Επιστολή προς τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, Στράτο Ιωάννου, η οποία κοινοποιείται και προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, απέστειλε το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Γιάννης Τσίγκρος.
Αρχικά, στην επιστολή αναφέρεται πως η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ αναλαμβάνοντας πλήρως το ρόλο της, ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, κατόπιν παραινέσεων και των τοπικών φορέων της Π.Ε. Πρέβεζας, αποφάσισε να ορίσει κοινή συνεδρίαση με την Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΤΕΕ, αλλά και με τα εκλεγμένα μέλη της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, καθώς και από άλλα θεσμικά όργανα των μηχανικών της περιοχής, παρουσία και του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, προκειμένου να εξετάσουν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή Κύριας Διαδρομής Δικτύου Ποδηλατοδρόμου Π.Ε. Πρέβεζας (Ιόνια Διαδρομή)».
Στη συνέχεια της επιστολής σημειώνονται και τα εξής: «Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ένας υπεραστικός ποδηλατόδρομος αποτελεί επένδυση με πολυδιάστατη αξία. Προσφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ανάταξης και ευημερίας και στην ενίσχυση του τουρισμού. Με σωστό σχεδιασμό και υποστήριξη από τοπικούς φορείς, μπορεί να μεταμορφώσει την εικόνα μιας περιοχής, καθιστώντας την πιο προσβάσιμη, ασφαλή και ελκυστική, ενισχύοντας το τουριστικό προφίλ της Πρέβεζας, προωθώντας στοιχεία αειφόρου τουρισμού και δημιουργώντας ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις και εναλλακτικές δραστηριότητες. Σχεδιάζοντας ένα δίκτυο υποδομών, απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν ο καθορισμός των στόχων που θα υπηρετήσει, των χρηστών που θα απευθυνθεί και του ρόλου (λειτουργία) που θα αναλάβει. Η αξιολόγηση του οδικού περιβάλλοντος από όπου διέρχεται η συγκεκριμένη υποδομή συνδέεται καταφανώς με την αξιολόγηση και τον σχεδιασμό της χάραξης και βεβαίως του συνόλου των υπολοίπων τεχνικών, επιστημονικών χαρακτηριστικών του και πρέπει να προκύπτει ως μέρος συνολικής, ολιστικής μελέτης της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου ενδεικτικά όλων των υποδομών της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, αγροτικών, τουριστικών και άλλων, όπως εύλογα αναφέρεται και στον τίτλο του έργου ¨Κατασκευή κύριας διαδρομής δικτύου ποδηλατοδρόμων Π.Ε. Πρέβεζας (Ιόνια Διαδρομή)¨ προϋπολογισμού 3.660.000 ευρώ με ΦΠΑ περίπου».
Και αμέσως μετά το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ αναφέρει πως από τον δημόσιο διάλογο έχει αναδειχθεί ότι «υπήρξαν αδειοδοτικά κενά κατά τη διαδικασία ωρίμανσης του έργου, μη τήρηση του συνόλου των τεχνικών προδιαγραφών τόσο σε αστικό όσο και σε μη αστικό περιβάλλον, απουσία προγενέστερης ουσιαστικής διαβούλευσης κατά τη μελέτη του έργου και απουσία ολιστικής, ολοκληρωμένης προσέγγισης τόσο της μελέτης καθαυτής του ποδηλατόδρομου, όσο και της ένταξής του σύνολο των σχεδιασμών των υποδομών της ευρύτερης περιοχής για τα επόμενα χρόνια».
Η ολοκλήρωση και οι προτάσεις
Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, εκφράζει ακόμη, με τη σειρά του, την επιθυμία για την ολοκλήρωση της κατασκευής του εν λόγω ποδηλατόδρομου, επισημαίνοντας πρωταρχικά τα ζητήματα ασφάλειας μαζί με τα θέματα συνοχής, συνδεσιμότητας, ενιαίου λειτουργικού έργου, που συνάδει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, φυσικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, εντάσσοντας με ελκυστικότητα το αποτύπωμά του στις τοπικές κοινωνίες και στους μελλοντικούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς τους.
Και αμέσως μετά παραθέτει, στην επιστολή, προτάσεις, ώστε να εξεταστούν από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας, και να συνδράμει και το Τμήμα ώστε το έργο να καταστεί περισσότερο ασφαλές, λειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο.
