Νέα έκκληση του Περιφερειάρχη για συνεργασία και τήρηση των μέτρων αποτροπής διασποράς – Την άλλη βδομάδα η συζήτηση για λιανεμπόριο και σχολεία – Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το self test, ποια η διαδικασία αν το αποτέλεσμα είναι θετικό
Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας
Παραμένουν στο βαθύ κόκκινο – επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου – για άλλη μια βδομάδα η Π.Ε. Θεσπρωτίας, οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, καθώς και η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπως και σειρά άλλων περιοχών της χώρας, σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση που έγινε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.
Ο υφυπουργός δεν ανακοίνωσε καμία περιοχή που να βγαίνει από το βαθύ κόκκινο απ’ όσες ήταν εκεί και την περασμένη εβδομάδα.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χαρδαλιάς, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας η επιτροπή ειδικών θα συνεδριάσει εκ νέου για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία.
Όπως υπογράμμισε, η συμπληρωματική στρατηγική του self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.
Την ίδια στιγμή, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία της νόσου covid-19.
Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500 με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες. Για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 6%, επισήμανε.
Ιδιαίτερα πιεσμένη παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ με μέσο όρο τις 470 εισαγωγές, ενώ πίεση αναμένεται να υπάρξει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως είπε η καθηγήτρια, η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της Αθήνας. Επτά στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%.
Τα self test
Επίσης, ξεκινά από τις αρχές Απριλίου η λειτουργία της διαδικασίας του self-test η οποία θα λειτουργήσει, συμπληρωματικά στην στρατηγική της κυβέρνησης για ασφαλή έξοδο από τα lockdown, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.
Στόχος, είναι να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί φορείς του covid. Αν το πρώτο τεστ είναι θετικό, θα γίνεται δεύτερο σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Όπως έκανε επίσης γνωστό για κάποιες ομάδες πολιτών το τεστ θα είναι υποχρεωτικό.
Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.
Έκκληση από τον Αλ. Καχριμάνη
Εξάλλου, έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊού, απεύθυνε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, εστιάζοντας και στην ανάγκη να υπάρχει συνεργασία στο στάδιο των ιχνηλατήσεων. «Η Ήπειρος εδώ και αρκετές εβδομάδες εμφανίζει έναν απρόσμενα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στα Γιάννενα, καθώς στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες η κατάσταση – προς το παρόν – έχει βελτιωθεί», ανέφερε αρχικά ο κ. Καχριμάνης.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε: «Θέλω να απευθύνω για μια ακόμη φορά έκκληση προς όλους ώστε τις επόμενες μία- δύο εβδομάδες να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να τηρούνται τα μέτρα. Να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να σταματήσουν τις συναθροίσεις και τις μαζώξεις πριν ή μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις, (κηδείες και μνημόσυνα κ.α.). Όπως έχει διαπιστωθεί – από τις ιχνηλατήσεις – ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από αυτές τις κατηγορίες. Θέλω επίσης να απευθύνω και μια έκκληση σε όσους βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό: Να συνεργάζονται με τους υπαλλήλους που εργάζονται για τις ιχνηλατήσεις, να δίνουν όλες τις πληροφορίες που τους ζητούνται, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα κι άλλα άτομα που τυχόν έχουν προσβληθεί. Στον τομέα αυτό έχει γίνει μια πολύ καλή ουσιαστική και αποτελεσματική εργασία τους προηγούμενους μήνες, θα πρέπει να συνεχιστεί στο ίδιο επίπεδο, ώστε να ελέγξουμε πλήρως τη διασπορά».
Νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων
Εν τω μεταξύ, ανέβηκε και άλλο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών Covid-19 ανά τη χώρα, στους 707, που αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα.
Λιγότερα είναι την Παρασκευή τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, δεδομένου πως και τα τεστ προχθές, ανήμερα της εθνικής επετείου, ήταν περιορισμένα. Αντιθέτως, και χθες οι ανθρώπινες απώλειες είναι υψηλές.
Πιο αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.496, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 249.458 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.570 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.754 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.648 ασθενείς.
Η γεωγραφική κατανομή
Έτσι, στην Αττική βρίσκονται τα 637 από τα 1.496 κρούσματα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 167 κρούσματα και στην Αχαΐα 68. Σε ότι αφορά την Ήπειρο, χθες εντοπίστηκαν συνολικά 27 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 20 βρέθηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, τα 3 στην Π.Ε. Άρτας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Για τα τεστ
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ένα στα είκοσι άτομα που θα κάνει τεστ θα βγει θετικό κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η επαφή μας με φορέα του ιού και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.
Το ηλικιακό προφίλ της επιδημίας παραμένει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες, με την ομάδα των 40-65 να οδηγεί την επιδημία και μετά να ακολουθεί η ομάδα των 18-39, ωστόσο όπως είπε, τελευταία παρατηρείται σημαντική επίπτωση στις ηλικίες 18 με 39.