ΗΠΕΙΡΟΣ – Αποκτά τη δική της πλατφόρμα για τα καιρικά φαινόμενα

Εντός του Ιουνίου ολοκληρώνεται η διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης του κοινού και των δήμων για την πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων – Η πλατφόρμα παρέχει πληροφορία για τον εντοπισμό σε σχεδόν πραγματικό χρόνο έντονων βροχοπτώσεων, χαλαζόπτωσης και μεταφοράς ερημικής σκόνης

Μια σημαντική εφαρμογή, μια ιδιαίτερα χρήσιμη ψηφιακή πλατφόρμα ολοκληρώνεται για την Ήπειρο, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο λόγος για την ολοκλήρωση εντός του Ιουνίου, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων της Πράξης «Διαδικτυακή πλατφόρμα αυτόματης ενημέρωσης κοινού και ΟΤΑ για πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο», η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», ΕΣΠΑ 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το έργο, το οποίο εκτελείται από το Εργαστήριο Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας του Τμήματος Φυσικής και το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής ξεκίνησε το 2020 και ήδη παρέχει πληροφορίες για εξελισσόμενα και επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά εντοπίζονται από μετεωρολογικούς δορυφόρους, σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Το αντικείμενο του Έργου ήταν η ανάπτυξη και αδιάλειπτη λειτουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας (εφαρμογής) έγκαιρης ενημέρωσης και αυτοματοποιημένης προειδοποίησης του κοινού και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της Ηπείρου για έντονα καιρικά φαινόμενα όταν αυτά εκδηλώνονται στην περιοχή της Ηπείρου.

Η εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα παρέχει πληροφορία για τον εντοπισμό σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (real time) έντονων καιρικών φαινομένων και συγκεκριμένα έντονων βροχοπτώσεων (κυρίως των προερχόμενων από καταιγιδοφόρα νέφη), χαλαζόπτωσης και επεισοδίων μεταφοράς ερημικής σκόνης.

Ειδικότερα για την περίπτωση των έντονων βροχοπτώσεων παρέχει και προγνωστική πληροφορία για την επικείμενη εκδήλωσή τους εντός της προσεχούς ώρας. Η ιδιαιτερότητα και καινοτομία αυτής της πλατφόρμας είναι ότι παρέχει παρατήρηση και βραχεία πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, που επιτυγχάνονται με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και ενός αλγορίθμου, ο οποίος εφαρμόζεται σε πραγματικού χρόνου δορυφορικές μετρήσεις φυσικών παραμέτρων των νεφών.

Ως εκ τούτου, τα προϊόντα της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι διαφορετικά από τα κλασικά προϊόντα πρόγνωσης, τα οποία προκύπτουν από αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού, και αυτό συνιστά μια σημαντική καινοτομία για την περιοχή της Ηπείρου.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά σε κάθε ενδιαφερόμενο, στη διεύθυνση https://nowcast.physics.uoi.gr/, ενώ οι επισκέπτες/χρήστες μπορούν να εγγράφονται ώστε να λαμβάνουν αυτοματοποιημένα, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), μηνύματα για την εκδήλωση έντονων φαινομένων στις περιοχές που τους ενδιαφέρουν και τις οποίες μπορούν να ορίσουν στην εφαρμογή.

Με την ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων της Πράξης, εντός του Ιουνίου, θα διοργανωθεί ημερίδα, ανοικτή στο ευρύ κοινό, στην οποία θα παρουσιασθεί το εκτελεσθέν έργο και θα εξηγηθεί ο τρόπος χρήσης της πλατφόρμας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας