Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα θα τροφοδοτηθούν με την τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας, την οποία η ΔΕΔΑ εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025
Με μια εξαιρετικά σημαντική και θετική είδηση ξεκίνησε το 2022 για την Ήπειρο και την οικονομική ανάπτυξή της.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες από την ΔΕΔΑ, έργα συνολικού ύψους 29,1 εκ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, δημοπρατήθηκαν στις 29 και 30 Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρεται, οι πόλεις αυτές θα τροφοδοτηθούν με την τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) μικρής κλίμακας, την οποία η ΔΕΔΑ εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.
Αναλυτικά, οι νέοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για τα έργα φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ηπείρου προβλέπουν τα ακόλουθα:
Ιωάννινα: Το έργο αφορά στην κατασκευή 119 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης των Ιωαννίνων και 10 χιλιομέτρων δικτύου μέσης πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την ΒΙΠΕ Ιωαννίνων όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες LNG. Μέχρι το 2026, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).
Το έργο κατασκευής του δικτύου στα Ιωάννινα έχει προϋπολογισμό 14,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ποσό επιχορήγησης 9,7 εκατ. ευρώ).
Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα: Το έργο προβλέπει την κατασκευή 30 χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης στον αστικό ιστό κάθε πόλης. Η τροφοδότηση των πόλεων αυτών με φυσικό αέριο θα γίνει μέσω μονάδων LNG που θα εγκατασταθούν σε σημεία πέριξ των πόλεων. Μέχρι το 2026 θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 1.650 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών.
Το έργο κατασκευής του δικτύου στην Άρτα, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα έχει προϋπολογισμό 5,47 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από τη ΔΕΔΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ποσό επιχορήγησης 3,6 εκατ. ευρώ).
Όπως διευκρινίζεται από τη ΔΕΔΑ, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο αριθμός των συνδέσεων καταναλωτών είναι ο ελάχιστος που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί. Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση, αυτή θα καλυφθεί πλήρως.
Παράλληλα, εκτός από τους παραπάνω διαγωνισμούς που αφορούν στα κατασκευαστικά έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου, δημοσιεύθηκαν επίσης οι διαγωνισμοί που αφορούν στις υπηρεσίες επίβλεψης, επιθεώρησης και διοίκησης των έργων, καθώς και στην προμήθεια υλικών.
Εκκρεμεί μόνο η δημοπράτηση των διαγωνισμών για την προμήθεια των μονάδων LNG που θα εγκατασταθούν στις παρυφές κάθε πόλης. Οι διαγωνισμοί αυτοί θα δημοπρατηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2022, μετά την ολοκλήρωση των μελετών βασικού σχεδιασμού.
Έργα και σε άλλες πόλεις
Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προσυμβατικό έλεγχο για τα έργα επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια και τα Γιαννιτσά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στη Λιβαδειά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφούν οι συμβάσεις μεταξύ της ΔΕΔΑ και των αναδόχων εταιρειών.
Η υλοποίηση των μεγάλων έργων της ΔΕΔΑ συνεχίζεται απρόσκοπτα σε άλλες πόλεις της χώρας. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών, ενώ το επόμενο 15πενθήμερο θα ξεκινήσει το έργο στην Ορεστιάδα.
Επίσης, συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι συνδέσεις καταναλωτών στις Σέρρες, το Κιλκίς και την Κατερίνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στη Χαλκίδα, τη Θήβα και τη Λαμία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας