Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ στηρίζει και συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πράξει όλα όσα δύναται για να καταστήσει τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά της πανδημίας παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, ελεύθερα προσβάσιμο στον καθένα
Στήριξη στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία και στους στόχους της εξέφρασαν με κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χρηστός Γρίβας και οι Χαράλαμπος Μηλιώνης Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Βασίλης Κουλούρας Αναπληρωτής Καθηγητής στην ΜΕΘ του ΠΓΝΙ και ο Θανάσης Κιτσάκος, Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΙ.
Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, κάλεσε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα ΝΠΔΔ, όλους τους πολίτες να στηρίξουν με την ηλεκτρονική υπογραφή τους την πρωτοβουλία.
Συγκεκριμένα η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ζητά:
Υγεία για όλους: Όλοι έχουμε δικαίωμα στην υγεία. Σε μια πανδημία, οι έρευνες και τεχνολογίες θα πρέπει να κοινοποιούνται πλατιά, τάχιστα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καμία ιδιωτική εταιρεία δε θα πρέπει να έχει την εξουσία να αποφασίζει ποιος θα έχει πρόσβαση στις θεραπείες ή τα εμβόλια και σε ποια τιμή. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιτρέπουν σε μια μόνo εταιρεία να έχει μονοπωλιακό έλεγχο σε βασικά φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό περιορίζει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και αυξάνει το κόστος τους για αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
Διαφάνεια τώρα: Τα στοιχεία για τα κόστη παραγωγής, τις δημόσιες συνεισφορές και την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων και φαρμάκων πρέπει να είναι δημόσια. Τα συμβόλαια που υπογράφονται ανάμεσα σε δημόσιες αρχές και φαρμακευτικές εταιρείας πρέπει να δημοσιοποιούνται.
Δημόσιο χρήμα, δημόσιος έλεγχος: Οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει για την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών. Ότι έχει πληρωθεί από το λαό πρέπει να μείνει στα χέρια του λαού. Δε μπορούμε να επιτρέψουμε στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να ιδιωτικοποιήσουν καίριας σημασίας τεχνολογίες υγείας οι οποίες αναπτύχθηκαν με δαπάνες του δημοσίου.
Όχι κέρδη από την πανδημία: Οι μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες δε πρέπει να κερδοφορήσουν από αυτή την πανδημία σε βάρος της υγείας του λαού. Μια συλλογική απειλή χρειάζεται αλληλεγγύη, όχι ιδιωτική κερδοφορία. Τα δημόσια κεφάλαια πρέπει πάντα να διατίθενται με εγγυήσεις για την διαθεσιμότητα και προσιτή τιμή. Δεν πρέπει να επιτραπεί στους Φαρμακευτικούς κολοσσούς να διασπαθίσουν λεηλατήσουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.
Η σημασία του εμβολίου
Ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μηλιώνης ανέδειξε την σημασία αυτής της κίνησης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “εάν το εμβόλιο δεν πάει παντού τότε η πανδημία δεν θα πουθενά…»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Βασίλης Κουλούρας που ανέλυσε τα θετικά όλων των εμβολίων ενώ ξεκαθάρισε πως σε κάθε αγωγή γίνεται σύγκριση του κόστους και του οφέλους, με το όφελος σε κάθε περίπτωση να είναι πολλαπλάσιο του κόστους απαντώντας έτσι και στις όποιες φοβίες εκφράζονται για το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Ο διευθυντής των ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αναφέρθηκε στις ανθρώπινες ζωές που χάνονται κάθε ώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη λέγοντας ότι θα πρέπει όλοι να κινηθούμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: Θεραπεία και εμβόλιο για όλους τους πολίτες του κόσμου.
Όσο καθυστερούν τα εμβόλια, τόσο θα χάνονται ανθρώπινες ζωές, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Κιτσάκος.