ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Μείωση των εισακτέων τη νέα χρονιά

dav

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα εισαχθούν στο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου, 279 άτομα λιγότερα, με τους πρωτοετείς να ανέρχονται σε 4.347 – Παραμένει και φέτος στην Πρέβεζα το Τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής

 

 

Παρά τις όποιες συζητήσεις των προηγουμένων μηνών για την προοπτική κατάργησης Τμημάτων ή συγχωνεύσεων, σε σχέση και με τις προτάσεις που είχαν ζητηθεί και υποβλήθηκαν από τα πανεπιστήμια, τελικά, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν περιλαμβάνονται τέτοιου είδους αλλαγές.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται μείωση του αριθμού κατά σχεδόν 10.000 θέσεις, καθώς οι περσινές ήταν 77.415 και φέτος μειώθηκαν σε 68.394.

Έτσι, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο αριθμός των εισακτέων είναι μειωμένος σχεδόν κατά 300 άτομα (279 για την ακρίβεια) από την προηγούμενη χρονιά, αφού το 2021 οι εισακτέοι ήταν 4.626 και φέτος, θα εισαχθούν 4.347.

Ταυτόχρονα, παρά το ότι το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση της Συγκλήτου και του Τμήματος Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα για μεταφορά της έδρας του στα Ιωάννινα, ο αριθμός των εισακτέων μειώνεται κατά 65 άτομα, κάτι που συμβαίνει επίσης και για το Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα. Και τα δύο Τμήματα «πλήρωσαν» πέρυσι την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισακτέων, με το υπουργείο να ενισχύει περαιτέρω την προοπτική μείωσης του ενδιαφέροντος και των προοπτικών των δύο Τμημάτων μειώνοντας κι άλλο τον αριθμό των εισακτέων. Ειδικά για το Τμήμα Λογιστικής πάντως είναι αξιοπερίεργο το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει το υπουργείο, που ενώ δεν αποδέχεται την εισήγηση της Συγκλήτου, την ίδια στιγμή μειώνει τον αριθμό των εισακτέων, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πέσει πολύ χαμηλότερα λόγω της εφαρμογής της ΕΒΕ.

Επίσης το Ιστορικό – Αρχαιολογικό χάνει 87 θέσεις εισακτέων για τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο, ενώ 30 θέσεις χάνει το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, μέχρι και χθες, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ή κάποια τοποθέτηση σχετικά με την κατανομή του αριθμού των εισακτέων, κάτι που αναμένεται να γίνει, πιθανότατα αύριο Τετάρτη, με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Ενίσχυση Ιδρυμάτων

Από την άλλη και σε μία προσπάθεια να λειάνει κάπως τις αντιδράσεις από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης πέρυσι, το υπουργείο προχώρησε σε ανακατανομή αριθμού εισακτέων, αφαιρώντας πολλές θέσεις από κεντρικά πανεπιστήμια, όπως το Καποδιστριακό και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενισχύοντας περιφερειακά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα το Δημοκρίτειο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ανεξάρτητα από τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων, εκείνο που θα διαμορφώσει τη νέα εικόνα των Τμημάτων θα είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται στο μέτρο ενίσχυσης των περιφερειακών Πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι αποσκοπεί να καλύψει τις θέσεις των εισακτέων, αφού πολλές έμειναν κενές πέρυσι, λόγω της ΕΒΕ, με την υποσημείωση όμως, ότι το βασικό κριτήριο της επιλογής ή τη μη επιλογής των Τμημάτων αυτών, ήταν γεωγραφικό και όχι γνωστικό – ακαδημαϊκό.

Η Μερόπη Τζούφη

Εξάλλου σε δήλωση για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων προχώρησε η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μερόπη Τζούφη.

Σε αυτή αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 9.000 σε σχέση με πέρυσι, πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ εργάζεται μεθοδικά για τη συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά την περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον αποκλεισμό 20.000 υποψηφίων και τις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας «επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος». Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για το 2022, δηλαδή των διαθέσιμων θέσεων, επιφύλασσε μια μείωση-ρεκόρ από το 2011 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του -11,2% σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Λίγες μόλις ημέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας δε διστάζει να αναστατώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους, αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ, στέλνοντας μήνυμα πως ήδη έχει καταστρώσει τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων. Μάλιστα, η μείωση των θέσεων κατά 9.021 πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των νέων που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η υπουργός Παιδείας, με θράσος και μανία απέναντι στα δημόσια ΑΕΙ, έχει δηλώσει πως στόχος είναι «να απεγκλωβιστούν οι νέοι από τα Πανεπιστήμια». Όμως έφτασε η ώρα να απεγκλωβιστεί η δημόσια Παιδεία από την ίδια και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτο μέλημα της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η αποκατάσταση των συσσωρευμένων αδικιών που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης».