Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια, έκρηξη στα 235,50 ευρώ/MWh της τιμής χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας – Στο Ioannina TV, μίλησε από το Κίεβο, η Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας, Λουντμίλα Μακάροβα για τις πρώτες δραματικές ώρες πολέμου στην Ουκρανία
Σοκ και δέος προκαλούν οι επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ήδη η αγορά της επόμενης μέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας δείχνει τη μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα Παρασκευή στα 235,50 ευρώ/MWh. Μέσα σε μία ημέρα η αύξηση είναι 34,10%, ενώ και η τιμή του φυσικού αερίου TTF ξεπέρασε πια τα 120 ευρώ/MWh και εκτινάχθηκε στα 121,90 ευρώ/MWh, και είναι υψηλότερη πάνω από 36,4% σε σχέση με τη προχθεσινή μέρα.
Η κατάσταση αυτή σηματοδοτεί συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς το πλήγμα που δέχεται η ελληνική οικονομία είναι βαρύ. Σε μία περίοδο κατά την οποία το ενεργειακό κόστος έβαινε προς αποκλιμάκωση, η τάση αυτή ανακόπτεται βίαια με την ενεργειακή κρίση να φουντώνει ξανά.
Η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει την επιχορήγηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αν και αναζητά ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Το θέμα, όπως έγραψε σήμερα το πρωί ο ΟΤ θα το αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή συναγερμός έχει σημάνει και για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Ο πρωθυπουργός μετά την πρωινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας για την ενεργειακή επάρκεια.
Ωστόσο σήμερα το πρωί ο κ. Σκρέκας συγκαλεί εκτάκτως την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 08:30, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιου Δαγούμα, του προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνου Ξιφαρά και της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Μαρίας Ρίτα Γκάλι.
Η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων θα συγκαλείται ανά τακτά διαστήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, και όσο διαρκεί η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Επί τάπητος θα μπαίνουν τα δεδομένα αναφορικά με τις ροές φυσικού αερίου στη χώρα και το ύψος και η διάρκεια των αποθεμάτων.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης
Εν τω μεταξύ, τη διακοπή των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα, για πρώτη φορά τη χώρα μας ως Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ.
«Δυστυχώς η επίσκεψή σας συμπίπτει με μια πρωτοφανή επίθεση εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας και την οποία καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες, τα Ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από το έδαφος της Ουκρανίας και να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην κυριαρχία της», είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι «θα σταθούμε ενωμένοι στην υπεράσπιση των αξιών μας και είμαι βέβαιος ότι και οι σύμμαχοι από ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο μήνυμα».
«Κανείς δε θέλει τον πόλεμο…»
Με μελανά χρώματα περιέγραψε εξάλλου χθες, τις στιγμές που ζει η Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, η Λουντμίλα Μακάροβα, Καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης και του Κιέβου, η οποία βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και μίλησε αποκλειστικά στο Ioannina TV.
Όπως είπε, στο Κίεβο υπήρχε αναστάτωση από τα ξημερώματα, όταν ακούστηκαν οι σειρήνες συναγερμού για τις αεροπορικές επιθέσεις, όμως η κατάσταση από τις 10 το πρωί και έπειτα ήταν αρκετά πιο ήρεμη, με τους πολίτες να βγαίνουν με προσοχή από τα σπίτια τους ή από τα καταφύγια όπου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί. Από το μεσημέρι και έπειτα όμως εκδηλώθηκε ένα δεύτερο κύμα επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων, με πυραύλους και επιθετικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα, βομβαρδίζοντας στρατηγικούς στόχους της διοίκησης της Ουκρανίας.
«Πολλοί είναι εκείνοι που από το πρωί έφυγαν με τα αυτοκίνητά τους από το Κίεβο προς τα δυτικά. Υπάρχει ανησυχία και αγωνία για την επόμενη μέρα, αλλά οι περισσότεροι δεν πιστεύουν, ότι θα υπάρξει γενικευμένος πόλεμος. Προς το παρόν, αυτό που μαθαίνουμε και βλέπουμε είναι ότι οι βομβαρδισμοί έχουν γίνει στοχευμένα, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια, αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Είναι κρίμα για όλους και για τον ουκρανικό και για τον ρωσικό λαό. Δύο λαοί που έζησαν μαζί τόσα χρόνια, να μπαίνουν σε μία πολεμική αντιπαράθεση, επειδή το αποφάσισαν κάποιοι ισχυροί. Το σίγουρο είναι, ότι οι πολίτες, ο λαός της Ουκρανίας δε θέλει τον πόλεμο. Κανείς δε θέλει τον πόλεμο…», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Μακάροβα, στέλνοντας τους χαιρετισμούς σε όλους τους γνωστούς και φίλους στην Ελλάδα και στα Ιωάννινα, όπου έχει έρθει πολλές φορές, διατηρώντας στενές σχέσεις και συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης άλλωστε, όπως μας ανέφερε αρκετοί από αυτούς είχαν ήδη επικοινωνήσει μαζί της, για να μάθουν νέα της, αλλά και νεότερα για την κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο.
Η Τ.Ο. του ΚΚΕ
Τέλος, για μία απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας κάνει λόγο το ΚΚΕ, παίρνοντας θέση και ταυτόχρονα αποστάσεις από την επιχείρηση του ρωσικού στρατού.
Ωστόσο, το ΚΚΕ επισημαίνει πως η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο τον έλεγχο στις σφαίρες επιρροής, τις πρώτες ύλες, τις αγορές και τα ενεργειακά σχέδια.
Η Έρη Κόντου από την Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έδωσε το στίγμα της θέσης του κόμματος, που παίρνει αποστάσεις και από την κυβέρνηση του Κιέβου, που υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και από την καπιταλιστική Ρωσία, που προωθεί τα σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
«Η πολεμική σύγκρουση γίνεται ανάμεσα σε δύο χώρες, τη Ρωσία και την Ουκρανία, των οποίων οι λαοί ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι και προόδευαν ειρηνικά στις συνθήκες του σοσιαλισμού. Αυτή την ιστορική μνήμη των δύο λαών προσπαθούν να διαγράψουν και οι δύο πλευρές, επιστρατεύοντας τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης. Η χώρα μας γίνεται “θύτης” άλλων λαών, όμως την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει και “θύμα”, αφού αυτόματα γίνεται στόχος πιθανών αντιποίνων, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η Ρωσία για την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις, ενώ ήδη πληρώνει βαρύ οικονομικό φόρο με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κόντου.