Στις 310 οι νέες μολύνσεις στην Π.Ε. Ιωαννίνων , λίγο πάνω από 20.000 σε όλη τη χώρα – Ενεργά κρούσματα το 2,5% του ελληνικού πληθυσμού – Ανοίγει από σήμερα η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια, πώς θα δίνονται
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 20.409 κρούσματα κορωνοϊού, έπειτα από 320.259 τεστ. Παράλληλα, υψηλός παραμένει ο αριθμός των θανάτων με 80 το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 664. Σε υψηλά νούμερα παρέμειναν και οι εισαγωγές (587).
Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.409, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.612.869 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 621 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.336 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.732 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 664 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 554 (83.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 110 (16.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.863 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 587 (ημερήσια μεταβολή -10.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 577 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στην Ήπειρο, χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε συνολικά 570 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 310 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 108 στην Π.Ε. Άρτας, 93 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 59 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Οι δυο μεταλλάξεις
Παράλληλα, στο 25% των θετικών δειγμάτων της Ηπείρου ανιχνεύεται η μετάλλαξη «Όμικρον». Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ και αφορούν στο χρονικό διάστημα από τις 20 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.
Στο ίδιο διάστημα εξακολουθεί να κυριαρχεί η μετάλλαξη «Δέλτα» η οποία ανιχνεύεται στο 75%. Η εκτίμηση είναι ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι αυτή που σταδιακά κυριαρχεί και στην περιοχή μας.
Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Εν τω μεταξύ, καμία διάθεση για παράταση όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών δεν δείχνει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι τα πρόστιμα θα επιβάλλονται κανονικά από τις 17 Ιανουαρίου σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού έως τότε.
«Καμιά παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στην επιβολή του πρόστιμου σε όσους άνω των 60 ετών δεν θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι και την επομένη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου», ξεκαθάρισε ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Όσο δεν εμβολιάζονται κάθε μήνα θα επιβάλλεται πρόστιμο», είπε, για να διευκρίνισε ότι μόνο για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ. Τόνισε ότι ο αριθμός των πολιτών άνω των 60 που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους υπολογίζονται στις 210.000 πολίτες, όσος δηλαδή είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Εξ αυτών, οι 170.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Όπως είπε, περίπου το ίδιο νούμερο πολιτών άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι και τους κάλεσε να εμβολιαστούν, διαβεβαιώνοντας ότι θα τους δοθεί απολυτή προτεραιότητα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επισήμανε ότι «οι συμπολίτες μας 60 ετών και άνω υποχρεούνται να κάνουν τον εμβολιασμό τους μέχρι και την 16η Ιανουαρίου 2022», για να προσθέσει ότι «η απόφαση αυτή ελήφθη για πολύ συγκεκριμένους λόγους: γιατί 9 στους 10 θανάτους από covid αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα και 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι πάνω από 60 ετών, ενώ 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι».
Υπογράμμισε δε ότι ενώ είναι μια απόφαση για την προστασία της υγείας αυτής της ομάδας πολιτών, δεν υπάρχει «προαιρετική» υποχρεωτικότητα, χωρίς συνέπειες για εκείνους που την αγνοούν, για αυτό και θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις με την επιβολή διοικητικού προστίμου 100 ευρώ τον μήνα.
Οι αιτήσεις απαλλαγής
Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εµβολιασµό για ιατρικούς λόγους προς τις αρµόδιες υγειονοµικές επιτροπές θα γίνεται έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.
Οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσµίας επτά ηµερολογιακών ηµερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο, στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.
Κατά το χρονικό διάστηµα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρµόδια υγειονοµική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειάς του εµβολιασµού, ενώ στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.
Τα αντιικά χάπια
Εξάλλου, τις εξελίξεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα παρουσίασαν την Πέμπτη η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η Μίνα Γκάγκα είπε στην αρχική της τοποθέτηση: «Παρατηρείται σταθερή πορεία στα κρούσματα, που παραμένουν ψηλά».
Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε από την πλευρά της: «Σήμερα πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα. Ο κυλιόμενος μ.ο. υπολογίζεται στις 31.000 τις τελευταίες επτά μέρες. Παρατηρούμε σταθεροποιήση θετικότητας στο 9%. Δυο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μια δεκαετία, στα 39 έτη και αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο».
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Είχαμε αύξηση 21% στις διαγνώσεις και μείωση 7% στους θανάτους. Η διασπορά είναι μαζική, αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Omicron. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. self test, έχουν γίνει 70 εκατ. Για τα εργαστηριακά τεστ, πρέπει να πούμε πωβς κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει πως κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή».
Σε ερώτηση για τη νόσηση των παιδιών, η κα Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε αύξηση θετικών τεστ στα παιδιά, όχι όμως αύξηση σε νοσηλείες. Δεν έχουμε αύξηση στη νοσηρότητα, στη βαρύτητα της νόσου. Μετά το self και το rapid test δεν χρειάζεται τα παιδιά να πάνε στο νοσοκομείο ή στον παιδίατρο. Χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση, αυτό αρκεί».
Σε ερώτηση για τα αντιικά φάρμακα, η κ. Γκάγκα είπε: «Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ».
Για τη γρίπη στα παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου είπε: «Έχουμε τρια νοσηλευόμενα παιδιά με ήπια συμπτώματα με γρίπη τύπου Β».