Με επιτυχία διεξήχθησαν στο Αρσάκειο Ιωαννίνων οι 14οι Ρητορικοί Αγώνες των Αρσακείων. Κατά κοινή ομολογία, αποτέλεσαν μια μεγάλη γιορτή, πρωτίστως του ελληνικού λόγου.
Στο τριήμερο που διήρκεσαν οι Αγώνες, δόθηκε η δυνατότητα να γνωριστούν και να συσφίξουν τις σχέσεις τους 250 περίπου μαθητές-διαγωνιζόμενοι από όλα τα Αρσάκεια, αλλά και 50 κριτές (εκπαιδευτικοί και απόφοιτοι). Η δυναμική διά ζώσης επιστροφή των Ρητορικών Αγώνων μετά την πανδημία προκάλεσε ενθουσιασμό στους συμμετέχοντες, ενώ θετικά σχόλια προκάλεσε και η σύγχρονη και επίκαιρη θεματολογία.
Εξαιρετική υπήρξε η όλη φιλοξενία με οικοδεσπότη το Αρσάκειο Ιωαννίνων στο σύγχρονο, εξαιρετικής αισθητικής και λειτουργικότητας κτήριο. Να σημειωθεί ότι τους Αγώνες παρακολούθησαν και αρκετοί γονείς, που συνόδευσαν τα παιδιά τους στα Ιωάννινα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο εργατοτεχνικό προσωπικό που κατέβαλε κάθε προσπάθεια και εργάστηκε με ζήλο, ώστε να υποστηρίξει το δύσκολο εγχείρημα.
Τον συντονισμό των Αρσακείων Ρητορικών Αγώνων έχει η φιλόλογος των Αρσακείων Ειρήνη Τσαγκαράκη. Τους Αγώνες παρακολούθησε η Επόπτρια των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Βασιλική Παπαπέτρου – Μουρσελά, η οποία συνεχάρη μαθητές, κριτές και διοργανωτές.
Οι τελικοί στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών
Για την πόλη των Ιωαννίνων, οι Αγώνες υπήρξαν σημαντική είδηση, διότι αποτέλεσαν μια καινοτόμο βιωματική διδακτική πρακτική που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ήπειρο.
Είναι ενδεικτικό της σπουδαιότητας των Αρσακείων Ρητορικών Αγώνων ότι οι τελικοί των αγωνισμάτων φιλοξενήθηκαν στην «κιβωτό του Ηπειρωτισμού», την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, και τους παρακολούθησαν ο δήμαρχος, η αντιπεριφερειάρχης και άλλα σημαντικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, η υποδοχή έγινε από τον Νικ. Αναστασόπουλο, επίκουρο Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Γενικό Γραμματέα της ΕΗΜ, την έναρξη των Αγώνων κήρυξε ο Δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου, που απηύθυνε και χαιρετισμό, ενώ βραβεύσεις έκαναν η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αγνή Νάκου, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ04 Ν. Ιωαννίνων Δημ. Κόρακας και η Λυκειάρχης του 1ου ΓΕΛ και λογοτέχνης, Στ. Χαϊδεμενάκου.
Χαρακτηριστικό της απήχησης των Αγώνων αποτελεί το γεγονός ότι ήδη σχολικές μονάδες της πόλης εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνδιοργανωθούν διασχολικοί ρητορικοί αγώνες με σχολεία από όλη την Ήπειρο.
Αξιοσημείωτη υπήρξε και η προβολή των Αγώνων στα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία κάλυψαν την διεξαγωγή των τελικών των Αγώνων, αποδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για υψηλού επιπέδου βιωματικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις.