Αυξήσεις σε νωπά φρούτα και λαχανικά, το «χρυσό» ελαιόλαδο και οι πληθωριστικές πιέσεις που επιστρέφουν στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο συντηρούν ψηλά τον πληθωρισμό
Οριακή πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός Ατον Σεπτέμβριο, με τις τιμές σε αρκετές κατηγορίες τροφίμων να ακολουθούν πτωτική πορεία ενώ σε άλλες περιπτώσεις να καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης. Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% από 3% τον Αύγουστο.
Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον προηγούμενο μήνα τα τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά σημείωσαν αύξηση 0,7% σε σχέση με τον Αύγουστο ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται στον κλάδο ένδυσης – υπόδησης που έφτασε 38,2%. Σε ετήσια βάση η αύξηση στα τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά έφτασε στο 3,2%. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν για ακόμα ένα μήνα είχαν οι αυξήσεις στο ελαιόλαδο ενώ στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι τα ψάρια. Αντίθετα μείωση κατεγράφη σε πίτσες – πίτες και ζυμαρικά.
Στις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σε ετήσια βάση, είναι το ελαιόλαδο με ποσοστό 38,9%, τα ψάρια 9,9%, τα φρούτα 7,7%,το μεταλλικό νερό- αναψυκτικά και χυμοί φρούτων 6,5% και η ζάχαρη-σοκολάτα-γλυκά και παγωτά με άνοδο 5,6%. Αντίθετα τη μεγαλύτερη πτώση 9,1% σημείωσαν οι πίτσες –πίτες, τα ζυμαρικά -5,9% και τα τυριά -1,4%.
Στο σκέλος των υπηρεσιών, παρατηρείται αύξηση κατά 36,4% στις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο, σε ετήσια βάση, όπως επίσης στα ασφάλιστρα υγείας 14,4%.
Στο σκέλος της ενέργειας, ο ηλεκτρισμός σημείωσε αύξηση 11,3%, σε ετήσια βάση, ενώ άνοδος 20,21% κατεγράφη στην τιμή του φυσικού αερίου.
Σε σχέση με τον Αύγουστο, μείωση κατά 5,1% κατέγραψαν οι τιμές σε πίτσες & πίτες, 3,2% στα ζυμαρικά και 2,6% στο νωπό γάλα. Στον αντίποδα, αύξηση 9,1% σημείωσαν οι τιμές στα νωπά φρούτα και κατά 7,3% στα νωπά λαχανικά.
Η ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού προέκυψε από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
– 3,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πίτσες και πίτες, ζυμαρικά, τυριά.
– 1,7% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
– 4,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
– 5,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα στερεά καύσιμα.
– 3,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
– 0,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
– 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.
– 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
– 5,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία.
– 3,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.