Τα δικά τους μηνύματα για την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, απέστειλαν αιρετοί από όλη την Ήπειρο.
Αρχικά σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, σε μήνυμά του αναφέρει τα εξής: ««Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα ευγνωμοσύνης σε όλες τις γυναίκες. Είναι ημέρα τιμής και σεβασμού για όλα όσα προσφέρουν στη δύσκολη καθημερινότητα και συγχρόνως είναι η ημέρα που μας θυμίζει τις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις της γυναίκας στο πέρασμα των χρόνων.
Στις 8 Μαρτίου 1857 οι γυναίκες διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς, σηκώνοντας την αυλαία για ένα διαρκή αγώνα για χειραφέτηση, ισότητα, οικονομική και κοινωνική καταξίωση. Ένας αγώνας που δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει επίκαιρος ακόμη και σήμερα.
Είναι χρέος μας να κατανοήσουμε απόλυτα τον σπουδαίο και πολλαπλό ρόλο της γυναίκας και να εξαλείψουμε κάθε διάκριση και ανισότητα. Στις γυναίκες οφείλουμε σεβασμό και αγάπη, όχι μόνο μία ημέρα αλλά καθημερινά και για πάντα. Άλλωστε και η αγάπη είναι γένους… θηλυκού! Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!».
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος επισημαίνει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Γυναίκα ως ιερή μορφή της Μάνας και Γιαγιάς, η Γυναίκα Σύζυγος ως σύμβολο ζωής, η Γυναίκα Θυγατέρα ως πηγή ευτυχίας και αγάπης στην οικογένεια και σίγουρα στις ημέρες μας η Γυναίκα επιστήμονας, επιχειρηματίας, αγρότισσα, καθηγήτρια και δασκάλα, στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εργαζόμενη αλλά δυστυχώς και άνεργη, μαθήτρια και φοιτήτρια, δημόσιο λειτουργό και νοικοκυρά, η Γυναίκα βρίσκεται σήμερα πάντα στην πρώτη γραμμή της ζωής με αυτοθυσία, ανεξάντλητη δύναμη, πίστη, υψηλό επαγγελματισμό και αστείρευτη αγάπη προς το συνάνθρωπο.
Από το Δήμο Πρέβεζας, τόπου αυτοθυσίας και παγκόσμιο σύμβολο του Ιερού βράχου του Ζαλόγγου ως υπέρτατο χρέος και καθήκον προς την ελευθερία και την πατρίδα από τις Ηπειρώτισσες Γυναίκες Σουλιώτισσες, καθώς και της θρυλικής μορφής της Δέσπως Μπότση – η οποία μαζί με «νύφες και μ’ αγγόνια» στον Πύργο Δημουλά στα Ριζά επίσης αυτοθυσιάστηκε μαχόμενη μέχρι και το τελευταίο βόλι για τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, της πατρίδας και της πίστης- , τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διανύοντας το επετειακό έτος των 200 ετών από την εθνική μας επανάσταση το 1821 με υπερηφάνεια, αγάπη, αναγνώριση και σεβασμό προς όλες τις γυναίκες και προς κάθε Ηπειρώτισσα. Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας αποτελεί στην εποχή μας και μία ημέρα σκέψης και προβληματισμού, αλλά και έναρξης μιας κοινωνικής και θεσμικής αντίδρασης από όλους, για την αντιμετώπιση και την πλήρη θεραπεία του νοσηρού κοινωνικού φαινομένου κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, σωματικής, πνευματικής ή σεξουαλικής, μέσα από την παιδεία και την καλλιέργεια μίας κουλτούρας σεβασμού, αλλά και από την επιβολή του αυστηρού νόμου στους θύτες από τις καταγγελίες των θυμάτων. Τέλος, θέλω να κλείσω με ένα ιδιαίτερο μεγάλο ευχαριστώ προς όλες τις Γυναίκες και ιδιαίτερα προς όλες τις σύγχρονες ηρωίδες της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της θανατηφόρας πανδημίας εδώ και ένα χρόνο, τις Γιατρούς, τις Νοσηλεύτριες, τα Πληρώματα του ΕΚΑΒ, το προσωπικό των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, κάθε γυναίκα που υπηρετεί στο καθήκον για την υγεία όλων μας και την προστασία του κοινωνικού συνόλου».