Οι προτάσεις είναι:
«Προτείνουμε τη μεταβολή/ τροποποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου κυρίως σε σχέση με τη χάραξη στις θέσεις των παραλιών Μονολιθίου, Καναλίου, Βράχου – Λούτσας, στο πλαίσιο της σύμβασης του έργου και στις νόμιμες δυνατότητες τροποποιήσεων, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων έργων. Κρίσιμο σημείο αποτελεί το ζήτημα της αποκατάστασης των παρεμβάσεων που έχουν ήδη κατασκευαστεί, ιδίως στην περιοχή του Μονολιθίου, ώστε να παραδοθεί στους πολίτες προς χρήση με ασφάλεια και αισθητική αρτιότητα.
Πρόβλεψη αντιμετώπισης των υδραυλικών απορροών όμβριων υδάτων βάσει ολοκληρωμένων μελετών
Πρόβλεψη ανάπτυξης σημείων φωτισμού και σήμανσης βάσει ολοκληρωμένων μελετών και ιδιαίτερα σε κόμβους και διασταυρώσεις οδών. Ο οριζόντιος φωτισμός που αναδεικνύει την οδική σήμανση και επιτρέπει στους ποδηλάτες να βλέπουν τυχόν εμπόδια στο δρόμο και μετράται στο επίπεδο της οδού. Ο κάθετος φωτισμός για τις πινακίδες καθοδήγησης και για να κάνει ορατούς τους άλλους χρήστες: οδηγούς Ι.Χ., ποδηλάτες και πεζούς. Η καλή σήμανση βοηθάει στη αποφυγή της σύγχυσης μεταξύ των χρηστών του οδικού χώρου, κυρίως των ατόμων με ειδικές ανάγκες και στην κίνηση των ποδηλάτων με σαφήνεια και ασφάλεια. Η σήμανση προτείνεται να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή στην οποία δημιουργείται δίκτυο ποδηλατοδρόμων καθώς και σε σημαντικά σημεία του χώρου από τα οποία με κατάλληλη πληροφόρηση ο χρήστης μπορεί να οδηγηθεί το συντομότερο σε ποδηλατόδρομο. Η σήμανση αποτελείται από κατακόρυφη και οριζόντια. Η κατακόρυφη περιλαμβάνει την σήμανση των κατευθύνσεων, πληροφοριών και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ενώ η οριζόντια περιλαμβάνει διαγραμμίσεις γραφήματα και συμπληρωματικές πληροφορίες
Πρόβλεψη υποδομών υποστήριξης ποδηλατοδρόμου όπως σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων, στάθμευσης, ανάπαυσης, πρόβλεψη πρόσβασης και χρήσης εμποδιζόμενων ατόμων κ.α.
Περιορισμό της επιλογής των Jersey ως διαχωριστικά και δυνατότητα εισόδου στον ποδηλατόδρομο ανά εύλογο διάστημα
Πρόβλεψη για την μετέπειτα συντήρηση του ποδηλατοδρόμου και την αποτροπή χρήσης, κατάληψής του από μηχανοκίνητα οχήματα, αυτοκίνητα
Επίσης, στηρίζουμε την θέση για επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων εντός της πόλης Πρέβεζας (βλ. Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ΣΒΑΚ Δήμου Πρέβεζας), των οικισμών του νομού αλλά και τη σύνδεση τους με την κύρια, ιόνια διαδρομή ποδηλατοδρόμου της Π.Ε.».
Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ και η Διοικούσα Επιτροπή του καταλήγοντας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Π.Ε. Πρέβεζας, καθώς ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργεί προϋποθέσεις για έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης. Παράλληλα, αποτελεί επένδυση στην τοπική οικονομία και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Το ΤΕΕ/ ΤΗ είναι στη διάθεση της Περιφέρειας, των Δήμων, της Π.Ε. Πρέβεζας και αρωγός σε κάθε προσπάθεια που συνάδει με τους σκοπούς του ΤΕΕ, τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου όπως εντάσσονται στις ευρύτερες κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές συνθήκες και σχεδιασμούς».
Βασίλης Λούπας