Συνεχίζονται οι αντιδράσεις με ανακοινώσεις για το μέλλον της Ακαδημίας από τη Ν.Ε. Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής και από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»
Το θέμα της συνέχισης λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, επανέφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, καταθέτοντας νέα Ερώτηση(αρ. πρωτ. 7638/2021), προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ν. Κεραμέως.
Υπενθυμίζεται ότι, για το ίδιο θέμα, είχε καταθέσει σχετική Αναφορά, στις 12 Μαΐου 2021, στην οποία δυστυχώς δεν δόθηκε απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Στην νέα Ερώτηση του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η εκκλησιαστική εκπαίδευση της Ανώτατης Εκπαιδευτικής Ακαδημίας (ΑΕΑ) Βελλάς Ιωαννίνων, έχει μακραίωνη ιστορία, καθώς η έναρξη λειτουργίας της χρονολογείται από την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η προσφορά της Σχολής προς την Εκκλησία, την Πολιτεία και την Παιδεία του έθνους, υπήρξε διαχρονική από το 1911, μέσα από όλα τα εκπαιδευτικά σχήματα με τα οποία λειτούργησε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.
Η Σχολή συνεχίζει σταθερά, από το ακριτικό Πωγώνι, να έχει ζωντανή παρουσία όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι, κατά την τελευταία δεκαπενταετία, έχουν αποφοιτήσει από την ΑΕΑ Βελλάς εκατοντάδες λαϊκοί και κληρικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε διάφορες Υπηρεσίες ή στελεχώνουν την Εκκλησία της Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις απανταχού Ορθόδοξες Εκκλησίες. Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας προτείνεται η συγχώνευση των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, με ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς.
Όμως, τυχόν διακοπή λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς, η οποία αποτελεί το μοναδικό Εκκλησιαστικό-Θεολογικό Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Δυτική Ελλάδα, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, στην Ήπειρο και ειδικότερα στο ακριτικό Πωγώνι».
Ο Σταύρος Καλογιάννης, αφού επισημαίνει ότι προκαλεί έκπληξη σχετική πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για ίδρυση Σχολής μαθητείας υποψήφιων κληρικών στη Θεσσαλονίκη αντί της Βελλάς, ρωτά την Υπουργό Παιδείας, εάν προτίθεται να διασφαλίσει την λειτουργία της ΑΕΑ Βελλάς, ώστε αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτα το σπουδαίο έργο της.
Νέες αντιδράσεις
Εν τω μεταξύ για «προσβολή και απαξίωση» για την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου αλλά και για τον νομό Ιωαννίνων, κάνει μεταξύ άλλων λόγο σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Η Κατάργηση της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς από την Κυβέρνηση και η αποδοχή από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου αποτελεί πλήγμα για την περιοχή καθώς πρόκειται για την αρχαιότερη Εκκλησιαστική Σχολή η οποία έχει προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους. Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία (ΑΕΑ) Βελλάς άρχισε την λειτουργία της το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 με δύο προγράμματα σπουδών με την εισαγωγή φοιτητών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων.
α) Το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και
β) Το Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής
Σκοπός της Τριτοβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης είναι η ανάδειξη κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία, όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να συνεχίσει το σπουδαίο εκπαιδευτικό της έργο».
Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».
Σε αυτή αναφέρει και τα εξής: «Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους Ηπειρώτες η πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος, να καταργήσει την ιερατική σχολή της Ιεράς Μονής Βελλάς, η οποία λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες, προσφέροντας σπουδαίο έργο. Αυτή η αψυχολόγητη και ακατανόητη ενέργεια της Συνόδου φέρνει ένα τεράστιο πλήγμα στην εκπαίδευση, η οποία αρκετά άλλα προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει, σε μια περίοδο όπου, λόγω της πανδημίας, έχει μείνει αρκετά πίσω. Ετούτη την ώρα όλοι μας να ταχθούμε ενάντια στην απόφαση και να δώσουμε την δική μας μάχη ώστε να μην υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση, η οποία μας προσβάλλει σαν Ηπειρώτες και ιδιαίτερα προσβάλλει την μνήμη όλων όσων με μόχθο στέριωσαν ένα τέτοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και μάλιστα σε καιρούς με μεγάλες αντιξοότητες, αλλά και όσων ακόμη μοχθούν για την συνέχεια της ύπαρξής της. Πρωταγωνιστής στην δημιουργία της σχολής ήταν ο μακαριστός Σπυρίδων Βλάχος, Μητροπολίτης Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Χαιρετίζουμε την γενναία και σθεναρή στάση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, που δείχνει την στάση που πρέπει να κρατήσουμε όλοι οι Ηπειρώτες, έτσι ώστε να ανακληθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Όταν ο ίδιος ο Mητροπολίτης Ιωαννίνων, ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό, ουσιαστικά κηρύττει persona non grata, κάθε μέλος της Iεράς Συνόδου, που συνέπραξε σ’ αυτό το ανοσιούργημα, μπορούμε να αναληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε όλοι οι Ηπειρώτες. Η όλη συμπεριφορά της Ιεράς Συνόδου προσβάλλει βάναυσα την πατρίδα των εθνικών ευεργετών για ένα θέμα που έχει και εθνικές διαστάσεις. Παρακαλείται ο πρόεδρος τού δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών να συγκαλέσει άμεσα για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και λήψη σχετικής απόφασης και αποστολή της σε κάθε αρμόδιο».