ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΑΔΕ -Έρχεται η πλατφόρμα για καταγγελίες φοροδιαφυγής

Οι πολίτες θα μπορούν να αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη – Στα 2,4 δισ. ευρώ οι νέες οφειλές το πρώτο πεντάμηνο του 2023

Εντείνονται οι διεργασίες προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ειδική ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η οποία επί 24ωρου βάσεως θα δέχεται καταγγελίες και αναφορές πολιτών για φορολογικές παραβάσεις.

Μέχρι όμως να ενεργοποιηθεί, ήδη οι εφοριακοί έχουν ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους σε νησιά και χερσαίους τουριστικούς προορισμούς.

Βασικός στόχος, η πλατφόρμα να είναι έτοιμη το ταχύτερο δυνατό, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιολογούνται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία ή της επιχείρησης. Οι καταγγελίες μπορεί να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα δέχεται καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων – παραστατικών, αδήλωτο χρήμα – συναλλαγές κλπ), τελωνειακές υποθέσεις (λαθρεμπόριο, logistic, κλπ, παρατυπίες σε εισαγωγές – εξαγωγές κλπ) αλλά και υποθέσεις διαφοράς.

Την ίδια ώρα, οι ράμπο της εφορίας, μετά και την άρση των γεωγραφικών περιορισμών, σαρώνουν τη χώρα, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς με καθημερινούς ελέγχους ακόμα και αργίες. Εάν οι ελεγκτές βγάλουν λαβράκια τότε ακολουθούν εκτεταμένοι έλεγχοι σε ηλεκτρονικά βιβλία, παλιές χρήσεις κλπ. Σημειώνεται ότι εκτός από τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες, προβλέπονται λουκέτο αλλά και ποινικές κυρώσεις σε όσους βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών.

Συνολικά η ΑΑΔΕ προγραμματίζει πάνω από 200.000 ελέγχους σε ολόκληρη την επικράτεια με έμφαση τους τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές με τη συνδρομή των tablet και της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΕΛΕΓΧΟΣLive» θα έχουν τη δυνατότητα με ένα κλικ να βλέπουν το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, να διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις στοιχείων και να εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Οι νέες οφειλές

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα κινούνται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου είχαν προστεθεί νέα χρέη ύψους 2,44 δις. ευρώ. Παρόλα αυτά, το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα όπου ανέρχονταν στα 3,73 δις. ευρώ, αν και τότε είχε περιληφθεί το χρέος ενός οφειλέτη ύψους 800 εκατ. ευρώ

Μόνο τον Μάιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στα 305 εκατ. ευρώ από 227 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Από αυτά, τα 202 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές ΦΠΑ και 17 εκατ. ευρώ  οφειλές φόρου εισοδήματος και περιουσίας.

Τα συνολικά χρέη στην εφορία, παλαιά και νέα, εμφανίζονται μειωμένα, στα 104,8 δισ. ευρώ από 107,7 δισ. τον Απρίλιο του 2023. Αν εξαιρεθούν τα ανεπίδεκτα είσπραξης ύψους 26 δισ. ευρώ, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος φτάνει τα 78,5 δισ. ευρώ. Το σύνολο δε των οφειλετών φτάνει τα 4,47 εκατομμύρια.

Όσον αφορά την είσπραξη των παραπάνω ποσών, το 5μηνο, οι συνολικές εισπράξεις έφτασαν τα 2,22 δις. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2022 είχαν φτάσει τα 2,54 δις ευρώ