Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης: «Βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία»

 

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπεγράφη χθες στο Παρίσι, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την αγορά τριών φρεγατών Belharra από το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό και, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει η δυνατότητα για την προμήθεια άλλης μίας. «Μετά τα 24 μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοινώνω ότι η χώρα αποκτά τρεις νέες φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμη μία», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως η συμφωνία έχει εθνικό και ευρωπαΪκό κίνητρο αλλά και  ευρωατλαντικό χαρακτήρα. Τόνισε επίσης πως οι δύο χώρες κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

«Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ενισχύει μια πραγματικότητα ότι οι δύο χώρες έχουν ήδη αναπτύξει μια ισχυρή συμμαχική σχέση που υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η εξέλιξη εδραιώνει τη συνεπή αυτή πορεία αλλά αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας», πρόσθεσε.

«Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στη Μεσόγειο. Εχουμε δεσμούς που διαπερνούν κοινές αξίες. Η πίστη στην ελευθερία στο κράτος δικαίου στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σημερινή εξέλιξη εδραιώνει τη συνεπή αυτή πορεία αλλά αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη γειτονιά της και θα εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά στην ευρύτερη γειτονιά της, στην ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ…μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη» συνέχισε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τις τρεις γαλλικές φρεγάτες, ο κ, Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτούμε ακόμα μία. «Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με συγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει εθνικό κίνητρο αλλά και ευρωπαΪκό γιατί ενισχύει την κοινή αμυντική μας βιομηχανία», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η συμφωνία έχει και ένα χαρακτήρα ευρωατλαντικό γιατί αφορά δύο εταίρους στην ΕΕ και δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. «Μία Ευρώπη που ενισχύει την άμυνά της ενισχύει εν τέλει και την ευρωατλαντική συμμαχία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Εμ. Μακρόν

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η Φλοράνς Παρλί και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψαν μια στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια που είναι το προϊόν μιας εργασίας που έρχεται από πολύ μακριά.

Όπως είπε, τους 18 τελευταίους μήνες Ελλάδα και Γαλλία δούλεψαν πολύ εντατικά κι έτσι οδηγήθηκαν σε στενή σχέση από το 2020.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε πως με τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση επιθυμείται να εντατικοποιηθεί η εταιρική σχέση στην άμυνα και την ασφάλεια βάσει των αμοιβαίων συμφερόντων και της αλληλεγγύης που απαιτείται. «Θέλουμε να προστατέψομε την αυτοκυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εφαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών προάγοντας την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευμάρεια», είπε χαρακτηριστικά.  «Μαζί θα εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία επί του βιομηχανικού επιπέδου που θα μας επιτρέψει να πάρουμε το μέγιστο αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», τόνισε.

Έτσι έχουμε μια εμβάθυνση στη γαλλοελληνική συνεργασία, είπε, τονίζοντας ότι τα διακυβεύματα είναι στρατηγικά στον τομέα της εξωτερικής πολτικής, στον τομέα των στρατιωτικών και της άμυνας. «Κάτι το οποίο μεταφράζεται και υλοιποιείται με την ελληνική απόφαση για τα Rafal«, συνέχισε αναφέροντας επίσης τη νέα απόφαση για τις τρεις φρεγάτες.

«Έχουμε δέσμευση έναντι στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ για να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και για να δράσουμε συντονισμένα, μαζί για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια. Συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί αν δράσουμε από κοινού. Συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα: την σταθερότητα και τη βούληση να δράσουμε μαζί», είπε στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος.

«Έχουμε κοινό όραμα.Των δικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας.», συνέχισε ο κ. Μακρόν. «Στόχος είναι ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Θα ωφεληθεί η σταθερότητα», είπε επίσης.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ημέρα για  την Ελλάδα και τη Γαλλία, κι αυτό γιατί αποφασίστηκε  η αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο παράγοντας ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρχαν συνέπειες μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο με τις ΗΠΑ. «Θα φύγει ο πρέσβης μας αύριο για τις ΗΠΑ με βάση την εντολή να υπάρξουν οι συνθήκες μιας εκ νέου δέσμευσης. Θα υπάρξουν ανταλλαγές απόψεων με τον κ. Μπάϊντεν στα μέσα Οκτώβρη για να δούμε τις συνθήκες που θα υπάρχουν», είπε.

«Μίλησα με τον κ. Μπάιντεν και εκφράστηκα σε σχέση με το αυστραλιανό σύμφωνο. Η επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική της Γαλλίας στον Ειρηνικό. Έχουμε πολλούς εταίρους στην περιοχή και η Γαλλία είναι μια δύναμη στην περιοχή αυτή ανεξάρτητα από κάθε σύμβαση» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως ανεξάρτητα από αυτό το θέμα «αυτό που υπογράφουμε σήμερα είναι μια δομικής φύσεως συνεργασία που είναι σε απόλυτη συνοχή με αυτό που είμαστε», συνέχισε καλώντας του ευρωπαίους να «βγούνε απ΄ την αφέλεια».

«Γιατί όταν υφιστάμεθα πίεση από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους, θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε τη βούληση να αμυνόμαστε. Να μην οδηγούμαστε σε κλιμακώσεις αλλά να μαζεύονται. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι και θα παραμείνουν. Αλλά πρέπει αν δούμε ότι εδώ και 10 χρόνια οι ΗΠΑ ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα με την Κίνα και τον Ειρηνικό. Δικαίωμα τους. Αλλά πρέπει να πω ότι θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος εάν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες και να αντλήσουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Με την ίδια ενάργεια πρέπει να ασχοληθούμε με τη δική μας ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση ο πρωθυπουργός, είπε πως το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα υπογράψει με τις ΗΠΑ συμφωνία στο αμυντικό σκέλος και το deal με την Γαλλία δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σημειώνοντας οι συγκεκριμένες φρεγάτες επελέγησαν καθαρά για τις δυνατότητές τους.

«Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες διότι η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.

Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες, διότι αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού, διότι κρίναμε ότι στην παρούσα συγκυρία το πλοίο αυτό καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και βέβαια θέλω να προσθέσω ότι υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Γαλλίας για παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που το ελληνικό Ναυτικό είχε θέσει.

Και βέβαια υπάρχει πάντα η δυνατότητα- παρά το γεγονός ότι τα πλοία αυτά θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία- να υπάρχει σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία έτσι ώστε να μπορέσει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να προσφέρει σε αυτή την πολύ σημαντική αγορά την οποία κάνει η χώρα.

Κατά συνέπεια σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δούμε αυτή τη συνεργασία ως αντιστάθμισμα άλλων σχέσεων που έχει η χώρα. Όπως είπε και ο κύριος Πρόεδρος, Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά και θα πορευτούν μαζί για πολλές δεκαετίες ακόμα στο μέλλον. Και η Ελλάδα δεν ξεχνά- και αυτό επιβεβαιώνεται και επικυρώνεται και με τη σημερινή συμφωνία- το γεγονός ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα μας τις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 2020. Και πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία στρατηγικής, η Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας έρχεται ως το απολύτως λογικό επιστέγασμα μιας σχέσης δύο χωρών με μεγάλο πολιτικό, ιστορικό, πολιτιστικό βάθος», είπε.