ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – Ένας καθημερινός αγώνας που δεν τελειώνει ποτέ…

Στην Ελλάδα, μέσα σε δέκα μήνες, σύμφωνα με το υπ. Προστασίας του Πολίτη, συνελήφθησαν 11.300 άτομα για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας – Στόχος για την ΕΛ.ΑΣ. η διασφάλιση της προστασίας των θυμάτων και η ενίσχυση της πρόληψης – Μ. Κεφάλα: «Χρέος όλων η διασφάλιση πως  καμία γυναίκα δεν θα αισθανθεί μόνη ή αβοήθητη»

 

 

 

Για όλα τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών μίλησε τη Δευτέρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την χθεσινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι το 2019 στην προηγούμενή του θητεία δεν υπήρχε καμία δομή, καμία υπηρεσία που να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα. Τότε, καταγράφονταν 3.500 περιστατικά.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με τη σημερινή κατάσταση που από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί 18.400 περιστατικά, δηλαδή 6 φορές περισσότερα.

Συγκεκριμένα, είπε πως «φέτος, μέχρι στιγμής, το 10ηνο, Ιανουάριος- Οκτώβριος, έχουμε 11.300 συλλήψεις. Πέρυσι ήταν 5.600, δηλαδή ήταν οι μισές ακριβώς. Αυτό σημαίνει αύξηση πολύ μεγάλη της δραστηριότητας της Αστυνομίας, που οφείλεται στην αύξηση των καταγγελιών. Τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα φέτος είναι 21.000, ενώ πέρυσι ήταν 11.000».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που αποκαλύπτεται, και όπως ανέφερε, είναι ευχάριστο που οι γυναίκες άρχισαν να μιλούν, να «ανοίγουν στόματα, να ανοίγουν πόρτες που ήταν παλιά κλειστέ».

«Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια πρόοδος, υπάρχει μια εξέλιξη θετική, με την έννοια ότι έχουν συλληφθεί διπλάσιοι δράστες σε σχέση με πέρυσι. Και αν πάμε πιο πίσω, δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμη πολύ χειρότερα», είπε.

Απέδωσε, μάλιστα, το ότι οι γυναίκες άρχισαν να μιλούν στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα από την πλευρά της Αστυνομίας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε, επίσης, πως οι αστυνομικοί, που υπηρετούν στα γραφεία αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση σε ό,τι αφορά στα προανακριτικά τους καθήκοντα, δηλαδή τη γνώση της νομοθεσίας, των σχετικών διατάξεων που υπάρχουν. Επιπλέον, έχουν εκπαιδευτεί σε σχέση με την ψυχολογική διαχείριση της γυναίκας, την ενθάρρυνσή της να καταγγείλει, να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών και του θύματος, να συντάξουν μια δικογραφία, που θα οδηγήσει στη σύλληψη του δράστη, αλλά και να συντονίσουν τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αστυνομίας, ούτως ώστε να βρεθεί και να συλληφθεί ο δράστης και να του αφαιρεθεί το όπλο, εφόσον έχει.

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη πως στο κάθε γραφείο ενδοοικογενειακής βίας ο αρμόδιος αστυνομικός λειτουργεί βάσει ενός πρωτοκόλλου, το οποίο είναι ανηρτημένο ακριβώς πίσω από τη θέση στην οποία κάθεται. Πρόκειται τόσο για το πρωτόκολλο διαχείρισης του περιστατικού, το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτηριστικά, «είναι το «Ευαγγέλιό» του” όσο και το πρωτόκολλο των δικαιωμάτων του θύματος, το οποίο του το γνωστοποιεί.

Η Μ. Κεφάλα

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Κεφάλα, αναφέρει και τα εξής, για τη χθεσινή μέρα.

«Η 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αποτελεί μια ημέρα περισυλλογής και δράσης. Επισκέφθηκα το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας στα Ιωάννινα, ένα κρίσιμο θεσμό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προστασίας και της στήριξης των θυμάτων.

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι μια κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπονομεύει την αξιοπρέπεια, την αυτονομία και την ασφάλεια κάθε γυναίκας. Στην επίσκεψή μου, είδα από κοντά το έργο των στελεχών που, με επαγγελματισμό και ευαισθησία, προσπαθούν να προσφέρουν μια αίσθηση δικαιοσύνης και ασφάλειας σε γυναίκες που βιώνουν τη βία. Η σημερινή ημέρα μάς υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν τελειώνει ποτέ. Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι καμία γυναίκα δεν θα αισθανθεί μόνη ή αβοήθητη. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τις δομές προστασίας, να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία για την αναγνώριση και καταπολέμηση της βίας και να διασφαλίσουμε ότι οι θύτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Καλούμε όλες και όλους να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στη βία. Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία όπου ο σεβασμός, η ισότητα και η αλληλεγγύη θα είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι. Στηρίζουμε τα θύματα και στεκόμαστε δίπλα τους, όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα».

