Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Οι πολίτες αγκάλιασαν την «Γιορτή Αιμοδοσίας»

Με κεντρικό σύνθημα «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων και η Ανοιχτή Εθελοντική Ομάδα των Paguristas, διοργάνωσαν την Τετάρτη την «Γιορτή Αιμοδοσίας», στην Κεντρική Πλατεία, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων (Βίκος Α.Ε.).

Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Πάνω από όλα είναι μία κίνηση που χαρίζει ζωή στο συνάνθρωπό μας. Μία πράξη τόσο φυσική όπως το νερό που πίνουμε κάθε μέρα. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες καθώς εξαιτίας της θερινής περιόδου αυξάνονται οι μετακινήσεις του κόσμου.

Οι εκκλήσεις από τα δυο νοσοκομεία της περιοχής είναι συνεχής καθώς κάθε φορά χρειάζονται αίμα για επεμβάσεις, μεταγγίσεις αλλά και έκτακτα περιστατικά. Για να μην υπάρχει φόβος από την προσέλευση στα νοσοκομεία διοργανώνονται ανοιχτές εξωτερικές αιμοληψίες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη έρχεται να αναδείξει την σημαντικότητα της αιμοδοσίας. Η έλλειψη και η ανεπάρκεια αίματος είναι μία κατάσταση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όσων χρειάζονται το αίμα ως θεραπευτικό μέσο.

Το αίμα παραμένει το πιο βασικό, αλλά ανεκτίμητο δώρο που κάθε μέρα σώζει τις ζωές των ανθρώπων.

Τις αιμοληψίες πραγματοποίησαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Επισημαίνεται πως ο κάθε αιμοδότης καταχωρεί τη φιάλη στην καρτέλα του ή/και στην Τράπεζα Αίματος που επιθυμεί.

O πρόεδρος του Παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού Κώστας Ντακαλέτσης κάλεσε όλους να συνεχίσουν να στηρίζουν τις αιμοδοσίες ενώ ζήτησε την στήριξη των φορέων στην κοινή προσπάθεια που στόχο έχει την ενίσχυση της ιδέας της αιμοδοσίας. «Είναι σημαντική η προσέλευση του κόσμου και η ενίσχυση αυτής της προσπάθειας. Θέλουμε ακόμη περισσότερο να ενισχυθούν οι αιμοδοσίες και να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη» υπογράμμισε. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις εκπροσώπων των άλλων διοργανωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