Ο Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε ένα διευρυμένο πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους
Άμεση στήριξη στην αγορά, με 500 εκατ. ευρώ πληρωτέα στις αρχές Μαρτίου, επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες πιέσεις τις οποίες δέχονται οι επιχειρήσεις από το νέο κύμα περιορισμών, με φόντο την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε χθες ένα διευρυμένο πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 5,9 δισ. ευρώ (από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό).
Η βασικότερη προσθήκη σε σχέση με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή (μηδενικά ενοίκια και τον Μάρτιο, επέκταση μειωμένου ΦΠΑ) αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία «σπάει» στα δύο, όσον αφορά τον έκτο κύκλο, με το ύψος των κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Έως την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τον έκτο κύκλο, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, με μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο ενώ ακολουθεί νέος έβδομος κύκλος στη συνέχεια, με πληρωμές 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και περίοδο αναφοράς το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στον 6ο κύκλο, το 50% των ενισχύσεων έχει και πάλι μη επιστρεπτέο χαρακτήρα, με ουσιαστικές διαφοροποιήσεις όμως ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα ποσά. Το ελάχιστο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ (από 1.000) και το μέγιστο σε 50.000 ευρώ (από 100.000). Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται από 1.000 (χωρίς εργαζόμενους) έως 8.000 ευρώ (πάνω από 20 εργαζόμενους).
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις με την προσθήκη -όπως πάντα τις τελευταίες εβδομάδες- ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. «Aπαιτείται σύνεση, ψυχραιμία και διορατικότητα», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως «εάν είχαμε ακούσει κάποιες ανεύθυνες φωνές ακατάσχετης πλειοδοσίας, που εδώ και ένα χρόνο λένε τα ίδια, τώρα θα ήμασταν σε αδιέξοδο, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε την κοινωνία».
Τα μέτρα
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, τα διευρυμένα μέτρα στήριξης αφορούν:
Ενοίκια. Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές -κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση- δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο. Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.
Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.
Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, για όλο το 1ο τρίμηνο του 2021, καθώς και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.
Το κόστος, για τον μήνα Μάρτιο, διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.
Αποζημίωση ιδιοκτητών. Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μέχρι σήμερα:
Συμψηφίστηκαν, σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ.
Καταβλήθηκε, σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.