Μετά από 34 χρόνια εξιχνιάστηκε η δολοφονία Ούλοφ Πάλμε

Μετά από 34 χρόνια, η αστυνομία κατονομάζει τον δολοφόνο του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη το πρωί, η εισαγγελέας Κρίστεν Πέτερσεν ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας της δολοφονίας Πάλμε.

Ο λεγόμενος «Skandiamannen» (Ο Σκανδιναβός) βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε.

Εφόσον όμως ο δολοφόνος είναι νεκρός, η υπόθεση κλείνει εδώ.

Ο Σκανδιναβός, κατά κόσμο Στιγκ Ένγκστρομ βρισκόταν στο στόχαστρο των ερευνών εδώ και πολύ καιρό, ανέφερε η Πέτερσον.

Ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στη σκηνή της δολοφονίας. Ο λεγόμενος Σκανδιναβός ήταν μεταξύ αυτών που ερευνήθηκαν. Από το 2017, οι ερευνητές διεξήγαγαν 17 νέες ανακρίσεις με άτομα από τον κύκλο του.

Ο άντρας, ένας από τους πρώτους μάρτυρες της δολοφονίας, κατέθεσε αλλά η μαρτυρία του  δεν συμφωνούσε με αυτό που είχαν πει άλλοι μάρτυρες. Αρκετά από τα όπλα για τα οποία είχε άδεια, ήταν της ίδιας διαμέτρου με τα οποία πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο Πάλμε.

Ο άντρας έλαβε το προσωνύμιο «Σκανδιναβός» επειδή εργάστηκε στα κεντρικά γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Skandia, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον τόπο της δολοφονίας. Πέθανε το 2000.

Συνολικά περίπου 90.000 άτομα συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα για τη δολοφονία Πάλμε. Πάνω από 10.000 άτομα ανακρίθηκαν κατά τη διάρκεια των 34ων ετών της έρευνας.

Από αυτά, 134 άτομα παραδέχτηκαν ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία Πάλμε, Μεταξύ αυτών, 29 ομολόγησαν απευθείας στην αστυνομία.

Ο Όμιλος Palme περιγράφει την έρευνα ως τη μεγαλύτερη στη Σουηδία και τη συγκρίνει με την υπόθεση JFK στις ΗΠΑ και την υπόθεση Lockerbie στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δολοφονία Πάλμε

Ο Ούλοφ Πάλμε πυροβολήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1986.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός συχνά κυκλοφορούσε χωρίς σωματοφύλακες. Έτσι και την νύχτα της δολοφονίας του.

Επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του έπειτα από έξοδο για σινεμά με τη σύζυγό του Λίσμπετ, στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν της Στοκχόλμης, γύρω στα μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986, έπεσε θύμα επίθεσης. Πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι και η σύζυγός του στην πλάτη.

Η αστυνομία ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί χρησιμοποίησε τον κινητό ασύρματό του για να σημάνει συναγερμό.

Ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο αλλά ήταν ήδη νεκρός όταν έφτασε. Η Λίσμπετ Πάλμε ανάρρωσε.

Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε.

 

 

Με πληροφορίες του TV 2/ NTB