Στην έναρξη του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για τα ιστορικά γεγονότα στα Γιάννενα και την Ήπειρο, κατά την εποχή του Αλή Πασά
Ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων, αρχιτέκτονας και συγγραφέας Τάσος Παπασταύρος τιμήθηκε στην έναρξη του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για τα ιστορικά γεγονότα στα Γιάννενα και την Ήπειρο κατά την εποχή του Αλή Πασά.
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ απένεμε στον Τάσο Παπασταύρο το μετάλλιο που είχε φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος Ρόκος για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, η πόλη τιμά έναν άνθρωπο που την υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια αλλά και έναν σημαντικό πνευματικό άνθρωπο.
Ο Τάσος Παπασταύρος εμφανώς συγκινημένος παρέλαβε το μετάλλιο και ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε.
«Τις τελευταίες μέρες έγινε μεγάλη συζήτηση για τη σκοπιμότητα του συνεδρίου. Έχουν ακουστεί σημεία και τέρατα από ανθρώπους που αμφιβάλλω αν έχουν διαβάσει επιγραμματικά για τα γεγονότα της εποχής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο του Αλή Πασά.
Ενδιαφέρουσα η αναφορά του στον θησαυρό του Πασά των Ιωαννίνων και τις εικασίες για την ύπαρξη ή μη.
Ευχαρίστησε τους συνέδρους που μετέχουν και κατέληξε σημειώνοντας ότι ο Αλή Πασάς άθελά του βοήθησε τα μέγιστα την Ελληνική Επανάσταση καθώς μεγάλος όγκος του Οθωμανικού στρατού είχε μεταφερθεί στα Γιάννενα κάτι που συνέβαλε στην κήρυξη της Επανάστασης.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και συνδιοργανώνεται από το Δήμο Ιωαννιτών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι στόχος του συνεδρίου είναι να φωτίσει τις πτυχές μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου για την Ήπειρο και την πόλη μέσα από την επιστημονική έρευνα.
Ευχαρίστησε τόσο την οργανωτική επιτροπή όσο και όλους τους ομιλητές που η συνεισφορά τους αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα του συνεδρίου.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σημείωσε ότι στόχος του συγκεκριμένου συνεδρίου, στην διοργάνωση του οποίου μετείχε ενεργά το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα είναι να αναδειχθεί μία ολόκληρη ιστορική περίοδο πριν από την Επανάσταση αλλά και για να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση.
Στο συνέδριο μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Μαρίας- Χριστίνας Χατζηιωάννου στον οποίο ανέδειξε την κρισιμότητα της προεπαναστατικής περιόδου στην κήρυξη και την έκβαση της Επανάστασης.
Διαδικτυακά έγινε ο χαιρετισμός από τον κ. Βασίλη Παναγιωτόπουλο, Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
«Η ιστορία του Αλή Πασά, των Ιωαννίνων και της Ηπείρου είναι δύσκολη και καλούμαστε επιστημονικά να την διαχειριστούμε. Εμείς δεν υμνούμε κανέναν, ερευνούμε» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η εποχή αυτή αποτελεί τμήμα της ελληνικής ιστορίας.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σήμερα Σάββατο και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή, με επίσκεψη στο Νησί.