Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία του Ηπειρώτη, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας – Σήμερα στο Νησί της Παμβώτιδας η ταφή, σε στενό οικογενειακό κύκλο
Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησαν χθες τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, που θα ταφεί σήμερα στην πατρογονική γη της Ηπείρου και συγκεκριμένα στο πολυαγαπημένο του Νησί της λίμνης Παμβώτιδας.
Τους επικήδειους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και ο στενός συνεργάτης του Κ. Παπούλια, Κωνσταντίνος Μηχιώτης.
Και οι δυο μίλησαν με συγκινητικά λόγια για την πολιτική του πορεία. Από την πλευρά της η κ. Σακελλαρόπουλου αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική του πορεία αλλά και με συγκινητικά λόγια για την καταγωγή του.
Μίλησε αναλυτικά για την παρακαταθήκη που άφησε στον τόπο είτε ως βουλευτής και υπουργος του ΠΑΣΟΚ αλλά και την θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πολιτεύτηκε δίνοντας έμφαση στην ουσία χωρίς να ξοδεύεται σε λεπτομέρειες. Καίριες ήταν οι παρεμβάσεις του στο Μεσανατολιτικό ζήτημα που απέδειξε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκούσε. Στον διάλογο με την Τουρκία, κατάφερε να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.
Μιλώντας για την ταραγμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε οτι ο Κάρολος Παπούλιας βοήθησε ώστε η χώρα να σταθεί όρθια. Με το ήθος και την συμπεριφορά του, προάσπισε την κοινωνική συνοχή και ενότητα, χωρίς να επηρεάζεται από πειρασμούς της εξουσίας.
Ο κ. Μηχιώτης αναφέρθηκε στα χρόνια της Χούντας και την αντιστασιακή δράση του, αλλά και στην στενή συνεργασία του με τον Κάρολο Παπούλια. Υπογράμμισε το ήθος σε όλη του την πολιτική διαδρομή αλλά και τον σεβασμό του.
Η εξόδιος ακολουθία, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στο Παγκράτι, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και πλήθους κόσμου.
Η ομιλία της ΠτΔ
Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είπε τα εξής: «Μεγαλόπρεπα βουνά, μικρές κοιλάδες, σκληροί χειμώνες, σε αυτό το τοπίο της Ηπείρου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κάρολος Παπούλιας. Κι όπως ισχύει για όλους μας, η γενέτειρά του τον διαμόρφωσε καθοριστικά. Με τα χωριά των μαστόρων, των ξυλογλυπτών, των αγιογράφων και των κτηνοτρόφων, των ανθρώπων με το καθαρό βλέμμα που δεν έπαψε ποτέ να έχει στην καρδιά του κι εκείνοι να τον τιμούν με την ψήφο τους.
Ίσως η επιβλητική φύση και η σιδερένια θέληση των χωριανών του να τον έκαναν λιγόλογο και λιτό, μαχητικό και πείσμονα, αφοσιωμένο στις πεποιθήσεις του, στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Απέφευγε τις κοσμικότητες, τις πολυτέλειες και τις ανούσιες κουβέντες, «μες την πολλή συνάφεια του κόσμου», όπως έλεγε ο Καβάφης. Στο ίδιο μικρό διαμέρισμα της Ασκληπιού, που ξεκίνησε ως βουλευτής, παρέμεινε μέχρι το τέλος. Ζώντας ανάμεσα στα βιβλία, που πάντα τον συντρόφευαν, μαζί με την άλλη μεγάλη του αγάπη, τον αθλητισμό.
Η προσήλωσή του στο εθνικό συμφέρον υπήρξε σταθερή και βιωματική, από πολύ νωρίς. Πολέμησε για τα πιστεύω του από μαθητής του γυμνασίου και τη μάχη αυτή, για μια καλύτερη πατρίδα, δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Στην Εθνική Αντίσταση, στις φοιτητικές οργανώσεις, στο ΠΑΚ και τον αγώνα κατά της δικτατορίας, στο ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, στην Κυβέρνηση, στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Πολιτεύτηκε πάντα με την αποστασιοποιημένη αφοσίωση που του έδινε το σπουδαίο πλεονέκτημα να διακρίνει καθαρά τη μεγάλη εικόνα της διπλωματίας και της πορείας της χώρας. Δεν ξοδεύτηκε ποτέ στη λεπτομέρεια, μένοντας επικεντρωμένος στα ουσιώδη και θεμελιώδη ζητήματα. Με τις παρεμβάσεις του στο μεσανατολικό, τη συμβολή του στην εξομάλυνση των στρατηγικών αντιθέσεων, τη συνεπή προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την έγκαιρη αντίληψη των συσχετισμών ισχύος στη διεθνή σκηνή, χάραξε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Στον διάλογο με την Τουρκία είχε κάτι από το σκληροτράχηλο των ηπειρώτικων βουνών και τον κοινό νου των παιδιών της Σαμαρίνας. Το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ συνετέλεσε σημαντικά στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων και της ειρήνης στην περιοχή μας.
Στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, αντέδρασε καίρια, με το σιωπηλό και διακριτικό του τρόπο, όπως λίγοι γνωρίζουν, βοηθώντας τη χώρα να σταθεί όρθια. Τίμησε με το ήθος του και τη συμπεριφορά του τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, προασπίζοντας με σθένος την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα. Σήμερα αποχαιρετάμε έναν πιστό και ανυστερόβουλο υπηρέτη του τόπου μας. Τον ευπατρίδη Ηπειρώτη, που δεν δελεάστηκε ποτέ από τους πειρασμούς της εξουσίας. Διέψευσε έτσι, με το παράδειγμά του, όλους όσους εύκολα απαξιώνουν την πολιτική, την εποχή του λαϊκισμού, κρατώντας αταλάντευτα στη ζωή του και διδάσκοντάς μας τον δρόμο της αρετής. Καλό του ταξίδι!»
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού
Λίγο πριν τις 12:30 χθες το μεσημέρι η σορός του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας έφτασε στον Ιερό Ναό. Το φέρετρό του ήταν καλυμμένο με την ελληνική σημαία.
Από τους πρώτους που έφτασαν στην εκκλησία ήταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Λίγη ώρα αργότερα προσήλθαν στον Ιερό Ναό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνταντίνο Φλώρο, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Μπακογιάννης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η συνολική εθνική προσφορά του Κάρολου Παπούλια, αλλά και το προσωπικό του παράδειγμα πολιτικής νηφαλιότητας στα σχεδόν σαράντα χρόνια ενεργούς παρουσίας του στην κεντρική πολιτική σκηνή αποτυπώθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να αποδοθούν τιμές που προσήκουν σε Αρχηγό Κράτους αμέσως μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του, κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας.
Λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων, η ταφή του Κάρολου Παπούλια θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, στη γενέθλια γη του, στο Νησί των Ιωαννίνων, σήμερα Πέμπτη, ενώ επιθυμία της οικογένειάς του αποτελεί τυχόν δωρεές να κατατεθούν στην Κιβωτό του Κόσμου και στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή».