Αυξημένη η τήρηση των περιορισμών στα Ιωάννινα, αυξημένα όμως και τα κρούσματα
Κρίσιμες είναι οι μέρες και οι ώρες που διανύουμε, κυριολεκτικά, τόσο για τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα, αλλά και ειδικά στην περιοχή μας, όσο και για την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης και περιορισμού.
Στα Γιάννενα παρατηρείται ήδη μία ευρεία τάση υλοποίησης των μέτρων, κυρίως με τη γενικευμένη χρήση της μάσκας, ενώ αισθητή είναι η μείωση των μετακινήσεων όλες τις ώρες και περισσότερο μετά το μεσημέρι. Παρ’ όλα αυτά οι αριθμοί δείχνουν και την κρισιμότητα των στιγμών αφού χτες τα κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 52.
Ο Στ. Πέτσας
Για 48 ώρες πολύ σημαντικές, για να δούμε αν χρειάζεται να μετακινηθούν περιοχές σε υψηλότερη επιδημιολογική κατηγορία, έκανε λόγο χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας ειδική αναφορά στα Ιωάννινα, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο 3 με ερώτημα αν θα πάνε και πότε στο επίπεδο 4 οπότε θα έχουν ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς.
«Παρακολουθούμε κάθε μέρα πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και βλέπουμε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά νέα. Τα θετικά νέα είναι ότι στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση. Στη Βόρεια Ελλάδα, από την άλλη, υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές ανησυχίας, όπως για παράδειγμα τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη. Εκεί προσπαθούμε με συνεχή τεστ να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, να βρούμε το πραγματικό ρυθμό μετάδοσης του ιού στην κοινότητα και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι πολύ σημαντικές για να δούμε αν χρειάζεται να μετακινηθούν περιοχές σε άλλη επιδημιολογική κατηγορία, αν θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε και αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Είναι μια επιδημιολογική κατάσταση η οποία είναι δυναμική, και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιχαρακώσουμε τη διασπορά και να μην γίνει εστία ευρύτερης μετάδοσης σε ολόκληρη την επικράτεια» προσέθεσε. Επισήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι το μόνο στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη για τις αποφάσεις. «Ο αριθμός των κρουσμάτων όταν μιλάμε για νεότερες ηλικίες που δεν μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας είναι άλλο πράγμα, από ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε ένα γηροκομείο ή σε μια ομάδα ηλικιακή άνω των 55 ετών» είπε και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή μία στις δύο κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στην Αττική ενώ πριν 4-5 εβδομάδες ήταν 2 στις 3 κατειλημμένες. «Άρα έχουμε μια πρόοδο σε τοπικό επίπεδο, σε εθνικό όμως θα εξακολουθήσουμε να προσέχουμε συγκεκριμένες περιοχές».
715 νέα κρούσματα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χτες 715 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 31.496, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 3883 (12,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.194 (38,.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 95 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Από αυτούς 32 (33,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 95,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 274 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 581 θανάτους συνολικά στη χώρα. 220 (37,9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η Ήπειρος
Ο αριθμός των κρουσμάτων όμως είναι μεγάλος σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Β. Ελλάδα. Από τα 715 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 260 καταγράφονται στην Αττική ενώ σε καλύτερη κατάσταση, με 84 κρούσματα, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη.
Στα Ιωάννινα, είπαμε καταγράφηκαν 52 κρούσματα, ενώ 41 εντοπίστηκαν στη Λάρισα και 31 στις Σέρρες. 8 κρούσματα στην υπόλοιπη Ήπειρο (5 στην Άρτα, 2 στη Θεσπρωτία, 1 στην Πρέβεζα).
Aναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε:
48 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
6 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.
661 εγχώρια κρούσματα,
260 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
84 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
4 κρούσματα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα από Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα από Π.Ε. Αρκαδίας
5 κρούσματα από Π.Ε. Άρτας
16 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας.
6 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας
3 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοια
5 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας
4 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα από Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Θήρας
52 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 32 συνδεόμενα με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων.
6 κρούσματα από Π.Ε Καβάλας
7 κρούσματα από Π.Ε. Καρδίτσας
8 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς
5 κρούσματα από Π.Ε. Κέρκυρας
11 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
6 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Κω
41 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, τα 16 προερχόμενα από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
1 κρούσμα από Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας
12 κρούσματα από Π.Ε. Μεσσηνίας
3 κρούσματα από Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα από Π.Ε. Πρέβεζας
1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα από Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα από Π.Ε. Ρόδου
5 κρούσματα από Π.Ε. Σάμου
31 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών (30 προερχόμενα από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ)
2 κρούσματα από Π.Ε. Σύρου
10 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
3 κρούσματα από Π.Ε. Φθιώτιδας
2 κρούσματα από Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα από Π.Ε. Χαλκιδικής
5 κρούσματα από Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα από Π.Ε. Χίου
39 κρούσματα υπό διερεύνηση.
Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