανοσία εκπτίπτει με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται τρίτη δόση.  Η αυξημένη έκθεση στον ιό είναι επιβαρυντικός παράγοντας και αυτό αφορά τους υγειονομικούς.

Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.  Ο FDA πριν από 3 μέρες χορήγησε έγκριση έκτακτης χρήσης για το εμβόλιο της Pfizer για τους άνω των 65 και τους έχοντες αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό. Αναμένονται περισσότερα δεδομένα. Οι μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από όσους έλαβαν την τρίτη δόση διπλασίασαν τα αντισώματα από την δεύτερη δόση. Από το CDC αναμένονται σύντομα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση.  Μπορεί αυτή η δόση να αποτελεί και την τελική δόση.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι περάσαμε σήμερα τα 11,9 εκατ. εμβολιασμούς. Το 56,7% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Τα περισσότερα ραντεβού κλείνονται πλέον από τις μικρότερες ηλικίες. Έχουν εμβολιασθεί 98.000 παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς από τους παιδιάτρους, ο κ.Θεμιστοκλέους είπε ότι εντός της εβδομάδας θα βγει πρόσκληση για να υπογραφούν συμβάσεις, ώστε στις αρχές του Οκτωβρίου, κατά το χρονοδιάγραμμα, να γίνουν εμβολιασμοί.

Η πίεση στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Την ίδια στιγμή, συνεχώς αυξάνεται η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της περιοχής εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Τα κρούσματα αυξάνονται και μαζί αυξάνεται και η ανάγκη για νοσηλεία και αυξημένη φροντίδα. Το υγειονομικό προσωπικό τους τελευταίους μήνες δίνει διαρκή μάχη αφού ούτε και το καλοκαίρι δεν υπήρξε «κάμψη» στην πορεία της πανδημίας. Το αντίθετο μάλιστα. Τη διαπίστωση για την αυξανόμενη πίεση κάνει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, Μαργαρίτα Κιτσανού καλώντας πρώτα τους συναδέλφους της υγειονομικούς και έπειτα όλους τους πολίτες να εμπιστευτούν την επιστήμη και το εμβόλιο προκειμένου να θωρακιστούν.

Η κα. Κιτσανού εξήγησε πως η αύξηση της πίεσης που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυξητική ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζονται να λειτουργήσουν και την δεύτερη μονάδα ΜΕΛ. Η κατάσταση είναι δύσκολη ενώ είναι μεγάλη η ανησυχία που υπάρχει για τους επόμενους μήνες που όλα δείχνουν ότι θα είναι δύσκολοι.

«Είμαστε στο τέταρτο κύμα και δεν θα είναι εύκολος και αυτός ο χειμώνας. Η πίεση και ειδικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων είναι μεγάλη! Ήδη, έχει γεμίσει η πρώτη ΜΕΛ  και θα ανοίξει η δεύτερη. Το Νοσοκομείο Χατζηκώστα έχει την μονάδα ΜΕΛ σε λειτουργία αλλά εξαιτίας της μετακίνησης των αναισθησιολόγων  δεν λειτουργεί την ΜΕΘ COVID και τα περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση διακομίζονται στο Πανεπιστημιακό» ανέφερε η κα. Κιτσανού αποτυπώνοντας την εικόνα στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων που δέχονται και την μεγαλύτερη πίεση στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Για τους εμβολιασμούς

Παράλληλα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι στην μάχη της πανδημίας δεν περισσεύει κανείς. Την ίδια ώρα αναφέρεται στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα ελάχιστοι είναι αυτοί που πάνε να κάνουν το εμβόλιο και αυτό προκαλεί προβληματισμό: «Έρχεται μια δύσκολη περίοδος και θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη όταν θα έρθει ο χειμώνας. Οι μεταλλάξεις είναι το θέμα και από αυτές κινδυνεύουν όλοι και τα παιδιά» τόνισε η κα. Κιτσανού καλώντας όλους να μην καθυστερούν και να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο για να προστατευτούν και να προστατέψουν.

Τα χθεσινά κρούσματα

Από την άλλη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 2.126 νέα κρούσματα έπειτα από 80.036 τεστ. Παράλληλα 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 14.505.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχονται σε 342, εκ των οποίων 313 (91.52%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8.48%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ακόμα, έγιναν 128 εισαγωγές και δόθηκαν 76 εξιτήρια.

Στην Ήπειρο, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 41 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 31 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 5 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 3 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 2 νέα κρούσματα βρέθηκαν στην Π.Ε. Άρτας.

Τα μέτρα ως τις 27 Σεπτεμβρίου

Τέλος, σε ισχύ τέθηκαν από χθες τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού στο σύνολο της επικράτειας.

Τα μέτρα αυτά θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 06:00. Για τη συνέχεια κανόνες και ρυθμίσεις θα καθοριστούν με νέο ΦΕΚ.

Ειδικότερα, τα νέα μέτρα προστασίας έχουν ως εξής:

– Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

– Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.

– Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101).

– Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]

– Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

– Διενέργεια συναντήσεων εργασίας τηρουμένης της απόστασης του 1,5 μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά ατόμων.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ισχύουν τα εξής:

– Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

– Ειδικώς για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις μεταφορές, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται, υπό τους ίδιους όρους, δύο φορές την εβδομάδα.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας