ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ – Τα ΑΕΙ καταψηφίζουν το νομοσχέδιο Κεραμέως

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ήδη απορρίψει και καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ» τόνισε η Μερόπη Τζούφη

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ήδη απορρίψει και καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ» τόνισε η Μερόπη Τζούφη στην ολομέλεια της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως «οι απορριπτικές αποφάσεις των Συγκλήτων, των Πρυτάνεων και των Τμημάτων, η 48ωρη απεργία των ομοσπονδιών και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, αποτυπώνουν την έλλειψη κάθε συναίνεσης, όπως και την απομόνωση της κυβέρνησης».

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης που «στηρίζεται σε μισές αλήθειες, πληρωμένες δημοσκοπήσεις και αρθρογραφία». Όπως ανέφερε, «όλοι σας λένε, πάρτε το νομοσχέδιο πίσω. Φτάσατε στο σημείο να σας ασκεί δριμεία κριτική μέχρι και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Εχθές μας διαβάσατε αποσπάσματα από αποφάσεις που επιβεβαιώνουν -δήθεν- την υποστήριξη Συγκλήτων και πρυτάνεων στο νομοσχέδιο σας. Αποσπάσματα κυρία Κεραμέως! Ολόκληρη υπουργός και να καταφεύγετε σε τέτοιου είδους τεχνάσματα;».

Στο σημείο αυτό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διάβασε μερικές από τις αποφάσεις των Συγκλήτων: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Το νομοσχέδιο απορρίπτεται», Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο», Πανεπιστήμιο Κρήτης: «18 θέσεις ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «Απόσυρση του νομοσχεδίου», Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου», Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: «Το σχέδιο νόμου δεν προβλέπει την ενίσχυση των ΑΕΙ», Ιόνιο Πανεπιστήμιο: «Αντίθεση στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας», Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: «Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου».

«Που είναι η συναίνεση και η ευρεία αποδοχή κυρία Κεραμέως;» αναρωτήθηκε, σημειώνοντας πως  «όλα τα πανεπιστήμια, όλοι οι φορείς, όλες οι ομοσπονδίες σας κατηγορούν πως τους αγνοήσατε. Δεν κάνατε κανέναν διάλογο. Φαίνεται και στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοθέτημά σας. Τι περιέχει ο πίνακας με τους φορείς που διαβουλεύτηκε το υπουργείο Παιδείας; Τίποτα απολύτως! Κενό!».

Στη συνέχεια, η Μερόπη Τζούφη κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με τις απαιτήσεις της αγοράς. Για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων ΑΕΙ, για ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτικών κολλεγίων (διατάξεις ΔΟΑΤΑΠ και τροπολογία). Για κατάργηση των δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων, για «ατσάλινο» πειθαρχικό δίκαιο, όπως και διατάξεις που δημιουργούν πτυχία χωρίς ακαδημαϊκό και επαγγελματικό αντίκρισμα.

Επίσης, για αποκλεισμό χιλιάδων νέων από τα πανεπιστήμια, για ελαστικές σχέσεις εργασίας των νέων επιστημόνων και ενίσχυση του brain-drain. Για εμπόδια στην εξέλιξη των επίκουρων καθηγητών και επαναφορά των ομότιμων και των συνταξιούχων ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Τέλος, για επιχειρηματικοποίηση και εταιρικά μοντέλα διοίκησης, που «παραδίδουν τα κλειδιά» στον ιδιωτικό τομέα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εναντιώνεται στο νομοσχέδιο και δεσμεύεται για την κατάργησή του, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υποστηρίζουμε και εμπιστευόμαστε δημοκρατικό, ποιοτικό και ανοιχτό πανεπιστήμιο που διαμορφώθηκε στη χώρα μας από τη Μεταπολίτευση και μετά. Στεκόμαστε στο πλευρό της πανεπιστημιακής κοινότητας και απορρίπτουμε το επιχειρηματικό μοντέλο που θέλετε να επιβάλετε. Που καταλύει την εσωτερική δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο, που απαξιώνει την πανεπιστημιακή κοινότητα και θέτει τα ΑΕΙ σε καθεστώς εξωθεσμικής εποπτείας. Που διορίζει managers, οι οποίοι δε λογοδοτούν σε κανέναν».

«Ο νόμος Κεραμέως θα έχει την τύχη του νόμου Διαμαντοπούλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με τους καθηγητές, τους ερευνητές, τους φοιτητές, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, θα ακυρώσει το νόμο, όταν η ελληνική κοινωνία στείλει ξανά τη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Κεραμέως στα έδρανα της αντιπολίτευσης», δήλωσε κλείνοντας η Μερόπη Τζούφη.