Η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», αναφέρει σε μήνυμά της: «Γυναίκα, Μάνα, Αδελφή, Σύζυγος. Τέσσερις λέξεις μία έννοια. Είναι εκείνη που μας φέρνει στην ζωή, είναι εκείνη πού νοιάζεται και μοχθεί εφόρου ζωής για τα πλάσματά της. Είναι πολύ αδύναμες οι λέξεις να περιγράψουν το περιεχόμενο της έννοιας και της αξίας της γυναίκας στην ζωή και η σημερινή αφιερωμένη ημέρα στην δική της ύπαρξη είναι η ελάχιστη προσφορά όλων μας στο πρόσωπο της. Ημέρα δικαιωμάτων στην γυναίκα, σε όλη την υφήλιο, η σημερινή και αυτό πρέπει να αποτελεί απλή υπενθύμιση στους αγώνες της για ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς, αρχής γενομένης από την οικογένεια μέχρι τον κοινωνικό και εργασιακό της στίβο. Ενώ, δεν θα έπρεπε να γίνεται λόγος για το αυτονόητο, όπως είναι η ισονομία μεταξύ των δύο φύλων, ακόμη και σήμερα, παρατηρείται μια άνιση αντιμετώπιση σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας εις βάρος των γυναικών. Ας είναι λοιπόν η σημερινή ημέρα αφορμή ώστε σταδιακά να δούμε τις υπάρχουσες ανισότητες να εξαλείφονται και οι γυναίκες με την σπουδαία παρουσία και προσφορά τους σε όλα τα πεδία δράσης τους να αποκτήσουν κάποια στιγμή τη θέση που πραγματικά τους αξίζει. Αυτή η ημέρα, που είναι η τιμητική στην παρουσία του μεγαλύτερου πληθυσμού στον πλανήτη μας, πρέπει να τυγχάνει και της μνήμης και κυρίως τού απόλυτου σεβασμού στην πράξη. Ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς, ίσα δικαιώματα στους χώρους δραστηριοτήτων, διότι κανείς δεν έχει δικαιώματα σε διαχωρισμούς και αποκλεισμούς. Άλλωστε εκείνη είναι η δημιουργός της ζωής».
Ο Δήμαρχος Ζηρού, Νίκος Καλαντζής, επισημαίνει και τα εξής: «Η «Ημέρα της Γυναίκας» πέραν του ότι έρχεται να μας υπενθυμίσει τη διαχρονική παρουσία της Γυναίκας στην οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους, είναι και μια επέτειος σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου. Δυστυχώς στη χώρα μας, οι πρόσφατες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση που, ως χιονοστιβάδα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα αντίδρασης, το οποίο ενώνεται με το διεθνές κίνημα κατά της αποσιώπησης και υπέρ της μηδενικής ανοχής στα εγκλήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας στους χώρους εργασίας, αλλά όχι μόνο. Η κατάσταση αυτή μας απέδειξε ότι η ισότητα των δύο φύλων δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ζήτημα που κατοχυρώνεται από ένα νομικό κείμενο. Είναι κάτι ευρύτερο και κατοχυρώνεται μέσα από μια διαρκής καθημερινή μάχη. Απαιτείται διεκδίκηση, έμπνευση και κυρίως σεβασμός στην καθημερινότητα μας, στην οικογένειά μας, στους εργασιακούς χώρους, στην κοινωνία μας. Αγώνας ενάντια σε προκαταλήψεις και στερεότυπα. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Σ ένα σταυροδρόμι όπου τα πάντα θα καθοριστούν από τις επιλογές και τη στάση που θα επιδείξουμε ως κοινωνία.
Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί».
Ο Δήμος Αρταίων
«Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών» και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Αρταίων, τίμησε την Ημέρα, δημιουργώντας ένα βίντεο για όλες τις γυναίκες, με τίτλο «Ισότητες – Ανισότητες» και με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Ειδικότερα, η δράση παρελάμβανε μαρτυρίες από γυναίκες από διαφόρους επαγγελματικούς χώρους, παρουσιάζοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες στο χώρο εργασίας, είτε σχετικές με θέματα ισότητας, είτε με την διαχείριση των πολλαπλών ρόλων που έχουν ως γυναίκες.
Η καθιέρωση της 8ης Μαρτίου από τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αποτέλεσε συμβολική αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο της θεμελιώδους σημασίας της αρχής της ισότητας των φύλων και κατ’ επέκταση της αντιμετώπισης των έμφυλων ανισοτήτων.
«Η 8η Μαρτίου, καθιερωμένη ως «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», αποτελεί μια συμβολική αναγνώριση της προσφοράς της μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία. Ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη προς τη γυναίκα –ως μητέρα, σύζυγο, σύντροφο, εργαζόμενη–, η ίση αντιμετώπιση, οι ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία, αποτελούν διαρκές και αδιαπραγμάτευτο χρέος όλων μας » ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Χριστόφορος Σιαφάκας.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία
Τέλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας έθεσαν τη γυναίκα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους με μια σειρά πρωτοβουλιών.