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

«Αυτή η ημέρα αποτελεί συνάμα και μια υπενθύμιση ότι, η βία κατά των γυναικών δεν είναι κάτι που πρέπει να μένει κρυφό, ούτε να αντιμετωπίζεται με σιωπή ή ανοχή. Η βία δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, αποδεκτή σε καμία μορφή της».

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Παράλληλα ο κ. Μάλλιος υπογραμμίζει ότι στόχος της ΕΛΑΣ δεν είναι μόνο η σύλληψη και η τιμωρία των δραστών, αλλά “και η διασφάλιση της προστασίας των θυμάτων, η ενίσχυση της πρόληψης και η δραστική στήριξη των γυναικών που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου.”

Αναλυτικά το μήνυμα του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, έχει ως εξής: «Η 25η Νοεμβρίου είναι μια ημέρα που έχει καθιερωθεί διεθνώς για να ενισχύσει τη συνείδηση και την ευαισθητοποίηση γύρω από ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα του καιρού μας, τη βία κατά των γυναικών.

Μια Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να μας θυμίζει όχι μόνο την ανάγκη για πρόληψη, αλλά και την αδήριτη ανάγκη για ανάληψη δράσεων και την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης προς τις γυναίκες, που πλήττονται από βία κάθε μορφής – σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική. Βία που δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές κοινωνίες, ανεξαρτήτως πολιτισμικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.

Αυτή η ημέρα αποτελεί συνάμα και μια υπενθύμιση ότι, η βία κατά των γυναικών δεν είναι κάτι που πρέπει να μένει κρυφό, ούτε να αντιμετωπίζεται με σιωπή ή ανοχή. Η βία δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, αποδεκτή σε καμία μορφή της.

Αλλά οι λέξεις δεν αρκούν. Η δράση είναι αυτή που φέρνει την αλλαγή. Όλοι και όλες πρέπει να ενταχθούμε στον αγώνα για την καταπολέμηση της βίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απορρίψουμε και να καταρρίψουμε τα στερεότυπα που ενισχύουν τη βία, να προωθήσουμε την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών εν γένει και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο όλες οι γυναίκες θα νιώθουν ασφαλείς να μιλήσουν, να καταγγείλουν και να αναζητήσουν βοήθεια.

Ως αστυνομικοί, έχουμε τη δυνατότητα και την ευθύνη να καταπολεμήσουμε αυτήν την “πανδημία”. Στόχος μας δεν είναι μόνο η σύλληψη και η τιμωρία των δραστών, αλλά και η διασφάλιση της προστασίας των θυμάτων, η ενίσχυση της πρόληψης και η δραστική στήριξη των γυναικών που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου.

Εδραιώνοντας ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης, όπου κάθε γυναίκα μπορεί να απευθυνθεί και να βρει την υποστήριξη που χρειάζεται, η προστασία των γυναικών είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Με την ίδρυση εξειδικευμένων Υπηρεσιών, την εκπαίδευση και την συνεχή επιμόρφωση των αστυνομικών μας, διασφαλίζουμε ότι οι γυναίκες που βιώνουν βία θα έχουν άμεση και αποτελεσματική βοήθεια. Αναντίρρητα αρωγός στις προσπάθειές μας πρέπει να είναι και η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Σχολεία, Δήμοι, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Οργανώσεις, όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε για την πρόληψη της βίας και την καταπολέμηση των αιτίων της. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τις νέες γενιές στις αξίες του σεβασμού και της ισότητας, να ανατρέψουμε τις προκαταλήψεις που υποστηρίζουν τη βία και να ενισχύσουμε τη θέση της γυναίκας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Η Ελληνική Αστυνομία, πάντα κοντά στους πολίτες, έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρέχει ένα δίκτυο υποστήριξης, να ενισχύει τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας και να εντοπίζει έγκαιρα τα σημάδια κακοποίησης. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, για να προστατεύσουμε, για να εξασφαλίσουμε ότι, κάθε γυναίκα θα έχει τη δύναμη να ξεφύγει από την κακοποίηση και να ξανακερδίσει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά της. Καλώ όλους μας να θυμόμαστε ότι η βία κατά των γυναικών είναι πρόβλημα όλων μας. Είναι ευθεία προσβολή του πολιτισμού μας και σημάδι ντροπής για την κοινωνία μας. Ευθύνη μας είναι να καταπολεμήσουμε την αδικία και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου η βία κατά των γυναικών θα είναι απλώς ένα σκοτεινό παρελθόν και η ισότητα θα είναι πλέον πραγματικότητα. Είμαστε συμμέτοχοι στον κοινό αγώνα, να σπάσουμε τη σιωπή».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας