ΔΙΟΔΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ – Άνοιξε ο δρόμος για αποζημιώσεις των κατοίκων

Τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει καμία περίπτωση απαλλαγής των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων από την καταβολή των διοδίων, το ΣτΕ δικαίωσε την Περιφέρεια επιβάλλοντας χρηματική ποινή 70.000 ευρώ στο υπουργείο Υποδομών

Μια σημαντική εξέλιξη στη γνωστή ιστορία με την απαλλαγή των κατοίκων της Π.Ε Ιωαννίνων, από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου της Εγνατίας οδού, έγινε γνωστή το μεσημέρι της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα και όπως ανακοίνωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε την Περιφέρεια για τη μη απαλλαγή από την καταβολή διοδίων των κατοίκων της Π.Ε. Ιωαννίνων και με απόφασή του επέβαλε χρηματική ποινή ύψους 70.000 ευρώ σε βάρος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το ΣτΕ επιδίκασε ποσό 2.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους 35 φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως και σε συνδικαλιστικούς φορείς της περιοχής, που προσέφυγαν για να υποστηρίξουν την αίτηση της Περιφέρειας για να εφαρμοστεί η απαλλαγή καταβολής διοδίων και στους κατοίκους των Ιωαννίνων.

Η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε οριστικά και αμετάκλητα στις 21 Μάιου του 2024 και αφού το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απαξίωσε τρεις φορές να τοποθετηθεί επί του θέματος παρότι είχε κληθεί από το ΣτΕ.

Έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές της εκδίκασης, η υπόθεση εκδικάστηκε οριστικά τον Μάιο και αφού το υπουργείο απέστειλε δύο ημέρες πριν τη δίκη, ένα έγγραφο στο οποίο αναφέρει πως η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας οδού σε παραχωρησιούχο δεν επιτρέπει την εφαρμογή της απαλλαγής από την καταβολή των διοδίων, κάτι όμως που αποδείχθηκε αβάσιμο νομικά αφού η προσφυγή αφορούσε στη χρήση του αυτοκινητόδρομου από το 2017 και εντεύθεν και την πληρωμή διοδίων στους σταθμούς Τύριας, Παμβώτιδας και Μαλακασίου. Τέλη από την καταβολή των οποίων εξαιρούνταν κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας και οι κάτοικοι του Μετσόβου.

Ωστόσο και όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, επί της ουσίας, περίπτωση απαλλαγής για τους κατοίκους των Ιωαννίνων δεν υφίσταται ούτε σήμερα, ούτε μελλοντικά ειδικά μετά την Σύμβαση Παραχώρησης, και πλέον η μοναδική διέξοδος που δίνεται, είναι αυτή της άσκησης ομαδικής αγωγής για την καταβολή αποζημίωσης.

Έτσι, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης, ο Αλ. Καχριμάνης ανακοίνωσε την οριστική απόφαση του ΣτΕ κάνοντας λόγο για μία «από τις μεγαλύτερες καμπάνες που έχει επιβάλει ποτέ το Συμβούλιο σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου για τέτοιου είδους θέματα.

Την προσφυγή της Περιφέρειας υποστήριξαν ακόμη, λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως εργαζόμενοι σε δήμους, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες αυτοκινητιστές και άλλοι.

«Παραφράζοντας τον Πρωθυπουργό θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι αν κάποιοι στο υπουργείο είδαν τον κόσμο και δη τους Ηπειρώτες από ψηλά, καλό θα είναι να τους δουν κι από χαμηλά. μετά την απόφαση αυτή  έχει ανοίξει διάπλατα η πόρτα να διεκδικήσουν δικαστικά όλοι οι κάτοικοι της Π.Ε. Ιωαννίνων τα τέλη διοδίων που έχουν καταβάλλει κατά τις διελεύσεις τους από τους σταθμούς διοδίων Τύριας, Δροσοχωρίου και Μαλακασίου την τελευταία πενταετία, καθώς επίσης και για την ηθική βλάβη, την προσβολή, δηλαδή, που έχουν υποστεί από την αδικαιολόγητη, όπως την χαρακτήρισε το Ανώτατο Ακυρωτικό της χώρας, άρνηση του υπουργείου να χορηγήσει και σε αυτούς απαλλαγή από την καταβολή διοδίων τελών», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Πρωτοβουλία για ομαδικές προσφυγές

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει απευθυνθεί προ πολλού στον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων για την ανάληψη της πρωτοβουλίας άσκησης ομαδικών αγωγών και ο τοπικός Σύλλογος έχει ανταποκριθεί.

Η Περιφέρεια έχει θέσει όλο το υποστηρικτικό υλικό που έχει επεξεργασθεί στο πλαίσιο τόσο της ακυρωτικής δίκης, όσο και στη διαδικασία της συμμόρφωσης στη διάθεσή του για τη διευκόλυνση των διεκδικήσεων.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Καχριμάνης δίνεται με βάση την απόφαση του ΣτΕ επιπλέον η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες βαρέων οχημάτων που κάνουν χρήση του αυτοκινητόδρομου, να προσφύγουν με βάση την εν λόγω απόφαση και να διεκδικήσουν αποζημίωση καθώς δεν εφαρμόζεται η Κοινοτική νομοθεσία που αναφέρει ρητώς πως οι συχνοί χρήστες της οδού για επαγγελματικούς λόγους δε μπορούν να καταβάλλουν και το τέλος διοδίων για τη χρήση του, και τέλη κυκλοφορίας που εμπεριέχουν την ίδια προϋπόθεση.