Πιο συγκεκριμένα, με τη δημιουργία ενός πολυσέλιδου ενημερωτικού εντύπου, με τίτλο «Η Υγεία της Γυναίκας από τη γέννησή της έως την ωριμότητα», ενός αυτούσια επιστημονικού κειμένου (consensus) της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και με την πραγματοποίηση διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, για την ενημέρωση των εκπροσώπων του Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου για κρίσιμα θέματα υγείας της γυναίκας.
Τη διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο Ιωάννης Κανακάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ∆ιευθυντής Καρδιολογίας στο Γ.Ν. Αλεξάνδρα, ο οποίος περιέγραψε τους στόχους της εκδήλωσης και της συνεργασίας των τριών επιστημονικών εταιρειών.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναδείχτηκαν οι τρόποι που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής της γυναίκας και να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσής της, με το δεδομένο μάλιστα ότι η γυναίκα τα τελευταία χρόνια είναι δέκτης πολλαπλών προσκλήσεων, προσπαθώντας να ανταποκριθεί σε όλους τους τομείς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς και έχει «πληρώσει το τίμημα», με αύξηση πολλών νοσημάτων που σχετίζονται με το στρες και την πλημμελή ιατρική παρακολούθηση.
Ενώ οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται τον καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι ο πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος (μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού), εν τούτοις ο «πραγματικός κίνδυνος» είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πράγματι, η πρώιμη διάγνωση με τη μαστογραφία και οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχουν ως ευεργετικό αποτέλεσμα να καταλήγουν από τη νόσο μόνο το 3% των γυναικών.
Από την άλλη πλευρά, την τελευταία δεκαετία έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των γυναικών θα καταλήξει από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.
Είναι σαφές ότι καθίσταται επιβεβλημένη η σωστή ενημέρωση, ώστε να μπορεί κάθε γυναίκα να αναγνωρίσει έγκαιρα ένα πρόβλημα, να απευθυνθεί γρήγορα στον ειδικό, να δημιουργήσει ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης και να βάλει τα θεμέλια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι η θεραπεία των εξάψεων στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες βελτιώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως και η ομαλοποίηση του εμμηνορρυσιακού κύκλου και η θεραπεία με ευαισθητοποιητές ινσουλίνης βελτιώνει τους αντίστοιχους παράγοντες σε γυναίκες με σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
Το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν οι γυναίκες-επιστήμονες στη Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου προς όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικής τάξης και εισοδήματος ήταν: «Ενημερώνομαι! Προλαμβάνω! Δρω! Ζω!».
Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων
Την χθεσινή ημέρα τίμησε και ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων με σχετική ανακοίνωση ενώ στην προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ν.Τ., Χρήστος Γρίβας.
Στην δήλωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ελλάδα… οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή, συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνεχίζουν να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Ταυτόχρονα, με την έλευση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στην ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι διαλυμένες κοινωνικές δομές του κράτους Πρόνοιας φυλακίζουν τις γυναίκες στον «παραδοσιακό» τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Παράλληλα η υποχρεωτική τηλεργασία συμπιέζει τον προσωπικό χρόνο των γυναικών στο ελάχιστο. Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων. Οι αποκαλύψεις μέσω του ελληνικού #Metoo αναδεικνύουν τις σεξιστικές διακρίσεις και την έμφυλη βία που δυστυχώς αποτελούν «κανονικότητα» για τις γυναίκες και τα άτομα που δεν επιλέγουν τις «παραδοσιακές» σεξουαλικές κατευθύνσεις».
Το ΝΑΡ Ιωαννίνων
Τέλος, συγκέντρωση πραγματοποίησαν συλλογικές ομάδες στην πλατεία των Ιωαννίνων για την ημέρα της γυναίκας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση «η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Η διαχείριση της πανδημίας σε συνθήκες κρίσης του συστήματος πιέζουν αφόρητα τις ζωές των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των πιο καταπιεσμένων και ευάλωτων όπως είναι οι γυναίκες, οι μετανάστριες-προσφύγισσες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα». Οι εργαζόμενες μητέρες ή εγκυμονούσες δεν έχουν καμία προστασία απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις. Οι άδειες και τα επιδόματα μητρότητας είναι συνεχώς υπό διαπραγμάτευση και αντικείμενο διεκδίκησης, ενώ όσες εργάζονται με ελαστικούς όρους είναι σε ακόμα δυσμενέστερη θέση. Οι προσφύγισσες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ τα πολυάριθμα περιστατικά βιασμών και γυναικοκτονιών είναι η καθημερινότητα για πολλές γυναίκες σήμερα».
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας