Σημαντικά ζητήματα, αλλά και όλες οι εξελίξεις που σχετίζονται με την Παιδιατρική αναμένεται να τεθούν και να συζητηθούν εκτενώς κατά την διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Συνεχιζόμενη Ενημέρωση του Παιδιάτρου που διοργανώνεται από τον Τομέα Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Αλέξανδρος Μάκης εξήγησε στην σύντομη τοποθέτησή του ότι στις ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνονται θέματα που απασχολούν πρωτίστως τον παιδίατρο, τον γενικό ιατρό, αλλά και κάθε άλλο γιατρό συναφούς ειδικότητας που ασκεί πρωτοβάθμια αλλά και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας σε παιδιά, καθώς και άλλους επαγγελματίες υγείας, με σημαντικό αριθμό επιστημόνων και ιατρών από διάφορα πανεπιστημιακά & νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας να συμμετέχουν στη σημαντική αυτή επιστημονική εκδήλωση που έχει καταστεί θεσμός στο πλαίσιο της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του Παιδιάτρου.
Στην τελετή έναρξης είναι προσκεκλημένος ομιλητής ο αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Σ. Γραφάκος, Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας», ο οποίος θα μιλήσει για τη δωρεά μυελού των οστών.
Στο μεταξύ, στο 3ήμερο πρόγραμμα του συνεδρίου θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν διάφορα θέματα σε ποικίλα γνωστικά πεδία, όπως: Νεογνολογία, Παιδιατρική Ενδοκρινολογία, Παιδιατρική Γαστρεντερολογία, Παιδιατρική Αιματολογία, Παιδιατρική Αλλεργιολογία, Παιδιατρική Νεφρολογία, Παιδιατρική Καρδιολογία καθώς και άλλα επιλεγμένα Παιδιατρικά Θέματα, με την επίκαιρη πάντα νόσο Covid-19 να απασχολεί και φέτος στην ατζέντα του επιστημονικού προγράμματος. Με πρωτοβουλία της οργάνωσης θα υπάρχει η δυνατότητα για όσους συνέδρους επιθυμούν να γίνουν δωρητές μυελού των οστών με συλλογή δειγμάτων που θα διενεργείται σε ειδικό χώρο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
Όπως ανέφερε η κα. Κατερίνα Σιώμου μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, θα γίνει προσπάθεια επιστημονικά να καλυφθεί το σύνολο των υποειδικοτήτων της παιδιατρικής όπως: παιδιατρική αιματολογία, νεφρολογία, αλλεργιολογια, λοιμωξιολογία, καρδιολογία και διάφορες άλλες υποειδικότητες. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν θα αφορούν κοινά κλινικά νοσήματα που καλείται ο παιδίατρος να αντιμετωπίσει καθημερινά.
«Θα υπάρξει και ειδική θεματολογία για σπάνια παιδιατρικά νοσήματα διότι είναι πεποίθησή μας ότι τα σπάνια νοσήματα αν και είναι σπάνια, ο παιδίατρος δυνητικά μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με την διαχείριση ενός τέτοιου νοσήματος. Συνεπώς, θα πρέπει να έχει την κλινική υποψία έτσι ώστε να μην διαφύγει το νόσημα, να το υποπτευθεί και φυσικά να το παραπέμψει διότι όλα αυτά τα νοσήματα απαιτούν εξειδικευμένο έλεγχο για την διάδοση και φυσικά για την αντιμετώπισή τους. Επίσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την θεματολογία του συνεδρίου θέματα που αφορούν την Covid-19 στα παιδιά όπου και θα υπάρξει ειδικό τραπέζι για τα παιδιά, με έγκριτους παιδίατρους λοιμωξιολόγους που θα μεταφέρουν τα νεότερα δεδομένα και από τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και από την ελληνική εμπειρία, έτσι όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 2-3 έτη. Παράλληλα θα παρουσιαστεί και η εμπειρία από το δικό μας τμήμα, την ομάδα λοιμωδών παίδων που εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί στην παιδιατρική κλινική η οποία υποστηρίζεται ιατρικά και νοσηλευτικά από το προσωπικό της κλινικής. Η συγκεκριμένη μονάδα, από τη στιγμή που ιδρύθηκε από τη στιγμή της πανδημίας εφημερεύει καθημερινά και δέχεται παιδιά, όχι μόνο από την περιοχή των Ιωαννίνων και από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, αλλά και από τα Ιόνια νησιά, την δυτική Μακεδονία και έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση αυτής της πανδημίας στην περιοχή μας. Συνεπώς νομίζουμε ότι είναι ενδιαφέρον να δείξουμε και την δική μας εμπειρία έτσι όπως έχει καταγραφεί τελευταία χρόνια» κατέληξε η κα. Σιώμου.