«Τρέχει» η μετεγκατάσταση των φυλακών Σταυρακίου

Την ένταξη 19 μεταρρυθμίσεων και έργων ύψους 2,5 δισ. ευρώ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, μεταξύ των οποίων και η Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας

Την ένταξη 19 μεταρρυθμίσεων και έργων ύψους 2,5 δισ. ευρώ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα, για πρώτη φορά.
Η Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του υπουργού Υποδομών, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αποφάσισε μεταξύ άλλων τον ορισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ως φορέα ωρίμασης, διενέργειας του διαγωνισμού και παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων των έργων αυτών.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα ωρίμασης, κυρίως για έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έγινε προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία και η τεχνογνωσία του στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων και αποφόρτιση των υπουργείων.
Μεταξύ των έργων είναι και η μετεγκατάσταση των φυλακών Σταυρακίου των Ιωαννίνων. Υπενθυμίζουμε πως για την μεταφορά των φυλακών είχε υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Ακόμη, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων έχει αποφασίσει να παραχωρήσει έκταση 100 στρεμμάτων στην περιοχή «Κόντσικας» για την κατασκευή του νέου Καταστήματος Κράτησης. Το νέο κατάστημα θα είναι δυναμικότητας 600 κρατουμένων.

Συντονισμός

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ στις διοικητικές δομές, αναμένεται να επιτευχθεί η στενή παρακολούθηση, ο συντονισμός και η διασφάλιση της απόδοσης των συμβούλων με στόχο τη ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων.
Πρόκειται για συνολικά 16 έργα των Υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0»).
Επιπλέον, εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ένα έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και δύο έργα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία σχεδιάζονται να υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Τα στάδια και το ειδικότερο περιεχόμενο της συνεργασίας του εκάστοτε δικαιούχου με το ΤΑΙΠΕΔ θα καθοριστούν σε επόμενη φάση και θα αποτυπωθούν στο περιεχόμενο της μεταξύ τους σύμβασης.
Οι μεταρρυθμίσεις και τα έργα που εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας είναι τα εξής:
– Μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
– Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα
– Αναβάθμιση υποδομών απονομής της δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών
– Καταπολέμηση παραεμπορίου και προστασία πνευματικών δικαιωμάτων
– Αναβάθμιση του τομέα των δημόσιων συμβάσεων
– Νέα βιομηχανικά Πάρκα
– Δράσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
– Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων
– Ενίσχυση Βασικής Και Εφαρμοσμένης Έρευνας
– Εξωστρέφειας έρευνας και καινοτομίας
– ΤΗORAX – Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα (Άμυνα, Ασφάλεια, Πολιτική Προστασία
– HORIZON 2020 – Σφραγίδα Αριστείας
– Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ
– Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ
– Αθηναϊκή Ριβιέρα (Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις)
– Ανακαίνιση ΟΑΚΑ
– Σχέδιο Δασικής προστασίας
– Μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού
– Μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης Ιωαννίνων και Χαλκίδας.
Στην πρώτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, εκτός του κ. Καραμανλή, μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, Επικρατείας αρμόδιος για τη ψηφιακή διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο γγ Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Νίκος Κουλοχέρης, οι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ορέστης Καβαλάκης, Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Μαρία-Έλλη Γεραρδή, Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης.