ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ – Αγκαλιάστηκε το 1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Θερμής υποδοχής έτυχε από τους κατοίκους του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων το 1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που οργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης του Δήμου, σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Πραμάντων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, βάζοντας τις βάσεις για να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η μεγάλη συμμετοχή ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στο σύνολο των δράσεων, οι οποίες είχαν διαφορετική θεματική και στόχευση, καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων και δίνοντας τη δυνατότητα εμπλοκής δημοτών κάθε ηλικίας.

Η αρχή έγινε την Τετάρτη 12 Ιουνίου στα Πράμαντα με μια δράση για τους μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου, με τα παιδιά να συμμετέχουνσε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με θέμα την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος, παίζοντας και μαθαίνοντας, με στόχο να γίνουν ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες.

Πριν την έναρξη των δραστηριοτήτων, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης, ενώ ειδικότερα για θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού μίλησαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Πραμάντων Βασίλης Γιούλης και η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης Ελισάβετ Μπούτσορα.

Η αειφόρος ανάπτυξη των ορεινών περιοχών βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημερωτικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Καλέντζι την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Με θέμα «Η ρύπανση του περιβάλλοντος – Το σύγχρονο πρόβλημα» μίλησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βορείων Τζουμέρκων, μηχανολόγος μηχανικός Βασίλειος Μανόπουλος, ενώ το θέμα «Περιβάλλον, Αειφορία & Πολιτιστική Κληρονομιά» ανέπτυξε η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, MSc εκπαιδευτικός Ελισάβετ Μπούτσορα. Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου Βασίλης Γοργόλης, το θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη Απομονωμένων Περιοχών» πραγματεύτηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάννης Τσίγκρος, ενώ, τέλος, «Ανθρωπογενής Δραστηριότητα και Περιβάλλον» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του γεωλόγου Α.Π.Θ. – μελετητή Σπυρίδωνος Γιαννάκη. Το παρών έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Αιμίλιος Πατσιούρας, Αικατερίνη Παπαπαϊωάννου και Γεώργιος Παππάς, πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και αρκετοί δημότες και κάτοικοι της περιοχής.

Το τριήμερο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου με δραστηριότητες στη φύση, στο Βριζοτόπι της Κοινότητας Ποτιστικών. Οι συμμετέχοντες έκαναν αρχικά πεζοπορία στο ελατόδασος μέχρι την κορυφή Λάπατα και επέστρεψαν από το μονοπάτι στο πάρκο Βριζοτοπίου. Αρχηγός της ομάδας ήταν ο Χριστόφορος Κωσταγιάννης.Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιελάμβανε yoga στο υπαίθριο αμφιθέατρο του πάρκου με τη γυμνάστρια Μάρθα Κώστα, και χορό με τις μουσικές που επέλεξε ο DJ Βαγγέλης Γκεσούλης. Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν ο αντιδήμαρχος Νικόλαος Γκίζας και τοπικοί πρόεδροι της Δ.Ε. Τζουμέρκων.

Εθελοντές εν δράσει

Ιδιαίτερης μνείας αξίζει η ανταπόκριση πολιτιστικών συλλόγων, αδελφοτήτων και εθελοντικών ομάδων στο κάλεσμα για την ανάληψη εθελοντικής δράσης, καταθέτοντας τη δική τους συνεισφορά στην προσπάθεια για ανάδειξη και η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου.

Δεκάδες μέλη δήλωσαν παρών στην πρόσκληση και ανέλαβαν την υλοποίηση δράσεων στα χωριά του Δήμου, προχωρώντας σε καθαρισμούς μονοπατιών και δημόσιων χώρων, καθώς και σε φυτεύσεις.

Στη Δημοτική Ενότητα Τζουμέρκων, η Φιλοπρόοδος Αδελφότητα Χουλιαράδων «Η Αγία Παρασκευή» καθάρισε παραδοσιακές βρύσες του χωριού και φύτεψε θάμνους στην κεντρική πλατεία, ενώ η εθελοντική ομάδα Δημοτικής Κοινότητας Ποτιστικών καθάρισε από χόρτα την κεντρική πλατεία και το μονοπάτι στο ελατόδασος Βριζοτοπίου.

Στη Δ.Ε. Κατσανοχωρίων, το Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού καθάρισε τον αύλειο χώρο του σχολείου και πέριξ αυτού, η εθελοντική ομάδα Δημοτικής Κοινότητας Ελληνικού καθάρισε το μονοπάτι Βούγα-Λισσιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαισίων καθάρισε από χόρτα τον αύλειο χώρου του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομίας Κατσανοχωρίων και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πλατανούσας καθάρισε από χόρτα κεντρικούς δρόμους του χωριού.

Στους Καλαρρύτες η Ομάδα εθελοντισμού Καλαρρυτών «Άβατος» καθάρισε τη βρύση Τζάμενα και την Αγία Τριάδα, ενώ ο Σύνδεσμος Καλαρρυτών Ιωαννίνων και ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτών «Οι Καλλαρύτες» οργάνωσαν καθαρισμό του οικισμού.

Τέλος, ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ματσουκίου προχώρησε στη φύτευση σφενδάμων στην παιδική χαρά Ματσουκίου και σε άλλα σημεία.

«Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμμετέχοντες στις δράσεις του τριημέρου και στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Πραμάντων για τη συνεργασία στη διοργάνωση. Η δυνατή αρχή μας δημιουργεί την υποχρέωση για μια ακόμη πιο δυνατή συνέχεια. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, δικαιωματικά αξίζει σε όσους οργάνωσαν και υλοποίησαν εθελοντικές δράσεις, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια, που όλοι πρέπει να καταβάλλουμε για να κρατήσουμε τα χωριά που ζούμε όμορφα, αλλά και για να υποδεχθούμε απόδημους και επισκέπτες. Για να γίνει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ένας καλύτερος τόπος για να ζούμε», τονίζει σε δήλωσή της η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού, Παιδείας και Άθλησης Ελισάβετ Μπούτσορα, που είχε την ευθύνη οργάνωσης και συντονισμού όλων των δράσεων.

«Η αγάπη, που πιστεύω ότι όλοι έχουμε για τον τόπο μας, είναι ελλιπής όταν δεν αποδεικνύεται στην πράξη. Και ως πολίτες καλούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στο παρόν και στο μέλλον του τόπου μας, στην κοινή προσπάθεια. Γι’ αυτό τον λόγο συγχαίρω όσους  συμμετείχαν στις εθελοντικές δράσεις και εξέφρασαν με δημιουργικές πράξεις και όχι με λόγια την αγάπη για τον τόπο που ζουν», αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης.