Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση, για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, άσκησε χθες, η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η κα. Τζούφη, έχοντας στο επίκεντρο της κριτικής της τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία, εξαπέλυσε πυρά και για άλλα θέματα, όπως για το σχεδιασμό για τα έργα που εντάσσονται ή δεν εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και για ζητήματα περιφερειακού και τοπικού χαρακτήρα όπως η Ιόνια και η Εγνατία Οδός, αλλά και τα αιολικά πάρκα.
Για την επανεκκίνηση της σχολικής διαδικασίας στα λύκεια, η κα. Τζούφη στάθηκε αρχικά στο παράδοξο να επιστρέφουν οι μαθητές στις τάξεις, ενώ η χώρα καταγράφει καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και τις μεταλλάξεις να ενισχύουν την μεταδοτικότητα του ιού, χωρίς την ίδια στιγμή να έχουν ληφθεί υπόψιν οι εναλλακτικές προτάσεις και της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της αντιπολίτευσης.
«Μεταθέτει την ευθύνη στις οικογένειες το υπ. Παιδείας με τα τεστ αυτοελέγχου, ενώ θα μπορούσαν να συνταγογραφούνται, όπως και να υπάρχουν κινητές μονάδες. Τα σχολεία ξεκινούν χωρίς προετοιμασία με το υπουργείο να αρνείται να ακούσει έστω τις προτάσεις των εκπαιδευτικών, των γονέων και της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
Επιμένει επίσης να υλοποιηθεί η τράπεζα θεμάτων σε αυτές τις συνθήκες, όπως επιμένει να κρατά κλειστά τα Πανεπιστήμια, ενισχύοντας μία εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης», ανέφερε.
Οδικά έργα
Στη συνέχεια, το δεύτερο μεγάλο ζήτημα στο οποίο άσκησε κριτική η κα. Τζούφη ήταν ο σχεδιασμός υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικότερα το ότι πλην του οδικού άξονα Ε65 δεν υπάρχει άλλο μεγάλο έργο υποδομής για την Ήπειρο.
«Προφανώς θα μπορούσε να ενταχθεί το Ιωάννινα – Κακαβιά αλλά και άλλα έργα, όμως η κυβέρνηση απαντά και σε τοπικό επίπεδο με τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Εμείς διαχειριστήκαμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση στα μνημονιακά χρόνια, αλλά για την Ήπειρο ολοκληρώσαμε την Ιόνια και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου.
Υπήρχε από τότε πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τη χρηματοδότηση του άξονα, όμως η Ν.Δ ήταν που άφηνε φρούδες ελπίδες, ότι θα βρεθεί τρόπος», πρόσθεσε η κα Τζούφη.
Εκτίμηση της βουλευτού Ιωαννίνων είναι πως το επόμενο διάστημα η ανεργία θα εκτιναχθεί και πως δεν αντιμετωπίζεται με το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τη δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας σε βάθος εξαετίας.
Για τα αιολικά πάρκα
Στο τελευταίο σκέλος της συνέντευξης η κα. Τζούφη αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την Εγνατία Οδό και την ιδιωτικοποίησή της, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την μη καταβολή διοδίων από τους κατοίκους των Ιωαννίνων.
«Ακόμη ψάχνουμε απαντήσεις για το αν ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει το κόστος συντήρησης των τεχνικών έργων και αν θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις εξαιρέσεις πληρωμής των τελών διοδίων για τις ευάλωτες ομάδες και τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών».
Τέλος, με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα στην Ήπειρο η κα Τζούφη στάθηκε στον «περιβαλλοντοκτόνο» νόμο Χατζηδάκη που αντίθετα με ό,τι διαδίδεται, δίνει τη δυνατότητα μεγάλων έργων και επενδύσεων και σε περιοχές Natura και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές.
«Από τις απαντήσεις των συναρμόδιων υπουργείων στις ερωτήσεις μας δεν προκύπτει ότι προβλέπονται εξαιρέσεις περιοχών», ανέφερε η κα Τζούφη.
Η 3η ΜΕΘ στο ΠΓΝΙ
Τέλος, χθες, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, για το εάν είναι εφικτό να γίνουν άμεσα διορθωτικές παρεμβάσεις και κινήσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες του ΠΓΝΙ και των πολιτών, για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου με την παράλληλη ενίσχυση των νοσοκομείων της Ηπείρου έκανε λόγο για μία διαχρονική παθογένεια και για εύκολες λύσεις που τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν υπάρχουν.
«Είναι το αποτέλεσμα μίας αδιέξοδης πολιτικής και διαχρονικής παθογένειας, να καταλήγουν όλα στο ΠΓΝΙ. Δεν έγινε, όταν έπρεπε η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να επιτευχθεί η αποκέντρωση των υπηρεσιών, ενώ με εξαίρεση την πόλη των Ιωαννίνων δεν ενισχύθηκε η πρωτοβάθμια υγεία. Όλο το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει πέσει στα νοσοκομεία και στην Ήπειρο ειδικότερα στο ΠΓΝΙ, ενώ τα νοσοκομεία επιβαρύνθηκαν επιπλέον με τους εμβολιασμούς. Υπάρχει και το πολύ σοβαρό ζήτημα της υποεκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής, που επίσης δεν αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Σίγουρα, το θέμα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί και κυρίως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Είναι όμως ώριμες οι συνθήκες να γίνει ένας σχεδιασμός από την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και να ληφθούν αποφάσεις σχετικές με το μέλλον. Με την κατάσταση όπως εξελίσσεται σήμερα, νομίζω, ότι δε μπορεί να γίνει κάτι άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Τζούφη.