ΕΛ.ΑΣ. – Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία

Συνολικά 1.004 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από 3 έως 9 Ιουνίου το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 75 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button.

Συνολικά, οι αστυνομικοί διαχειρίστηκαν στο επταήμερο αυτό 508 περιστατικά, για τα οποία έγιναν 332 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας 13 θύματα.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Παραβατικότητα και βία ανηλίκων

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια, από 3 έως 9 Ιουνίου έχουν πραγματοποιηθεί 5.925 έλεγχοι ατόμων, 323 προσαγωγές και 141 συλλήψεις, ενώ βεβαιώθηκαν 322 παραβάσεις.

Εγκληματικότητα ενηλίκων

Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Για τον λόγο αυτόν, δραστηριοποιούνται κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια, με έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, από 3 έως 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν 967 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες ελέγχθηκαν 110.381 άτομα, προσήχθησαν 4.950 και συνελήφθησαν 2.351.

Ενδεικτικά, εξιχνιάστηκαν 274 κλοπές – διαρρήξεις, 25 απάτες, 48 κλοπές τροχοφόρων, 30 ληστείες, 8 απάτες με υπολογιστή, καθώς και 629 υποθέσεις περί όπλων και 378 περί ναρκωτικών.

Οδική ασφάλεια

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Διενεργήθηκαν 145.995 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 36.764 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

9.568 για παράνομες σταθμεύσεις

6.922 για υπερβολική ταχύτητα

3.546 για μη χρήση κράνους

2.370 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.464 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.065 για ΚΤΕΟ

765 για μέθη και

554 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και «ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο».