Το αίτημα των οικοδόμων για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων μετέφερε στη Βουλή – και συζητήθηκε με Επίκαιρη Ερώτηση – ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Εξαρχος, επισημαίνοντας την ανάγκη να καλυφθούν τα ένσημα που λείπουν σε οικοδόμους οι οποίοι είναι οριακά για να βγουν στη σύνταξη, εξαιτίας της ανεργίας τη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης.
Πρόκειται για ένσημα τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας, ΕΦΚΑ, έχει εισπράξει από τις καταβληθείσες εισφορές, χωρίς όμως να αποδοθούν στους οικοδόμους. Οι εισφορές που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά. δουλεμένα και πληρωμένα ένσημα. Τελευταία φορά που αποδόθηκαν στους οικοδόμους τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα ήταν το 1985.
Ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης αν και αναγνώρισε ότι πάνω από 246 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει ο ΕΦΚΑ από το 1985 για τις εισφορές των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι αυτές χρηματοδοτούν τις συντάξεις των οικοδομών που βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη.
Πια είναι η αλήθεια; Οι οικοδόμοι που εργάζονται στον κλάδο από την 1/1/1993, βγαίνουν στη σύνταξη στα 62, όπως όλοι οι εργαζόμενοι με βαρέα ένσημα. Αντίστοιχα, από το 2012 με το νόμο Βρούτση αυξήθηκαν και τα όρια συνταξιοδότησης, από τα 58 στα 60 χρόνια, για τους οικοδόμους που ασφαλίζονται πριν από το 1993. «Τέλος ο υπουργός αποκρύβει ότι το δικαίωμα των οικοδομών να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη δεν τους χαρίστηκε, πληρώνουν αυξημένες εισφορές (51%, έναντι 36% στους υπόλοιπους κλάδους) για να μην αναγκάζονται να εργάζονται στα 60 και στα 62 χρόνια, με κίνδυνο τη ζωή τους», αναφέρεται σε δελτίο τύπου.