Σε μηνιαία βάση οι παραβάσεις του ΚΟΚ στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου είναι χιλιάδες, και τον Απρίλιο αυξήθηκαν οριακά και τα τροχαία ατυχήματα, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως μόνο τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, 2.190 οδηγοί να οδηγούν υπερβαίνοντας τα όρια ταχύτητας.
Πιο αναλυτικά και με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, έδωσε στη δημοσιότητα τα συγκεντρωτικά και συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Απρίλιο του 2025, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Συγκεκριμένα, στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα 12 τροχαία ατυχήματα (έναντι 11 το 2024).
Ειδικότερα, σημειώθηκαν ένα θανατηφόρο τροχαίο (όπως και το 2024), ένα ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2024) και δέκα τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι εννέα το 2024).
Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 18 παθόντες (έναντι 17 το 2024). Ειδικότερα, τον Απρίλιο στην Ήπειρο, είχαμε έναν νεκρό σε τροχαίο (όπως και το 2024), ένας σοβαρά τραυματίας (έναντι δυο το 2024) και 16 ελαφρά τραυματίες (έναντι 14 το 2024).
Παράλληλα, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 7.468 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:
2.190 για υπερβολική ταχύτητα
559 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
407 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
258 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/ αντικανονικό προσπέρασμα/ αντικανονικό ελιγμό
222 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
140 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
111 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος
18 για φθαρμένα ελαστικά.
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 128 παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 67 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 419 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.