Ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν ήδη σταδιακή άρση των περιορισμών, ενώ σε τρεις φάσεις θα γίνει η άρση των μέτρων και στην Ελλάδα
Σε τρία στάδια, που θα υλοποιούνται ανά εβδομάδα, προβλέπεται η άρση του lockdown στη χώρα, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και συμφωνήσουν οι επιστήμονες.
Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου και των εμπορικών καταστημάτων και τελευταίο το άνοιγμα της εστίασης.
Μέχρι στιγμής, το βέβαιο είναι πως το lockdown θα παραταθεί, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν άρση των μέτρων.
Αναφορικά με τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό επομένως δεν θα υπάρξει έξοδος προς τους τόπους καταγωγής και τα χειμερινά κέντρα, ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και οι όποιες αναγκαίες μετακινήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με sms.
Να σημειωθεί ότι είναι πιθανόν η άρση των περιορισμών, όταν γίνει, να μην αφορά το σύνολο της χώρας, αλλά τις «πράσινες» περιοχές. Σε αυτές που δείχνουν καλή επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα η άρση των μέτρων.
«Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους», σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε τρεις φάσεις η άρση των μέτρων στην Ελλάδα
Αναφορικά με τα σχολεία η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι «στόχος και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».
Σταδιακά και με προσοχή στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων θα γίνει επίσης το άνοιγμα της αγοράς.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τομείς της οικονομίας, όπως εποχιακά είδη και καταστήματα παιχνιδιών, «τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα».
Ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι οι αγορές μέσω click away, δηλαδή να γίνεται η παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, να ετοιμάζεται και με ραντεβού σε καθορισμένη ώρα να γίνεται η παραλαβή. «Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος συνωστισμού στα καταστήματα», εξήγησε ο υπουργός.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τους κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν ενώ πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες μέρες.
Παράλληλα, τόνισε πως τα κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των γιορτών ενώ αναφορικά με τα μπαρ είπε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπληρώνοντας πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. «Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα», ανέφερε.
Σταδιακή άρση μέτρων στην Ευρώπη
Οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου σε ολόκληρη την Ευρώπη αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα, με αρκετές χώρες να καταγράφουν ήδη μείωση στις νέες μολύνσεις.
Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ιρλανδία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών όπου θα λήξει το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου και θα ξεκινήσει σταδιακά η χαλάρωση των περιορισμών.
Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας θα ανακοινώσει σήμερα, Δευτέρα, ότι οι περιορισμοί της καραντίνας θα λήξουν εγκαίρως για τα Χριστούγεννα, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες που περιλαμβάνονται στην λίστα «των κόκκινων περιοχών» υψηλού κινδύνου για να επισκεφθούν συγγενείς.
Οι κανονισμοί θα αλλάξουν για να θεσπιστεί το νέο πενθήμερο καθεστώς στις 15 ή 16 Δεκεμβρίου, με τους πολίτες να απαλλάσσονται από την καραντίνα μόλις αρχίσουν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα των δικών τους τεστ, σύμφωνα με την Telegraph.
Την ίδια στιγμή, Γαλλία θα αρχίσει τη χαλάρωση του lockdown τις ερχόμενες εβδομάδες, με μια διαδικασία που θα γίνει σε τρία στάδια, ώστε να αποφευχθεί μια νέα έξαρση της επιδημίας.
«Η χαλάρωση του lockdown θα γίνει σε τρία βήματα βάσει της υγειονομικής κατάστασης και των κινδύνων σε σχέση με ορισμένες επιχειρήσεις: ένα πρώτο βήμα γύρω στην 1η Δεκεμβρίου, μετά πριν από τις αργίες στο τέλος του έτους και στη συνέχεια από τον Ιανουάριο του 2021», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ στην Le Journal Du Dimanche.
Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σκέφτεται να προχωρήσει στην επαναλειτουργία των καταστημάτων σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά μολύνσεων περίπου 10 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Παράλληλα, αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων σε οικογενειακές συγκεντρώσεις με την υφυπουργό Υγείας, Σάντρα Τζάμπα να κάνει λόγο συναντήσεις με «συγγενείς πρώτο βαθμού».