Στις 7.00 το πρωί της Κυριακής, 9 Ιουνίου ανοίγουν οι κάλπες και κλείνουν στις 19:00 – Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 56% των Ελλήνων ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές
Η ώρα της ανάδειξης των προσώπων, που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλησιάζει.
Την Κυριακή, 9 Ιουνίου, καλούνται να δώσουν την ψήφο τους 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες. Δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024 έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, υπό την προϋπόθεση να: είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας, μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.
Οι ψηφοφόροι μπορούν να δούνε που ψηφίζουν στην ειδική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε που Ψηφίζεις».
Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, γίνεται με: την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων ή με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.
Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά
Η σταυροδοσία
Τα κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να εκλέξουν Ευρωβουλευτή.
Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν σταυρό προτίμησης σε έως 4 υποψηφίους του κόμματος, που επιλέγουν. Σε περίπτωση που κάποιος βάλει περισσότερους σταυρούς προτίμησης, δεν υπολογίζεται κανένας σταυρός, αλλά το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, προσμετράται κανονικά στο κόμμα.
Τα αποτελέσματα
Από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες (19:00) θα αρχίσει σταδιακά η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών.
Υπολογίζεται ότι στις 21:00 θα έχουμε μία σχετική σαφή εικόνα για τις πρώτες 5 θέσεις, ενώ μετά τις 23:00 μάλλον θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για τη μάχη που θα δοθεί στην «ουρά» μεταξύ των μικρών κομμάτων για μία έδρα στην Ευρωβουλή.
Το Ευρωβαρόμετρο
Την ίδια στιγμή, τo 60% των Ευρωπαίων, έναντι 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Απριλίου.
Πάνω από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες (73%) ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Περίπου ίδιο ποσοστό (71%) πιστεύει ότι η χώρα τους συνολικά επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ.
Για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχει η ΕΕ για να ενισχυθεί η θέση της στην παγκόσμια σκηνή είναι η άμυνα και η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ ρυθμίζει τη ζωή περισσότερων από 448 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από χαμηλή συμμετοχή.
Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές (2019) κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό από το 1994, φτάνοντας κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 50,66%. Το 2014 η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ήταν 42,6% και το 2009 ήταν 42,97%.
Στην Ελλάδα το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν 58,69%.
Οι Βέλγοι και οι Λουξεμβούργιοι είναι εκείνοι που παραδοσιακά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, με 88,47% και 84,24%, αντιστοίχως, το 2019.
Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά το 2019 καταγράφηκαν στη Σλοβακία (24,74%), στην Τσεχία (28,72%) και στην Κροατία (29,85%).