ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ -Ακολουθεί τον δικό του δρόμο ο δήμος Ιωαννιτών

Με τη στήριξη της παράταξης της Τατ. Καλογιάννη η δημοτική αρχή προχωρά στην υλοποίηση της απόφασής της να εφαρμόσει την τεχνική λύση των χαλικοπασσάλων στο επίχωμα του έργου, αναλαμβάνοντας και το επιπλέον οικονομικό κόστος

Αρκετά ενδιαφέρουσα και με μια σχετική ένταση, ήταν η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, το βράδυ της Τετάρτης, για το θέμα του μεγάλου δακτυλίου.

Τα νέα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από τη συζήτηση, η οποία έγινε εκτός ημερήσιας διάταξης, είχαν να κάνουν αφενός με τη στάση που κράτησε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη, αφετέρου με τις… οριστικές όπως φαίνεται αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής για την εξέλιξη του έργου.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Σώμα, ήταν ξεκάθαρη η υποστήριξη της κας Καλογιάννη, αλλά και η θέση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασής της να εφαρμόσει την τεχνική λύση των χαλικοπασσάλων στο επίχωμα του μεγάλου δακτυλίου, αναλαμβάνοντας και το επιπλέον οικονομικό κόστος αλλά και την ευθύνη για την εγκυρότητα και αξιοπιστία της τεχνικής λύσης.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το και με αφορμή την έγκριση διάθεσης πίστωσης 31.000 ευρώ από τη Δημοτική Επιτροπή για την αποζημίωση των δύο τεχνικών συμβούλων του δήμου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου άσκησε κριτική για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τη Δημοτική Αρχή, ζήτησε να κατατεθούν στο δημοτικό συμβούλιο το σύνολο των μελετών και των τεχνικών προτάσεων, αλλά και εξηγήσεις για τους λόγους που με εξαίρεση το επίμαχο τμήμα, το έργο συνολικά δεν εκτελείται.

Η απάντηση δόθηκε άμεσα από τον δήμαρχο και σε υψηλούς τόνους καθώς κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή πως «έκρυψε το πρόβλημα κάτω από χαλί» αντί να αναζητήσει την οριστική λύση και υπερασπίστηκε την επιλογή της Δημοτικής Αρχής να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με τους συγκεκριμένους δύο επιστήμονες.

«Μιλάμε για βιογραφικά που βγάζουν μάτια κι ερχόμαστε εμείς που δεν είμαστε ειδικοί να κρίνουμε τις λύσεις που προτείνουν. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να γίνει το έργο άρτια τεχνικά. Δεν είναι σπατάλη δημοσίου χρήματος η αγωνία για την κατασκευαστική αρτιότητα ενός έργου», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Ωστόσο, την ειδοποιό διαφορά στη συζήτηση επί του θέματος έκανε η Τατ. Καλογιάννη που παρενέβη, έκανε λόγο για χαρτοπόλεμο μεταξύ δήμου και περιφέρειας, ενώ υπερασπίστηκε το επιστημονικό κύρος των δύο καθηγητών. Συνεχίζοντας πρότεινε στη Δημοτική Αρχή να αναζητήσει την επιπλέον χρηματοδότηση σε επαφές με τα υπουργεία αναφέροντας μάλιστα ένα ποσό 3-4 εκ. ευρώ «ώστε να φύγετε από αυτόν τον κλοιό με την περιφέρεια» με τον κ. Μπέγκα να συμφωνεί με την πρόταση, επιμένοντας πως το μόνο που αναζητά είναι μία αξιόπιστη τεχνική λύση που θα διασφαλίζει την τεχνική αρτιότητα του έργου.

«Οφείλουμε να ακούσουμε τους επιστήμονες. Απευθύνομαι σε δύο επιστήμονες κύρους για να λύσω τον γόρδιο δεσμό, αλλά προφανώς ενοχλούν οι απαντήσεις που παίρνουμε. Αν καταρρεύσει το επίχωμα ποιος θα τρέχει στο σκαμνί; Έχει τεχνικές γνώσεις η Διαχειριστική Αρχή, έχει εξειδικευμένες γνώσεις ο γεωλόγος που μελέτησε από την περιφέρεια και έκανε εναλλακτικές προτάσεις; Δε θα παίξουμε με τέτοια ζητήματα», ανέφερε ο κ. Μπέγκας, κλείνοντας τη συζήτηση.